Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Με 21 μέλη θα συγκροτείται δασικός συνεταιρισμός

Από τα 25 στα 21 άτομα πέφτει ο πήχης των ελάχιστων απαιτούμενων μελών, προκειμένου για τη σύσταση δασικών συνεταιριστικών οργανώσεων, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει η Agrenda το περασμένο Σαββατοκύριακο.



Η σχετική τροποποίηση έγινε μετά από εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων και των αγορητών των κομμάτων, με τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνης, να την αποδέχεται κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σημειωτέον πως όπως έγραφε η Agrenda που κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου, τη φιλοσοφία που δεν πέρασε η Βάθη στο συνεταιριστικό νόµο 4384/2016 «ξεπατίκωσε» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, φέρνοντας στη βουλή ένα πλαίσιο που διαχωρίζει τις δασικές οργανώσεις, σε 2 βαθµίδες, βάζοντας όµως από πάνω την Πανελλήνια Συνοµοσπονδία ∆ασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σε ρόλο… ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι 2 βαθµίδες θα περιλαµβάνουν τις πρωτοβάθµιες οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν οι ∆ασικοί Συνεταιρισµοί (∆Α.Σ.Ε.) και τις δευτεροβάθµιες, στις οποίες ανήκουν οι Ενώσεις τους (Ε.∆Α.Σ.Ε.), ενώ η «ΠΑΣΕΓΕΣ» των ∆ασικών Συνεταιρισµών, θ’ αποσκοπεί στην ενίσχυση και των συντονισµό δράσης των µελών της.

Ριζικές αλλαγές στο τοπίο µε τις 810 συνολικά οργανώσεις που εµφανίζεται ότι λειτουργούν σήµερα κοµίζει το Άρθρο 3 µε την πρόβλεψη για αύξηση του απαιτούµενου ελάχιστου αριθµού µελών.Το όριο αυτό, εκτιµάται ότι θα κάνει πιο δύσκολη τη λειτουργία οργανώσεων σφραγίδων.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούµενη είναι και η διάταξη (άρθρο 5) που θέτει ως προαπαιτούµενο για απόκτηση ιδιότητας µέλους, την ταυτότητα δασεργάτη. Ωστόσο εκτιµάται από τους φορείς, ότι ίσως θέσει προσκόµµατα σε νυν εργάτες που είναι ταυτόχρονα και κτηνοτρόφοι.

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται, τέλος, η ανάληψη από πρωτοβάθµιες οργανώσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων (δασικές εργασίες, διακίνηση, εµπορία, επεξεργασία και µεταποίηση δασικών προϊόντων (άρθρο 1), µε στόχο, όπως έχει πει και ο αρµόδιος υπουργός, να έχουν αυτονοµία.


πηγη: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *