Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος

Νέες έρευνες δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Οι συγγραφείς δύο μελετών λένε ότι το άτμισμα πρέπει να ενθαρρύνεται ως καλό για την δημόσια υγεία και να μην αντιμετωπίζεται ως πιθανή απειλή για αυτήν.

Επιστήμονες του Health Research Center στο University College του Λονδίνου, υπολόγισαν ότι περίπου 18.000 μακροχρόνιοι καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα το 2015 μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Η Αγγλία μερικές φορές ξεχωρίζει για την θετική στάση της στα ηλεκτρονικά τσιγάρα», αναφέρει ο Robert West, καθηγητής ψυχολογίας της υγείας στο UCL. «Τα δεδομένα που μελετήσαμε δείχνουν ότι η σχετικά φιλελεύθερη αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι απολύτως δικαιολογημένη».


Την ίδια στιγμή, το επιστημονικό δίκτυο Cochrane Review έδωσε στη δημοσιότητα ανάλυση όλων των μελετών που έχουν γίνει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι στιγμής. «Καμία από τις 24 μελέτες που αναλύσαμε δεν εντοπίζει σημαντικές επιπτώσεις από το άτμισμα», σημειώνει ο Jamie Hartmann-Boyce του Cochrane Tobacco Addiction Group.

Η ανάλυση καταλήγει στο ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα προσφέροντας τους νικοτίνη για εισπνοή που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη για την υγεία από τον καπνό του τσιγάρου.

«Όλο και πιο συχνά γνωρίζουμε ή ακούμε για ανθρώπους που λένε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους βοήθησε να κόψουν το κάπνισμα», δηλώνει η Ann McNeill, καθηγήτρια της εξάρτησης του τσιγάρου στο King’s College του Λονδίνου. «Αυτές οι νέες δύο μελέτες, που χρησιμοποιούν πολύ διαφορετικούς τρόπους έρευνας, δίνουν αντικειμενικά στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή την θέση… Κατά την άποψη μου οι καπνιστές που παλεύουν να το κόψουν θα πρέπει να δοκιμάσουν όλες τις διαθέσιμες μεθόδους μεταξύ των οποίων και το ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν δύο εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το άτμισμα. Η αρνητική προσέγγιση κάνει λόγο για πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις και για τον κίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά το κάπνισμα. Λένε επίσης πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σπρώξει προς το κάπνισμα νέους ανθρώπους.

Ωστόσο η πιο θετική αντιμετώπιση κερδίζει έδαφος. Ο John Britton, διευθυντής του κέντρου ερευνών για το κάπνισμα και το αλκοόλ του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ αναφέρει: «Παρότι το θέμα παραμένει ακόμα αμφιλεγόμενο, αυξάνεται η αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσφέροντας την νικοτίνη χωρίς το τοξικό κοκτέιλ του κανονικού τσιγάρου, μπορούν να αποτρέψουν ένα σημαντικό κομμάτι των πρόωρων θανάτων που σημειώνονται στους καπνιστές».

Η έρευνα του University College, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, δείχνει ότι παρότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την διακοπή του καπνίσματος είναι με την επίβλεψη ειδικών η αυτόνομη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει σημαντική συμβολή στη μάχη κατά του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την αντικαπνιστική ομάδα Ash περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα πέρσι μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά είναι «κλινικά σημαντικός λόγω της τεράστιας βελτίωσης στην υγεία των ατόμων που κόβουν το τσιγάρο». Ένας μέσος 40χρόνος υπολογίζεται ότι κερδίζει περί τα εννέα χρόνια ζωής αν διακόψει το κάπνισμα για πάντα. 
 
 
insider.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *