Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση συλλόγου μηχανικών Αλμωπίας

Με αφορμή την κοινοποίηση προς εμάς εγγράφου υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Αλμωπίας με θέμα «Περί ορισμού επιβλέποντα του υποέργου 1 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» και άσκησης παράλληλων καθηκόντων στο Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου», θα θέλαμε να γνωρίσουμε σε όλους, Δήμο, εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς φορείς καθώς και κάθε πολίτη αυτού του τόπου τα ακόλουθα:

1. Το έργο της αποχέτευσης της πόλης της Αριδαίας είναι το σημαντικότερο έργο όλου του Δήμου. Είναι έργο βασικής υποδομής και επιβάλλεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σωστά. Ο τόπος δεν έχει άλλες ανοχές για να ανεχθεί έργα όπως η ύδρευση της Αριδαίας και ο ΧΥΤΑ. Τα έργα φαντάσματα και τα υπέρογκα πρόσθημα που χρεωθήκαμε, αναγκαστικά πρέπει να μείνουν στο παρελθόν.

2. Ο Δήμος Αλμωπίας έχει αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής του έργου της αποχέτευσης. Το έργο είναι στο σύνολό του υπόγειο και ως εκ τούτου η επίβλεψή του πρέπει να είναι συνεχείς και επιτόπια. Οποιαδήποτε κακοτεχνία που θα οδηγήσει σε κακή λειτουργία ή μεταγενέστερη βλάβη, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση όλων μας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι καθόλου απλό μετά από ένα διάστημα ταλαιπωρίας που θα περάσει η πόλη κατά την κατασκευή του έργου, να απαιτούνται διορθώσεις δηλαδή επανεκσκαφές και μπαλώματα. Ούτε φυσικά είναι απλό να μένουν ανοιχτά σκάμματα και να περιμένουν πότε θα μπορέσει ο επιβλέπον μηχανικός να επιθεωρήσει το έργο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ολόκληρος Δήμος να επαφίεται στην ευσυνειδησία του εργολάβου, του υπερεργολάβου ή του εργολάβου του υπερεργολάβου γιατί ο αρμόδιος υπάλληλος δεν προλαβαίνει.

3. Ο Δήμος διαθέτει και πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία που είναι υπεύθυνη για τον καταμερισμό των καθηκόντων και φυσικά των ευθυνών, αναλαμβάνοντας στο ακέραιο την ευθύνη της ορθής υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και κάθε έργου που αναλαμβάνει. Αν η ηγεσία κρίνει ότι το έργο της αποχέτευσης μπορεί να υλοποιηθεί, από πλευράς Δήμου, με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων στους δύο μοναδικούς μηχανικούς της Πολεοδομίας (δεν εξετάζουμε εάν αυτό είναι νόμιμο ή όχι) ας μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. Εάν πάλι κρίνει ότι κανένας από τους 12 διπλωματούχους μηχανικούς που έχει στο δυναμικό του ο Δήμος Αλμωπίας, είτε πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους είτε για ειδικούς συμβούλους είτε ανήκουν στην πολιτική ή υπηρεσιακή ηγεσία του Δήμου, είτε λόγω φόρτου εργασίας ή οποιουδήποτε άλλου, τρίτου λόγου, δεν μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με το έργο και η μόνη λύση είναι η ανάθεση παράλληλων καθηκόντων, υπάρχει πάντα η λύση της ανάθεσης της επίβλεψης σε εξωτερικούς συνεργάτες μηχανικούς, των οποίων το κόστος θα επιβαρυνθεί φυσικά ο Δήμος.

4. Η άποψή μας είναι ότι η σωστή επίβλεψη του έργου απαιτεί έναν μηχανικό επικεφαλή με πλήρη καθήκοντα και δύο μηχανικούς επικουρικούς. Με αφορμή την απόφαση του Δήμου να αναθέσει παράλληλα καθήκοντα επίβλεψης του έργου της αποχέτευσης στους δύο μοναδικούς μηχανικούς που στελεχώνουν την Υπηρεσία Δόμησης (πολεοδομία), θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

  • Όλα τα τεχνικά επαγγέλματα περνούν μια παρατεταμένη κρίση ως αποτέλεσμα της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

  • Οι πολεοδομίες, μετά από μεγάλο αγώνα όλου του τεχνικού κόσμου, περιήλθαν στην αρμοδιότητα των Δήμων με βασικό επιχείρημα τον υπό κανόνες, αναπτυξιακό τους χαρακτήρα. Από το 2008 ο Δήμος Αλμωπίας έχει στα συρτάρια του τις εγκριμένες από το ΓΠΣ επεκτάσεις όλων των οικισμών του διευρυμένου Δήμου Αλμωπίας χωρίς όμως να προχωρεί την πολεοδομική διαδικασία που απαιτείται για να γίνουν οριστικές οι επεκτάσεις αυτές και φυσικά να ανοίξουν δουλειές για έναν κόσμο που πραγματικά υποφέρει.

  • Πάγιο αίτημά μας εδώ και μια πενταετία, με έμφαση τα τελευταίαχρόνια της κρίσης ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να είναι, η άμεση έναρξη και η σύντομη ολοκλήρωση των απαιτούμενων πολεοδομικών διαδικασιών.

  • Είναι γνωστή η διαμάχη μας με την προηγούμενη δημοτική αρχή γιατο θέμα της μη λειτουργίας της πολεοδομίας. Η σημερινή δημοτική αρχή διέθεσε έναν μηχανικό για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της πολεοδομίας με αποτέλεσμα να διεκπεραιώνονται τα τρέχοντα και οι επεκτάσεις των οικισμών να μένουν στο συρτάρι μαζί με τις δουλειές που θα μπορούσαν να δώσουν.

  • Σήμερα μαθαίνουμε ότι ο Δήμος αποφάσισε να αναθέσει σε αυτόν τον μηχανικό και παράλληλα καθήκοντα και μάλιστα αυτά της επίβλεψης του έργου της αποχέτευσης.

Αναρωτιόμαστε συνεπώς με ποια κριτήρια ιεραρχούνται οι προτεραιότητες της δημοτικής ηγεσίας και αν οι σκοποί που η ιεράρχηση αυτή εξυπηρετεί, είναι συμβατοί με την ισόρροπη και ισότροπη μείωση των δεινών της κρίσης στον τόπο μας.

Σημειώνουμε αποσαφηνίζοντας τη στάση μας που ίσως παρεξηγηθεί από κάποιους: δεν παίρνουμε θέση σε οποιαδήποτε ενδοϋπηρεσιακή διαμάχη. Άλλωστε οι δημοτικές υπηρεσίες εποπτεύονται από την πολιτική ηγεσία του Δήμου.

Οι προβληματισμοί μας σχετικά με την πολεοδομία δεν αποτελούν έκφραση του φόβου μας για παρακώλυση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας στην πολεοδομία. Άλλωστε ο νόμος είναι σαφής ως προς τις προθεσμίες που αφορούν διεκπεραίωση υποθέσεων της πολεοδομίας και εμείς είμαστε πλέον αποφασισμένοι να εφαρμοστεί.

Ως επιστημονικός σύλλογος και πρωτίστως ως κομμάτι αυτού του τόπου αγωνιούμε για την κοινή μας τύχη και αγωνιζόμαστε για το κοινό μας μέλλον χωρίς πολιτικές παρωπίδες σε μυωπικά άλογα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *