Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Μέσα στην πόλη - φάντασμα του Τσέρνομπιλ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το σημείο όπου συνέβη η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει μετατραπεί σε έναν τουριστικό προορισμό μόνο για τολμηρούς. Πριν όμως αποφασίσετε αν αξίζει το ρίσκο να τον επισκεφθείτε, ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες του Efrem Lukatsky και του Sergei Chuzavkov


Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν οι περίπου 50.000 κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Pripyat, εργάτες οι περισσότεροι στο πυρηνικό σταθμό Τσερνομπιλ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν ένας αντίδραστήρας εξερράγη σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων. Η έκρηξη και η φωτιά που προκάλεσε δημιούργησαν ένα ραδιενεργό σύννεφο πάνω από την βόρεια Ευρώπη και η Pripyat, πρότυπο κάποτε εργατικής σοβιετικής πόλης με τις πολυόροφες πολυκατοικίες και τους δρόμους που οδηγούν στην κεντρική πλατεία με το ξενοδοχείο και το πολιτιστικό κέντρο, μετατράπηκε σε μια από τις πιο θλιβερές πόλεις - φαντάσματα στον κόσμο. Κι όμως, σήμερα αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που αρέσκονται οι εξορμήσεις τους να φέρουν μια οσμή... κινδύνου.

Τουριστικά γραφεία διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην Pripyat και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, όπου τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν μειωθεί αρκετά επιτρέποντας τις σύντομες επισκέψεις, εξακολουθούν ωστόσο να είναι απαγορευτικά υψηλά για μόνιμη κατοικία σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Μέσα στην πόλη - φάντασμα τα φυσικά φαινόμενα επιδεινώνουν χρόνο με το χρόνο την κατάσταση των κτιρίων, γι αυτό και η είσοδος σε αυτά δεν συνίσταται, μια προειδοποίηση που οι περισσότεροι επισκέπτες αγνοούν.

Κάπως έτσι, οι τολμηροί έχουν -μεταξύ άλλων- την ευκαιρία να δουν τον πίνακα ανακοινώσεων που φέρει ακόμα το τεύχος της εφημερίδας Sovietsky Patriot που εκδόθηκε τρεις μέρες πριν την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ. 
Φωτογραφίες: AP Images / Efrem Lukatsky, Sergei Chuzavkov

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *