Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου» συμμετέχει στο Διεθνές πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας «Νίκανδρος Παπαϊωάννου» συμμετείχε με επιτυχία στο διεθνές πείραμα του Ερατοσθένη στο οποίο έλαβαν μέρος 1100 σχολεία από 38 χώρες. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της UNESCO και στόχο έχει να κάνει γνωστό στους μαθητές το σπουδαίο πείραμα με το οποίο ο Ερατοσθένης, με μόνο όργανο μια ράβδο, την οξύτατη παρατηρητικότητά του και απλά μαθηματικά , απέδειξε ότι η γη είναι σφαιρική και υπολόγισε σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια την περίμετρό της. Το πείραμα συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία όλων των εποχών και σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα σηματοδοτεί τη γένεση των επιστημών.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν πρώτα για τον Ερατοσθένη και τη διαδικασία του πειράματος και στις 12.38μ.μ. (τοπικό μεσημέρι σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο) πραγματοποίησαν τις μετρήσεις. Προκειμένου να υπολογίσουν την περίμετρο της γης συνεργάστηκαν με το Λύκειο «Βεργίνα» στη Λάρνακα, την ηλεκτρολογική σχολή «Nicolas Tesla» στη Νις της Σερβίας και το Αγγλικό σχολείο της Μόσχας. Με αφετηρία το πείραμα το ΕΠΑ.Λ. καθιερώνει συνεργασία και με τα τρία σχολεία προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε πολλά θέματα της σχολικής ζωής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *