Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

2 εκ. Ευρώ δόθηκαν για μεροκάματα στα κεράσια της Έδεσσας!

Ολοκληρώθηκε άλλη μια χρονιά και στα πλέον ορεινά σημεία της Έδεσσας η συγκομιδή του κερασιού. 
 
Φέτος φάνηκε ότι ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς που είδαν ότι και η τιμή ήταν ποιο υψηλή από πέρυσι καθώς και η ποιότητα ανεβασμένη όπως και η παραγωγή. Για άλλη μια φορά όμως γίναμε όλοι θεατές μιας κατάστασης που δεν μας τιμά. Όταν η ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας έχει ανεργία που πλησιάζει το 30% και στους νέους πάνω από 40%, τα χωράφια ήταν γεμάτα με Αλβανούς οι οποίοι και απασχολήθηκαν ώστε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Τα αρνητικά από αυτό το γεγονός είναι πολλά για τον τόπο μας. Καταρχήν τα μεροκάματα έφυγαν όλα προς το εξωτερικό καθώς φέτος για πρώτη διαπιστώθηκε ότι αρκετοί Αλβανοί οι οποίοι είχαν φύγει στα προηγούμενα χρόνια ήρθαν στην περιοχή μας για δυο μήνες ώστε να μαζέψουν τα κεράσια, να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν. Οι Έλληνες προτιμούν τις καφετέριες και τα καφενεία. Το μεροκάματα μαζί με φαγητό και ύπνο ήταν περίπου 25 με 30 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που δούλεψε φουλ 60 μέρες εισέπραξε 1500 ευρώ έως 2.000 ευρώ! Όσο για ασφαλιστικές εισφορές ούτε λόγος μια και οι ποιοι πολλοί δεν είχαν χαρτιά ούτε και λογαριασμούς στις τράπεζες.



20.000 ευρώ ανά οικογένεια! 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα από την Άρνισσα όπου μια μέση αγροτική οικογένεια ξόδεψε για μεροκάματα 20.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά λοιπόν πάνε χαμένα και ευθύνες εκτός από τους πολίτες έχει και η πολιτεία η οποία προτιμά να αρμέγει τους τοπικούς επιχειρηματίες και συνταξιούχους που τα έχουν όλα δηλωμένα και να αφήνει χωρίς κανέναν έλεγχο τους ανθρώπους αυτούς που οι ποιο πολλοί δουλεύουν μαύρα. Μάλιστα η καραμέλα που χρησιμοποιούν πολλοί δημόσιοι λειτουργοί είναι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτεπάγγελτα παρά μόνο με καταγγελίες. Δηλαδή θέλουν να κάνουν μια κοινωνία ρουφιάνων και σπιούνων. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του 2016 μπορούν να γίνουν.


Τρομάζουν τα νούμερα

Τα νούμερα αυτά λοιπόν τρομάζουν την ίδια ώρα που τα ταμεία είναι άδεια, χάθηκαν εισφορές πολλών χιλιάδων ευρώ γιατί κάποιοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά. Προτιμούν να διυλίσουν τον κώνωπα στα σίγουρα και να καταπιούν την καμήλα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά πιαστήκαμε κορόιδο ως περιοχή μιας και ο κόπος από μια σχετικά καλή χρονιά στο κεράσι πήγε στράφι καθώς ένα μεγάλο ποσό χάθηκε. Περίπου ίδια είναι η κατάσταση και στον κάμπο των Γιαννιτσών αλλά και στην Αλμωπία όπου και εκεί υπήρξε κεράσι. Φυσικά και ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να μαζέψουν το προϊόν τους ώστε να πάρουν τα χρήματα. Άλλωστε αρκετοί κατευθύνθηκαν στις εφορείες ώστε να πληροφορηθούν την διαδικασία με τα εργάσιμα αλλά άκρη δεν έβγαλαν μιας και οι ποιοι πολλοί Αλβανοί δεν είχαν χαρτιά. Αν βάλουμε στην σούμα όλο το νομό Πέλλας τότε τα μεροκάματα που δόθηκαν θα προσεγγίσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ! Ελλάδα η Χώρα που όταν μπορείς να κλέψεις χωρίς να δηλώσεις τίποτα περνάς καλά. Αλλοίμονο στους μικρούς επιχειρηματίες οι οποίοι στενάζουν καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.



απο το Meapopsi.gr

1 comments:

  1. αν πανε οι τα δικα μας παιδια για δουλεια τα ποκεμον ποιος θα τα μαζεψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *