Σάββατο 2 Απριλίου 2016

"Γυναίκα" Ποίηση του Ευάγγελου Τσαβδάρη μέσα από την προοπτική του κολάζ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Για να βάλουμε και την εικόνα στη ποίηση, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μία άλλη οπτική, των στιχουργημάτων της σειράς με γενικό τίτλο "γυναίκα" μέσα από την προοπτική του κολλάζ. Σε καθεμία φωτογραφία, θα τοποθετηθεί ως λεζάντα η τελευταία στροφή από ποιήματα της συγκεκριμένης σειράς.






στο πόνο ασπίδα!, στα περασμένα ανάμνηση! Στο μέλλον ελπίδα!. Ελπίδα , που εκπνέει μέσα σου Γυναίκα ( Απόσπασμα απο το ποίημα Με ειρμό και λησμονιά)




Το ξημέρωμα πάλι, παίρνεις κ διαβάζεις τον ρόλο σου.
Το ρόλο της κόρης, της μητέρας,
έπειτα πιάνεις κ φτιάχνεις μια σφαίρα με ονειρικό οξύ,
και πυροβολείς ταξιδιάρικα το μέτωπό σου,
σαν να λύνεις την Άγκυρα σ'ένα ταξίδι σε παράλληλες ζωές!
Γυναίκα
( Απόσπασμα απο το ποίημα: Παράλληλες σφαίρες ζωής)




Ύστερα πηγαίνω και παίρνω την θέση μου, την θέση του φύλακα που μεριάζει του μυαλού σου, τους δαίμονες. Γυναίκα Τσαβδάρης Ευάγγελος ( Απόσπασμα απο το ποίημα: Στη Σπηλιά του τίποτα)




Ο θάνατος αυτός έχει άλλη υπόσταση είναι σαν το ναυτικό που έχασε την πυξίδα του




Ας ακουμπήσω τους αδύναμους παλμούς μου σε μια εικόνα σου, ίσως αυτό κάνει την ψυχή μου να παλινδρομήσει Γυναίκα ( Απόσπασμα απο το ποίημα: Στη Σπηλιά του τίποτα, *το ποίημα θα αναρτηθεί προσεχώς στο ialmopia)


  



Ευάγγελος Τσαβδάρης για το ialmopia.gr 

4 comments:

  1. Οι δύο αυτές στροφές, ανήκουν νοηματικά σε ένα ποίημα που ετοιμάζω, Ωστόσο ταιριάζει η ατμόσφαιρα που δημιουργούν και με το ποίημα “στην Σπηλιά του τίποτα”.
    Ευχαριστώ τους αναγνώστες, για την αποδοχή της ευρύτητας των ποιημάτων καθώς και το ialmopia για την φιλόξενη επιμέλεια και στήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θάνατος αυτός έχει άλλη υπόσταση
      είναι σαν το ναυτικό που έχασε την πυξίδα του

      Ας έρθει κάποια βοήθεια, ας μπούμε στο αραχνοΰφαντο νήμα της ελπίδας
      ας ακουμπήσω τους αδύναμους παλμούς μου σε μια εικόνα σου, ίσως αυτό κάνει την ψυχή μου να παλινδρομήσει
      Γυναίκα

      Διαγραφή
  2. Γυναίκα ο διακαής πόθος πολλών ανδρών που δεν έχουν νιώσει την πληρότητα. Αλλά ουσιαστικά αυτή η ενδόμυχη επιθυμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να φαντάζει σαν μια γλυκιά νοσταλγία, κρύβοντας παράλληλα απρόσμενες παγίδες. Αφήνοντας την σφαίρα της φαντασίας του να οργιάζει κάθε ονειροπόλος εραστής του ωραίου φύλου δεν εννοεί να κατανοήσει τις ενδότερες πτυχές του. Όταν όμως αισθανθεί στο πετσί του την απόρριψη, την πικρία αυτού του ανεκπλήρωτου όνειρου που λέγεται γυναίκα όσο κι αν γοητεύεται, παγώνει και απογοητεύεται. Γιατί απλά δεν ταιριάζει εκ φύσεως η ιδιοσυγκρασία των ανδρών με αυτή των γυναικών, αλλά όπως αρέσκεται λέει ο λαός για τις γυναίκες ότι είναι το αναγκαίο κακό, συνεχίζοντας την συμβίωση στις "καλές περιπτώσεις" με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γυναίκα ο διακαής πόθος πολλών ανδρών που δεν έχουν νιώσει την πληρότητα. Αλλά ουσιαστικά αυτή η ενδόμυχη επιθυμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να φαντάζει σαν μια γλυκιά νοσταλγία, κρύβοντας παράλληλα απρόσμενες παγίδες. Αφήνοντας την σφαίρα της φαντασίας του να οργιάζει κάθε ονειροπόλος εραστής του ωραίου φύλου δεν εννοεί να κατανοήσει τις ενδότερες πτυχές του. Όταν όμως αισθανθεί στο πετσί του την απόρριψη, την πικρία αυτού του ανεκπλήρωτου όνειρου που λέγεται γυναίκα όσο κι αν γοητεύεται, παγώνει και απογοητεύεται. Γιατί απλά δεν ταιριάζει εκ φύσεως η ιδιοσυγκρασία των ανδρών με αυτή των γυναικών, αλλά όπως αρέσκεται λέει ο λαός για τις γυναίκες ότι είναι το αναγκαίο κακό, συνεχίζοντας την συμβίωση στις "καλές περιπτώσεις" με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *