Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Κατασκευή παιδικών χαρών και δημιουργία πεζόδρομων σε κεντρικά σημεία της πόλης - Ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας

Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που σχετίζεται με τη βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην Αριδαία αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πόλη της Αριδαίας θα αποκτήσει δύο νέες παιδικές χαρές και πάρκα, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια και θα υλοποιηθούν αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω έργο περιλαμβάνει:

Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ)

Στόχος της παραπάνω παρέμβασης είναι η εκπαιδευτική αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου από τα σχολεία του Δήμου Αλμωπίας. Συγκεκριμένα θα γίνει διαμόρφωση παιδικών χαρών με πρότυπα πολυπαιχνίδια, υπαίθρια σκακιέρα με γιγάντια πιόνια και γιγάντιο παιχνίδι τρίλιζα «ΣΚΟΡ 4», πολύπλευρες δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα των παιδιών, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και καθιερώνουν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και ως χώρο ψυχαγωγίας. Θα τοποθετηθούν καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, θα διαμορφωθεί μικροκλίμα με τη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο αειθαλών, δέντρων και θάμνων, κάνοντας αυτόν ελκυστικό και για τους γονείς των παιδιών που θα προτιμούν το ΠΚΑ για τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους μετατρέποντας το σε έναν οργανισμό με έντονη κοινωνική δράση.Β. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 81Α (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ)

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο 81Α. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν πρότυπα πολυπαιχνίδια, δάπεδα ασφαλείας, καθιστικά, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, για έναν ασφαλή τόπο παιχνιδιού όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν έντονη κοινωνική δράση. Αναλυτικά, στις υφιστάμενες υποδομές του κοινόχρηστου χώρου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως παιδική χαρά και πάρκο, πάντα με σκοπό την αναβάθμιση τους και με κριτήριο την αισθητική, θα υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

- Αποξήλωση και απομάκρυνση των υπαρχόντων παιχνιδιών

- Τοποθέτηση νέων παιχνιδιών με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ομαδοποιημένα κατά ηλικία χρηστών όπου είναι δυνατό

- Απομάκρυνση της άμμου και του χώματος από τις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν τα νέα παιχνίδια και τοποθέτηση χυτού ελαστικού δαπέδου ασφαλείας

- Κατασκευή περίφραξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας

- Τοποθέτηση πινακίδας εισόδου

- Το υπάρχον πράσινο σχεδόν διατηρείται εξ ολοκλήρου και επιπλέον επεκτείνεται όπου είναι δυνατόν

Σκοπός μας είναι τα παιδιά που επισκέπτονται την παιδική χαρά, να ωφεληθούν, όσο γίνεται περισσότερο από την επίσκεψη τους εκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών θα προσπαθήσουμε, με το σχεδιασμό του χώρου και την αισθητική του αναβάθμιση, να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες:

- Την κίνηση, ενθαρρύνονται διάφοροι τρόποι κίνησης: τα παιδιά μπορούν να σταθούν, να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να ανέβουν στα μηχανήματα και στα όργανα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

- Την άνεση, οι αισθήσεις δεν πρέπει να λιμνάζουν αλλά να δέχονται ερεθίσματα: να προτείνονται δραστηριότητες, να προκαλούνται συναισθήματα, να εγείρεται η συγκίνηση και να μεταφέρονται μηνύματα. Οι παιδικές χαρές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαθέτουν μαγεία για ολιστική προσέγγιση του αντικειμένου όπου σώμα, μυαλό και πνεύμα, σκέψη συνεργάζονται ούτως ώστε να προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες και θετική αντιμετώπιση του εαυτού τους και της ζωής.

- Τις δυνατότητες. Τουλάχιστον τρεις δυνατότητες των παιδιών προτείνονται: οπτικές, ακουστικές και κινητικο-αισθητικές.

- Τον έλεγχο. Ως προς τον έλεγχο εξασφαλίζονται όροι ασφάλειας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να εργαστούν εποικοδομητικά.Γ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ 108Γ (ΠΕΡΙΟΧΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Η υπάρχουσα κατάσταση του πεζοδρόμου βόρεια του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη διαμόρφωσης. Η ανάγκη δημιουργίας του είναι επιτακτική ώστε να γίνει εφικτή η εύκολη προσβασιμότητα των μαθητών προς το νεόδμητο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας. Σήμερα, ο χώρος επέμβασης παρουσιάζει στρώση σκύρων στη μεγαλύτερη επιφάνεια του, καθώς και στρώση ασφάλτου σε ένα μικρό τμήμα του.

Προτείνεται η δημιουργία ενός πεζοδρομίου πλησίον της περίφραξης του σχολείου, με πρόβλεψη για ασφαλή διέλευση ΑμεΑ με ράμπες και ικανή ζώνη διέλευσης πεζών σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώνεται με σταμπωτό δάπεδο, διάτρητο και συμπαγή κυβόλιθο ενώ τοποθετείται αστικός εξοπλισμός και ειδικότερα φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, ρολόι, παγκάκια, stand ποδηλάτων. Επίσης, προτείνεται η φύτευση με κόκκινη σφενδάμη, ροδιά και λεβάντες.

Στόχοι της πρότασης είναι:

- Εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης προς το σχολείο με κατάλληλες διαμορφώσεις, χαράξεις και υλικά

- Απόδοση της περιοχής μελέτης στους πεζούς

- Αισθητική αναβάθμιση - Αύξηση του πρασίνου

- Εξασφάλιση προσπελασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες

Τέλος, προτείνεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου που υπάρχει ανατολικά του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ. Η ανάπλαση του εν λόγω πεζοδρομίου προτείνεται λόγω της ύπαρξης πλάγιων εισόδων προς το οικόπεδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.Δ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΗ (ΔΡΟΜΟΣ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η διαμόρφωση του δικτύου κίνησης πεζών επί της οδού Ξενιτίδη στον οικισμό της Αριδαίας. Προτείνεται η δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 160 μέτρων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η κοπή επτά δέντρων/εκτεταμένων θάμνων που είτε είναι σε άσχημη κατάσταση είτε είναι ασύνδετα στη συνολική σύνθεση. Προς αντικατάσταση τους και προς ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης, προτείνεται η φύτευση συνολικά 22 καλλωπιστικών δαμασκηνιών.Επίσης, οι ζώνες φύτευσης φυτεύονται με 300 ποώδη φυτά (λεβαντίνες), 150 θάμνους (φορσύθιες) και 50 αναρριχώμενα (κίτρινο γιασεμί). Τα τελευταία τοποθετούνται επί της περίφραξης του Δημοτικού Σταδίου Αριδαίας.

Τοποθετούνται φωτιστικά οδοφωτισμού με δυο βραχίονες, οκτώ επιστήλιοι κάδοι απορριμμάτων και δυο καθιστικά. Παράλληλα, τα δέντρα προστατεύονται με αντικλεπτική χυτοσιδηρή σχάρα στη λεκάνη άρδευσης του δέντρου.Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 994.000 ευρώ (με το Φ.Π.Α.). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2014 με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συναντήθηκε με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την έναρξη των εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Καλοκαίρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *