Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Κωνσταντινούπολη: Ο εφιάλτης επέστρεψε - 38 νεκροί σε διπλή βομβιστική επίθεση

Σε τουλάχιστον 38 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί και σε 136 οι τραυματίες από την διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκέμβρη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.



Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση ξεκίνησε με μια έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Η επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την λήξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος.



Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 23 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές», τόνισε.



Δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

«Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «ανθρώπινα μέλη να τινάσσονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το οποίο μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις φέρεται να είχε στόχο την «κλούβα» της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη διασκορπιστεί.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *