Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Τζάκρη: "Ολοκληρώθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φράγματος του Αλμωπαίου"

Με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη για το φράγμα του Αλμωπαίου, παρουσία των μελετητών του έργου.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Υπουργό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος του Αλμωπαίου, το οποίο αφορά έργο δυναμικότητας μέχρι 30 εκατομμύριων κυβικών μέτρων νερού και προϋπολογισμού περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με την κατασκευή του οποίου θα αντιμετωπιστούν οι αρδευτικές ανάγκες, αλλά και θα λυθούν περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, μέχρι σήμερα έχει λάβει θετική έγκριση από:

• την Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών, Τμήμα Μελετών Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΑΑΤ με αρ. πρωτ. απόφασης 22/79/2-2-2015

• την Δ/νση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. πρωτ. απόφασης 859/07-13 04/09/15

• την Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. πρωτ. 115/3-12-2015

• το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την υπ’ αριθ. 29/2-8-2016 Συνεδρία του

• την Δ/νση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γεν. Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. απόφασης 284529/170760/11556/3487/2-9-2016).

Επίσης έχει εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής κατάληψης του έργου του Δήμου Αλμωπίας από το Δασαρχείο Αριδαίας (αρ. αποφ. 5235/26-4-2016).

Τέλος, έχουν διατυπωθεί απόψεις επί του προσχεδίου Περιβαλλοντικών Όρων, το οποίο και έχει αποσταλεί στην Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό.

Μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το έργο είναι ώριμο προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η κατασκευή του φράγματος με χωμάτινο πυρήνα εκτιμάται σε προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων ευρώ, η κατασκευή των δικτύων σε 63 εκατομμύρια ευρώ και τα έργα μεταφοράς σε 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε προηγούμενη σύσκεψη της κ. Τζάκρη με τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αποφασισθεί το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και να υλοποιηθεί με την επίβλεψη και συνδρομή των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Για τον λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΑΑ&Τ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών και του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με την επίβλεψη και συνδρομή των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *