Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΕΝΦΙΑ: 15 δισ. ευρώ έχει κοστίσει μέσα σε έξι χρόνια Μνημονίων το διαβόητο «χαράτσι»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΜΑΤΗΡΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΗΤΟ: «ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ…»


Ήταν Σεπτέμβρης του 2011, όταν η Ελλάδα διάβαινε ήδη τον «Ρουβίκωνα» του πρώτου Μνημονίου, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωνε, εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και μεμιάς, εγένετο το διαβόητο πλέον «χαράτσι»…


Έκτοτε, αυτός ο κεφαλικός φόρος έμελλε να ταλανίζει κάθε χρόνο τους Έλληνες φορολογούμενους, σχεδόν τιμωρώντας τους, επειδή έκαναν το… ολέθριο σφάλμα να έχουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους. Τι κι αν δαπάνησαν λεφτά και κόπους μιας ολόκληρης ζωής, τι κι αν έκαναν θυσίες για τούτο το ρημάδι το σπίτι; Το Μνημόνιο απαιτούσε χρήματα, ας πρόσεχαν! Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Μόνο που ο λογαριασμός έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά: Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ έχουμε δαπανήσει για αυτό το κατά γενική ομολογία επονείδιστο «χαράτσι» μέσα σε έξι γεμάτα χρόνια μνημονιακών συμβάσεων.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν στους πολίτες ότι θα το καταργούσαν. Και δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα που είχε τάξει κάτι τέτοιο. Μόνο που η κατάργησή του δεν ήρθε ποτέ. Ο ΕΕΤΗΔΕ, μετονομάστηκε στα χρόνια του «Μνημονίου 2» σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και στη συνέχεια, την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου άλλαξε εκ νέου όνομα κι έτσι φτάσαμε στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που ζει και βασιλεύει εν μέσω «Μνημονίου 3».

Μόνο που ο ΕΝΦΙΑ συνιστά, εν έτει 2016, ένα διαρκές και ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος έχει «γονατίσει» από την υπέρμετρη φορολόγηση που του έχει επιβάλει η παρούσα κυβέρνηση.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει πλέον λάβει δημευτικό χαρακτήρα, μιας και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τις εφορίες. Ήδη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 865.000 κατασχέσεις περιουσιών.

Οι γνώστες της αγοράς ακινήτων υπογραμμίζουν, εξάλλου, ότι, υπό το πρίσμα αυτό, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα το ελληνικό κράτος θα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, καθώς πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Οι υποσχέσεις που έμειναν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου…

Βεβαίως, από το κάδρο των υπευθύνων για αυτή την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, δεν μπορεί να λείπει και ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταχώνιασε βαθιά σε κάποιο ερμάριο του γραφείου του στο Μαξίμου, μαζί με το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και την ρητή δέσμευσή του για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, από χθες, Δευτέρα (29/08/2016), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του βγήκε εκ νέου στο «σεργιάνι», για να εισπράξει ποσό ύψους 2,65 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από τον φόρο που ο ίδιος θα καταργούσε!

Κι αντί να πιέσει ο ίδιος τους παροικούντες το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσουν άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα την περικοπή των κρατικών δαπανών, αλλά και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα, αποφάσισε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι… καλός, όσο κι αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχυναν λίτρα κροκοδείλιων δακρύων τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας για τον «βάρβαρο φόρο».

Από τη στιγμή, μάλιστα, που καταργήθηκε και η έκπτωση του 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η πραγματικότητα για τους συνολικά 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων καθίσταται πλέον δυσβάσταχτη.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή ενός δήθεν δικαιότερου φόρου.

Ίσως γιατί σε αυτή τη χώρα, το «Θέατρο του Παραλόγου» έχει καταστεί πλέον δεύτερη φύση για όλους μας, σε σημείο τέτοιο που θα μας ζήλευε ως και αυτός ο Σάμιουελ Μπέκετ…

 
 
www.newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *