Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Εδεσσαϊκό καρναβάλι: Η Έδεσσα δεν φοβήθηκε το νερό!

H Έδεσσα … είναι ποτάμι κεφιού. Με σύνθημα … Ναί δεν φοβόμαστε το νερό γιατί είμαστε τα παιδιά του νερού, 2500 καρναβαλιστές, 15 ομάδες και πάνω από 15 χιλιάδες θεατές υπό καταρρακτώδη βροχή απέλαυσαν το 1ο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι Ομπρέλας.

Το καρναβάλι ξεκίνησαν οι τυμπανιστές Karanos & Bloco Cachoeira μαζί με τις μαζορέτες της Έδεσσας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες θεατές. Ακολούθησαν οι «Ότι να ναι» του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας αποδεικνύοντας ότι το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι είναι ανοικτό σε όλους. Οι Βοσκοπούλες & τα Πρόβατα της Παναγίτσας σκόρπισαν εκτός από γέλιο και μπόλικο άχυρο. Οι Play...Boyzz του Play – Χωριάτικο ήταν οι νερόμαγκες της παρέλασης ενώ οι Σκωτσέζοι του Αββαείο προφανώς από … τσιγκουνιά εφηύραν μια τεράστια ομπρέλα-τέντα. Τα Σκιάχτρα του ΦΣΕ Μ.Αλέξανδρος εντυπωσίασαν με την ευρηματικότητα και την κινητικότητά τους. Ακολούθησαν τα μανιτάρια της Zingo και το νυχτερινό Grexit της Ομάδας Ριζαρίου με το εντυπωσιακό άρμα προφανώς με λεφτά της ευρωπαϊκής ένωσης. Ακολούθησαν οι πολυπληθείς, φασαριόροι και γλεντζέδες Κλόουν του Duomo, ταEmoticons του Σταθμού – Square ενώ ο Mickey & η Mini τράβηξαν για Gallerie όπου το κέφι συνεχίζεται. Το Δράμα & Κωμωδία με το Εδεσσαϊκό Θέατρο ήταν ιδιαίτερα ενεργητικό όπως και οι πολεμιστές και οι σούπερ πολεμίστριες του Star Wars από το Pleasure-Box, οι Μovie Stars του Jam όπως και οι One Piece της ομάδας Δεν θα πάρω ποτέ πτυχίο έκλεισαν την παρέλαση μαχόμενοι υπέρ πάντων και φυσικά με το νερό.

Την Κυριακή οργανώθηκε η συγχώρεση … με ένα αυγό. Το έθιμο της "Λάμκας" ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου. Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του "Πατριάρχη" δηλαδή για την συγχώρεση, το ‘προστσουβάινε’. Έτσι μ' αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή "καθαρή" από μικρές ή μεγάλες "αμαρτίες" και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα. Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά). Το δρώμενο της Λάμκας οργάνωσε το Εδεσσαϊκό Θέατρο σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών ενώ χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάστρας «το Παλιόκαστρο» και τα τμήματα του ΦΣΕ Μ.Αλέξανδρος αποσπώντας … καταρρακτώδη χειροκροτήματα!

Η καθαρά Δευτέρα γιορτάστηκε με λαγάνες και φασολάδα ενώ οι αετοί παρέμειναν στο έδαφος λόγω βροχής. Κάποιες προσπάθειες έγιναν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καιμάκτσαλαν, στο Ανεμοδρόμιο και στα Λιβάδια Κεδρώνας χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Έδεσσας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας και της ανοιχτής εθελοντικής οργανωτικής επιτροπής Καρναβαλιού ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη και το Παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι με τις Αρκούδες & ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με ένα πλούσιο πρόγραμμα σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους και επιχειρήσεις της Εδεσσας, του Ν.Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής. Το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε είναι … και του χρόνου με υγεία.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *