Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ο Νίκος Κοτζιάς υπενθυμίζει στις ΗΠΑ τον ρόλο της Ελλάδας

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, αντιστράτηγο Μακμάστερ.
Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί επίσης
στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δεξαμενών σκέψης, με μέλη του Κογκρέσου και της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με οργανώσεις της ομογένειας (AHEPA, AHI, Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής).
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί στις συζητήσεις του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή και στο προσφυγικό, καθώς επίσης και στην κατάσταση στα Βαλκάνια.
Ο Ελληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και τη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή συνεργασία, το προσφυγικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρωτοβουλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μια δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων (όπως οι τριμερείς και οι τετραμερείς συνεργασίες) με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.
Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στους πολύ σημαντικούς συνομιλητές του ο Νίκος Κοτζιάς είναι πως η Ελλάδα παραμένει φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση διαθρησκευτικών διασκέψεων προωθεί σταθερά την περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει τη σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.
Αύριο, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συμμετάσχει σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS, το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών.

Αρμενία και Γεωργία

Ο Ελληνας υπουργός μετέβη στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια πολύ πετυχημένη τετραήμερη περιοδεία στον Καύκασο, σε δύο φίλες χώρες, την Αρμενία και τη Γεωργία.
Ο Νίκος Κοτζιάς διαπίστωσε πως «ενώ οι σχέσεις οι συναισθηματικές, ιστορίας και παράδοσης, με αυτές τις δύο χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλες, δεν αντιστοιχούν στις διακρατικές σχέσεις, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επίσης ενώ έχουμε καλό πολιτικό διάλογο και συχνές πολιτικές συναντήσεις, η οικονομική μας συνέργεια δεν είναι αντίστοιχη σε αυτό.
Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι η εταιρική μας σχέση δεν είναι μια απλή εταιρική σχέση αλλά μια στρατηγική εταιρική σχέση. Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε με τη Γεωργία και την Αρμενία τέτοιου είδους τριμερείς σχέσεις, όπως έχουμε και στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

Προειδοποιητικό μήνυμα Αλ. Τσίπρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες, σε άριστη αποτρεπτική ετοιμότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» της ΕΡΤ1 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
«Οταν οι Ενοπλες Δυνάμεις παράγουν και κοινωνικό έργο, τότε γίνεται βέλτιστη η λειτουργία τους και η συνεισφορά τους για τον ελληνικό λαό, για την Ελλάδα, για το κοινωνικό σύνολο εν γένει» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχάρη την πολιτική και φυσική ηγεσία τους.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο».
«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας «θα παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δίκαιου και κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Πηγή: efsyn

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *