Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Οι 20 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Euro!

Η Daily Mail επέλεξε τις 20 μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τον άθλο της Εθνικής Ελλάδας να βρίσκεται στη 2η θέση της ξεχωριστής αυτής λίστας. Τι επέλεξε το αγγλικό μέσο για την κορυφή;



Μετράμε (λίγες) ημέρες για την έναρξη του 15ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι 24 εθνικές ομάδες που θα συμμετέχουν στη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν πάρει τη θέση τους στην... εκκίνηση με όνειρα και προσδοκίες και η "Daily Mail" φρόντισε να προσφέρει στο φίλαθλο κοινό ένα εξαιρετικό πρελούδιο για τη διοργάνωση που θα μας συντροφέψει από τις 10 Ιουνίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου.
 
Αυτό είναι η επιλογή 20 αξέχαστων στιγμών της διοργάνωσης από το 1960 που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα, 56 χρόνια αργότερα, στιγμών που έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο Euro. Από το πέναλτι του Πανένκα και το ονειρεμένο βολέ του Φαν Μπάστερ μέχρι το χρυσό γκολ του Μπίρχοφ και την ισπανική κυριαρχία τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να έχει περίοπτη θέση σε αυτό το αφιέρωμα μιας που ο άθλος στα γήπεδα της Πορτογαλίας φιγουράρει στην 2η θέση του Top-20.
Ποιες όμως είναι οι στιγμές που αποτελούν σήμα-κατατεθέν του Euro; Δείτε ποιες επέλεξε το αγγλικό μέσο και θυμηθείτε τις:

20 ➔ Ο θρίαμβος της Ολλανδίας στο "γκρουπ του θανάτου"

Στο Euro 2008 σχηματίστηκε ένας όμιλος-φωτιά, που περιελάμβανε τις δύο φιναλίστ του Μουντιάλ του 2006, Ιταλία και Γαλλία, καθώς επίσης Ολλανδία και Ρουμανία. Οι "οράνιε" αποδείχτηκαν το απόλυτο αφεντικό αφού διέλυσαν με 3-0 την Ιταλία και 4-1 την Γαλλία (προκρίθηκαν ως πρώτοι αφού νίκησαν στο φινάλε των υποχρεώσεών τους στον όμιλο την Ρουμανία) ενώ Ιταλία και Γαλλία έδωσαν αγώνα επιβίωσης, με την "σκουάντρα ατζούρα" να παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση νικώντας 2-0 και τους "τρικολόρ" να κουνούν μαντήλι από νωρίς...
 
19 ➔ Το χέρι (και τα νεύρα) του Ξαβιέρ

Ο ημιτελικός του Euro 2000 μεταξύ της Γαλλίας και της Πορτογαλίας όδευε στα πέναλτι καθώς καμία ομάδα δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, όμως λίγο πριν το φινάλε ο Αμπέλ Ξαβιέρ σταμάτησε με το χέρι τη μπάλα πάνω στη γραμμή σε σουτ του Τρεζεγκέ και ο Γκούντερ Μπένκο υπέδειξε το πέναλτι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν πέτυχε το χρυσό γκολ του ημιτελικού από την άσπρη βούλα ενώ ο Ξαβιέρ (διάσημος για το βαμμένο μαλλί αλλά και μούσι του) τιμωρήθηκε με αποκλεισμό έξι μηνών για τις έντονες (sic) διαμαρτυρίες του προς τον διαιτητή.
 
18 ➔ Η ασύλληπτη λόμπα του Πομπόρσκι

Η Τσεχία ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του Euro '96 και μία από τις στιγμές που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι φίλαθλοι έχουν δει εκείνη τη διοργάνωση ήταν το παιχνίδι της απέναντι στην Πορτογαλία. Και αυτο γιατί κρίθηκε από ένα γκολ-ποίημα, με τον Κάρελ Πομπόρσκι να στέλνει... αδιάβαστους τους Πορτογάλους με μία εκπληκτική λόμπα απέναντι στον Βίτορ Μπαΐα και να στέλνει τους Τσέχους στα ημιτελικά.
 
17 ➔ Το τρομερό γυριστό του Γουίλαν

Ο Ρόνι Γουίλαν, ο οποίος έχει περάσει κάποτε και από τα μέρη μας αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου, πέρα από τη μεγάλη καριέρα του με την Λίβερπουλ έχει να θυμάται και ένα εκπληκτικό γκολ στο Euro '88, με τη φανέλα του ΕΙΡΕ απέναντι στην Σοβιετική Ένωση.
 
16 ➔ Το ματς θρίλερ Κροατία-Τουρκία

Κροατία και Τουρκία συγκρούστηκαν στη Βιέννη στα προημιτελικά του Euro 2008, σε ένα ματς που καθήλωσε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στο φινάλε. Η Κροατία του Σλάβεν Μπίλιτς σκόραρε στο 119' με τον Κλάσνιτς και όλοι πίστεψαν ότι θα έκλεινε θέση στα ημιτελικά όμως στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφάρισε για την Τουρκία του Φατίχ Τερίμ ο Σεμίχ Σεντούρκ και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Εκεί οι Κροάτες αστόχησαν στις τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις και οι γείτονες ήταν εκείνοι που έπαιξαν στους "4" απέναντι στην Γερμανία.
 
15 ➔ Το πρώτο ματς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Στο φετινό Euro της Γαλλίας (15ο κατά σειρά) θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος 24 ομάδες ενώ στο πρώτο τουρνουά που έγινε στη Γαλλία το 1960 είχαν συμμετάσχει μόλις 4. Το πρώτο χρονικά ματς ήταν το Γαλλία-Γιουγκοσλαβία στο οποίο οι Βαλκάνιοι πήραν τεράστια νίκη με 5-4 (και ενώ βρέθηκαν να χάνουν με 4-2 στο 62') ενώ ο τελικός βρήκε τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί 2-1 στην παράταση της Γιουγκοσλαβίας.
 
14 ➔ To σόου του Ρικάρντο απέναντι στην Αγγλία

Ο προημιτελικός του Euro 2004 μεταξύ Αγγλίας και Πορτογαλίας βρήκε τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες μετά το 90λεπτο και το ημίωρο της παράτασης, για να οδηγηθεί το ματς στα πέναλτι και εκεί να "μιλήσει" ο Ρικάρντο. Ο γκολκίπερ των Ιβήρων απέκρουσε αρχικά το πέναλτι του Βασέλ για να σκοράρει στη συνέχεια εκείνος από την άσπρη βούλα απέναντι στον Ντέιβιντ Τζέιμς και να στείλει τους διοργανωτές στα ημιτελικά μέσα σε αποθέωση.
 
13 ➔ Ο Μπαλοτέλι νίκησε την Γερμανία

Η παράδοση θέλει τους Ιταλούς να βγαίνουν νικητές στα τελευταία μεγάλα ραντεβού τους απέναντι στη Γερμανία, είτε σε Euro είτε σε Μουντιάλ, και αυτός που φρόντισε να τη διατηρήσει το 2012 ήταν ο Μάριο Μπαλοτέλι. Σκόραρε δις κόντρα στα "πάντσερ" (το πρώτο γκολ με κεφαλιά, το δεύτερο με απίστευτη βολίδα από το ύψος της μεγάλης περιοχής) και έστειλε την "σκουάντρα ατζούρα" στον τελικό του περασμένου Euro με το 2-1 απέναντι στην ομάδα του Λεβ.
 
12 ➔ Ο ημιτελικός που κρίθηκε στο... κέρμα

Τώρα μπορεί να μας φαίνεται αδιανόητο, όμως το 1968 η Ιταλία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro '68 μέσα από το στρίψιμο του νομίσματος. Στον ημιτελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση οι δύο ομάδες απέτυχαν να σκοράρουν στα 120 λεπτά και επιστρατεύτηκε η λύση του... νομίσματος, με τον αρχηγό των "ατζούρι" Τζατσίντο Φακέτι να κάνει τη σωστή επιλογή και να στέλνει την ομάδα του στον τελικό.

11 ➔ Το χρυσό άγγιγμα του Μπίρχοφ

Ο Όλιβερ Μπίρχοφ ήταν η "χρυσή" αλλαγή για την Γερμανία στον τελικό του Euro '96 καθώς προερχόμενος από τον πάγκο νίκησε τον γκολκίπερ Κούμπα με γυριστό σουτ στην παράταση (2-1) και χάρη στον κανονισμό του "χρυσού γκολ" (ή "ξαφνικού θανάτου" αν προτιμάτε) τα "πάντσερ" πήραν το τρόπαιο για τρίτη φορά στην ιστορία τους, μετά το 1972 και το 1980.

10 ➔ Το δράμα των Άγγλων στα πέναλτι

Ο Στιούαρτ Πιρς υπέγραψε από την άσπρη βούλα την πρόκριση της εθνικής Αγγλίας στα ημιτελικά του Euro '96 κόντρα στην Ισπανία, ξορκίζοντας μάλιστα τα φαντάσματα που τον καταδίωκαν από το χαμένο του πέναλτι στο Μουντιάλ του 1990 (ημιτελικός με Γερμανία) όμως λίγες ημέρες αργότερα οι Άγγλοι ήπιαν για μία ακόμα φορά το πικρό ποτήρι της ήττας στη "ρωσική ρουλέτα". Μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια του ματς αλλά και στην παράταση στον ημιτελικό του "Wembley" κόντρα στη Γερμανία, ο Αντρέας Κέπκε απέκρουσε το πέναλτι του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο Αντρέας Μέλερ ευστόχησε αμέσως μετά και έτσι τα "πάντσερ" βρέθηκαν στον τελικό ενώ οι οικοδεσπότες Άγγλοι έχασαν την ευκαιρία να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης 30 χρόνια μετά τον (εντός έδρας) θρίαμβο στο Μουντιάλ του 1966.
 
9 ➔ To γκολ του Πλατινί που έστειλε τους Γάλλους στον τελικό

Ο Μισέλ Πλατινί κατέβηκε στο Euro '84 με τον... αέρα των δύο συνεχόμενων κατακτήσεων της Χρυσής Μπάλας και μπροστά στους συμπατριώτες του έδειξε το τεράστιο ταλέντο του και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αφού πέτυχε συνολικά 9 γκολ στη διοργάνωση, βρίσκοντας σε κάθε ματς το δρόμο προς τα δίχτυα! Φυσικά το πιο φημισμένο τέρμα του ήρθε στο 119' του ημιτελικού με την Πορτογαλία (μετά από εκπληκτική σόλο ενέργεια του Τιγκανά) χάρη στο οποίο οι "τρικολόρ" έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης για να πάρουν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Λίγους μήνες αργότερα πρόσθεσε στη συλλογή του και τρίτη Χρυσή Μπάλα!
 
8 ➔ Το "Total Football" της... Αγγλίας απέναντι στην Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία καθώς δίδαξε το "Total Football" όμως στο παιχνίδι της κόντρα στην Αγγλία για τα τελικά του Euro '96 (φάση ομίλων) ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο έπαιξαν τα "τρία λιοντάρια". Οι Άλαν Σίρερ και Τέντι Σέριγχαμ σμπαράλιασαν την άμυνα των "οράνιε" πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ (δύο έκαστος) και χρειάστηκε το γκολ της... παρηγοριάς του Πάτρικ Κλάιφερτ για να μπορέσει η Ολλανδία να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά ως δεύτερη στον όμιλο.
 
7 ➔ Το θρι-πιτ της Ισπανίας κόντρα στην Ιταλία

Μετά από την κατάκτηση του Euro το 2008 (1-0 την Γερμανία στον τελικό) και την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010 (1-0 την Ολλανδία στον τελικό, στην παράταση) η Ισπανία αντιμετώπισε αρκετή αμφισβήτηση στην πορεία της μέχρι τον τελικό του Euro 2012. Πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν τον Ντελ Μπόσκε για την επιλογή του να κατεβάζει τη "φούρια ρόχα" χωρίς κλασικό σέντερ φορ (με το περίφημο "ψευτοεννιάρι") όμως απέναντι στην Ιταλία στο Κίεβο η Ισπανία έδειξε και πάλι την κλάση της. Διέλυσε με 4-0 την "σκουάντρα ατζούρα" του Τσέζαρε Πραντέλι και απέδειξε πως παραμένει το αφεντικό της Ευρώπης.
 
6 ➔ Ο Πανένκα έγραψε ιστορία

Η διασημότερη εκτέλεση πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε το 1976, στον τελικό του Euro, και έχει την υπογραφή του Αντονίν Πανένκα. Ο Ούλι Χένες αστόχησε, δίνοντας την ευκαιρία στον Τσέχο μέσο να γίνει ήρωας ενός ολόκληρου έθνους στη συνέχεια, και αυτός δεν την σπατάλησε. Άφησε τον Ζεπ Μάγερ να πέσει στην αριστερή του γωνία και εκείνος "έσκαψε" μαεστρικά τη μπάλα στέλνοντάς την ακριβώς στο κέντρο της εστίας για να δώσει το τρόπαιο στην Τσεχοσλοβακία και να μιλάνε όλοι πλέον για την εκτέλεση "αλά Πανένκα". "Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα ήταν γκολ γιατί κανείς δεν είχε δοκιμάσει ποτέ εκείνη την εκτέλεση", έχει δηλώσει ο Πανένκα.

5 ➔ Το χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ

Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ ζήλεψε τη δόξα του Όλιβερ Μπίρχοφ το 1996 και τέσσερα χρόνια αργότερα σκόραρε και εκείνος το χρυσό γκολ σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Σιλβέν Βιλτόρ έδωσε το φιλί της ζωής στη Γαλλία με το γκολ του στις καθυστερήσεις απέναντι στην Ιταλία (κρατούσε τη νίκη στα χέρια της από το γκολ του Ντελβέκιο) και στην παράταση ο Τρεζεγκέ εκμεταλλεύτηκε την ωραία ατομική ενέργεια του Πιρές για να "κεραυνοβολήσει" τον Τόλντο και να χαρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο στους "τρικολόρ".
 
4 ➔ Όταν ο Σμάιχελ σταμάτησε τον Φαν Μπάστεν

Η Δανία μπήκε από το... παράθυρο στην τελική φάση του Euro '92 (μετά το ποδοσφαιρικό εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου) και έζησε το όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου, νικώντας μάλιστα στον τελικό το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, Γερμανία. Η στιγμή πάντως που ουδείς έχει ξεχάσει ήρθε από τον Πίτερ Σμάιχελ στον ημιτελικό με την Ολλανδία όταν απέκρουσε στη ρωσική ρουλέτα το πέναλτι του Μάρκο Φαν Μπάστερν και έστειλε τους Σκανδιναβούς στον τελικό.
 
3 ➔ Ο... μεθυστικός πανηγυρισμός του "Γκάζα"

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πανηγυρισμούς που έχουν λάβει χώρα σε τελική φάση Euro σημειώθηκε το 1996 όταν αναμετρήθηκαν στη φάση των ομίλων τα "ξαδερφάκια", Αγγλία και Σκωτία. "Δράστης" ο Πολ Γκασκόιν ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-0 με υπέροχο τρόπο (πέρασε τη μπάλα πάνω από το κεφάλι του Λι Χέντρι με το αριστερό και σκόραρε με μονοκόμματο δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι) και στη συνέχεια θέλησε να θυμίσει σε όλους τα δημοσιεύματα που ήταν αφιερωμένα για αυτόν και την αγαπημένη συνήθεια που είχε να πίνει. Μόλις η μπάλα αναπαύτηκε στα δίχτυα, ξάπλωσε ανάσκελα και άφησε τους συμπαίκτες του ΜακΜάναμαν, Σέριγχαμ και Τζέιμι Ρέντναπ να ρίξουν νερό στο στόμα του, κάνοντας στην ουσία αναπαράσταση ενός παιχνιδιού με ποτά που ονομάζεται "Στην καρέκλα του οδοντογιατρού".

2 ➔ Η Ελλάδα των θαυμάτων

Μέχρι το 2004 το ωραιότερο παραμύθι στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου είχε για πρωταγωνίστρια την Δανία (λες και το είχε γράψει ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) όμως εκείνο το καλοκαίρι (λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά το 1896) άλλαξαν τα πάντα. Και αυτό χάρη στην Εθνική Ελλάδας, η οποία στην μόλις δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Euro σόκαρε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο φέρνοντας το ένα "τρελό" αποτέλεσμα μετά το άλλο και φτάνοντας στις 4 Ιουλίου στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Και με τι τρόπο: νικώντας στον τελικό την οικοδέσποινα Πορτογαλία (με κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα, ο οποίος με τον ίδιο τρόπο είχε "εκτελέσει" και την Γαλλία στα προημιτελικά, ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει ο Δέλλας με την χρυσή κεφαλιά του στον ημιτελικό με την Τσεχία), ομάδα την οποία είχε νικήσει και στο πρώτο ματς της διοργάνωσης!

1 ➔ Το βολέ του Φαν Μπάστεν

Στο άκουσμα της λέξης "Euro" το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό αν σου ζητήσουν να σκεφτείς κάποιο γκολ, δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό του Μάρκο Φαν Μπάστεν στον τελικό του 1988 (25 Ιουνίου) μεταξύ της Ολλανδίας και της Σοβιετικής Ένωσης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Με το ματς στο 1-0 από το πρώτο μέρος και την καρφωτή κεφαλιά του Γκούλιτ στο 32', ο Άρνολντ Μιούρεν βγήκε στην αντεπίθεση στο 54' και έκανε τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, με τον Φαν Μπάστεν να πιάνει ένα ασύλληπτο μονοκόμματο σουτ από εξαιρετικά πλάγια θέση και να κεραυνοβολεί τον Ντασάεφ, γράφοντας το 2-0 και σφραγίζοντας το πρώτο (και μοναδικό ως τώρα) τρόπαιο των "οράνιε" σε διεθνές επίπεδο. "Εκατομμύρια φορές να ξαναέκανε αυτό το χτύπημα δεν θα μπορούσε να βάλει αυτό το γκολ", σχολίασε στο φινάλε του αγώνα ο κάπτεν της εθνικής Ολλανδίας και συμπαίκτης του στη Μίλαν εκείνη την εποχή, Ρουντ Γκούλιτ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *