Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Καθαριότητα και ανακύκλωση στο δήμο Αλμωπίας

Συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Χρήστου Μπάτση



Της δημοσιογράφου Ελισάβετ Σίσκου



Συναντήσαμε τον υπεύθυνο στο τομέα των απορριμμάτων κ. Χρήστο Μπάτση, από τους Προμάχους της Αλμωπίας, στο γραφείο του, και συζητήσαμε για όλα τα θέματα γύρω από το αντικείμενό του. 

Πήραμε πληροφορίες για την ανακύκλωση, η οποία λειτουργεί διαφορετικά από ότι σε άλλους δήμους. Έτσι λοιπόν, υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης στο εργοτάξιο του πρώην δήμου Εξαπλατάνου. Έρχεται από την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης συρόμενο φορτηγό, παίρνει τα γεμάτα εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) και αφήνει τα άδεια. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί καύσιμα ο δήμος, αφού τρία απορριμματοφόρα χωράνε σε ένα εμπορευματοκιβώτιο. Τα δύο μαζί 52 κυβικά. Τα ανακυκλώσιμα υλικά οδεύουν προς τη Νεοχωρούδα ( Κ.Δ.Α.Υ. ,κέντρο διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών). Ένα ποσοστό 20-25 % επιστρέφει πίσω για το Χ.Υ.Τ.Α. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την εταιρεία, ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες. 

Αντιμετωπίζει ο δήμος πρόβλημα με τους κάδους. Κάποιοι τους κλέβουν και τους ανακυκλώνουν (σιδερένιους και πλαστικούς). Επίσης, επικίνδυνη είναι και η στάχτη που ρίχνουν ορισμένοι από τις ξυλόσομπες των σπιτιών των - συνήθως ηλικιωμένοι – με αποτέλεσμα να έχουν καεί αρκετοί κάδοι.
Σχετικά με τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α. (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ), υπάρχει ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο κ. Τσιμτσιρίδη, αφού ο φορέας ζητάει αύξηση. Η διαβούλευση είναι συνεχόμενη και ισχύει ότι και για άλλους δήμους . 

Ο Χ.Υ.Τ.Α.( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Αλμωπίας κατασκευάζεται στη Χρυσή. Τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι έτοιμος, με το βιολογικό του καθαρισμό, έτσι όπως πρέπει.
« Από τότε που αναλάβαμε έχουμε επισκευάσει 250 κάδους με τα ίδια μας τα χέρια! Εμείς οι εργαζόμενοι του εργοταξίου. Είμαστε τα παιδιά του δήμου και το κάνουμε για να γλυτώσει χρήματα ο δήμος », τόνισε ο Χρήστος Μπάτσης. 

Το εργοτάξιο έχει και πλυντήριο. Ήταν χαλασμένο, το επισκεύασε ο δήμος. Εκτός από τους κάδους, έχει τη δυνατότητα να πλύνει και το γύρο από αυτούς χώρο, που συνήθως αποτελεί εστία μόλυνσης.
« Καταγράψαμε και επισκευάσαμε όλα τα μηχανήματα του δήμου. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, αφού, πλέον, πληρώνονται κανονικά. Δώσαμε γάλα και είδη ατομικής προστασίας στους δικαιούχους, όπως ο νόμος ορίζει. Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση γυαλιών. Υπάρχει η καθημερινή ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών με ένα τηλεφώνημα. Είμαστε μέσα στους πέντε δήμους της Ελλάδας στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Αποκτήσαμε την εμπιστοσύνη των προμηθευτών αφού δεν καθυστερούμε τις πληρωμές μας. Θα θέλαμε βέβαια περισσότερα, όπως , την ανανέωση μέρους του στόλου των απορριμματοφόρων και μηχανημάτων, ακόμα, επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό», μας είπε ο Χρήστος Μπάτσης. 

Ο δήμος αυτή τη στιγμή έχει έξη απορριμματοφόρα, εκ των οποίων δουλεύουν τα πέντε , το ένα είναι χαλασμένο και σε διαδικασία επισκευής. Τα δύο είναι ανακύκλωσης και τα τρία γενικής αποκομιδής . Σύμφωνα με το πρόγραμμά γενικής αποκομιδής , γίνονται πέντε δρομολόγια κάθε μέρα (τέσσερα πρωί και ένα απόγευμα), δύο το Σάββατο και ένα την Κυριακή. 

Υπάρχει φροντίδα για τους κοινόχρηστους χώρους σε καθημερινή βάση, ακόμα, και σιδερένια δοχεία απορριμμάτων εκεί που οι αγρότες γεμίζουν τα βυτία τους . 

Σύντομα παραλαμβάνει ο δήμος γεωργικό ανελκυστήρα, καινούργιο, με πλευρικό αρθρωτό καταστροφέα, για το καθαρισμό των χόρτων και πρανών. 

«’Η ομάδα μου αγωνίζεται καθημερινά με μεράκι και πάθος, καθοδηγούμαστε από έναν απαιτητικό και δίκαιο δήμαρχο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών μας. Είμαστε κοντά στο δημότη, και στο τέλος θα κριθούμε». 
 
 
 
απο το Meapopsi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *