Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

«Η ώρα της αλήθειας». Όταν οι Βρετανοί στρατιώτες ανάγκασαν τους δεσμοφύλακες Ναζί να μεταφέρουν στα χέρια τα άψυχα σώματα των Εβραίων του Ολοκαυτώματος [ΒΙΝΤΕΟ]

«Η ώρα της αλήθειας». Όταν οι Βρετανοί στρατιώτες ανάγκασαν τους δεσμοφύλακες Ναζί να μεταφέρουν στα χέρια τα άψυχα σώματα των Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Τα άταφα πτώματα έφταναν τις 13 χιλιάδες (φωτο & βίντεο)


Πτώματα αποστεωμένα που φανερώνουν τη φρίκη και το βασανιστικό τέλος. Μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου Μπέργκεν – Μπέλσεν, τα άψυχα σώματα θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Οι γερμανοί φρουροί εξαναγκάστηκαν από Βρετανούς στρατιώτες να φορτώσουν τα πτώματα πάνω σε φορτηγά. Οι δεσμοφύλακες ήταν μέρος των SS Totenkopfverbände (SS-TV), μια ανεξάρτητη μονάδα που είχε παρόμοια δομή με αυτή των SS. Το σύνολο της εκπαίδευσής τους βασίστηκε στον ελιτισμό, την αντοχή, την πίστη, μαζί με ένα καθεστώς σκληρής πειθαρχίας. Η συγκεκριμένη μονάδα για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στρατιώτες φορούσε ένα ξεχωριστό έμβλημα στο κολάρο, που έγραφε «SS – TV». Το Ολοκαύτωμα είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια από τους νοσηρούς Ναζί. Είχαν οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης και τεκμηρίωναν τους θανάτους των θυμάτων τους. Ο κάθε Εβραίος μετά την εκτέλεση εξετάζονταν σχολαστικά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά. Ακολουθούσε «ειδική» διαδικασία που ακολουθούσαν για την μεταφορά των πτωμάτων.... 





Tο 1943, το Μπέργκεν – Μπέλσεν, ήταν ένα μικρό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τον πρώτο καιρό υπήρξε «στρατόπεδο ανταλλαγής», όπου Εβραίοι όμηροι ανταλλάσσονταν με Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου. Κατά προσέγγιση το 1944 υπήρχαν 7.300 κρατούμενοι. Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο αριθμός είχε διπλασιαστεί. Τον Φεβρουάριο του ’45 είχαν ανέλθει στις 22 χιλιάδες. Έως τις 15 Απριλίου 1945, οι κρατούμενοι είχαν ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες! Αυτός ο συνωστισμός οδήγησε στην μεγάλη αύξηση θανάτων από τύφο, φυματίωση, τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία και υποσιτισμό. Όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα στρατόπεδο που είχε σχεδιαστεί να φιλοξενεί μέχρι 10 χιλιάδες κρατούμενους. Υπολογίζεται ότι 50 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Μπέργκεν – Μπέλσεν. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από το 11ο βρετανικό τεθωρακισμένο τάγμα.

Οι στρατιώτες ανακάλυψαν περίπου 60 χιλιάδες κρατούμενους στο εσωτερικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι βαριά άρρωστοι. Τα άταφα πτώματα ήταν περίπου 13 χιλιάδες, το καθένα από αυτά δεν ξεπερνούσε τα 30 κιλά. Ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, περιόδευσε στα απομεινάρια του στρατοπέδου τον Απρίλη του 1945 και κατέγραψε με δυσκολία την εμπειρία του: «Δεν μπορούσα να ορίσω τα συναισθήματα μου, όταν ήρθα αντιμέτωπος για πρώτη φορά, με τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της ναζιστικής βαρβαρότητας και της πλήρους απαξίωσης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ποτέ ξανά δεν ένιωσα τόσο σοκαρισμένος».

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την ημέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τους Βρετανούς....





mixanitouxronou.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *