Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αφιέρωμα: Η παραμονή του βιετναμέζου επαναστάτη Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα! Την αποκαλούσε η «πόλη των νερών και των κερασιών»

Ο Χο Τσι Μινχ, ένας από τους πιο σημαντικούς επαναστάτες του περασμένου αιώνα και ιδρυτής του Βιετνάμ, πέρασε από την Έδεσσα ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού. Το 1911, σε ηλικία 21 ετών είχε ταξιδέψει από το Βιετνάμ στη Μασσαλία με γαλλικό ατμόπλοιο....
 
Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε στην Ελλάδα ως στρατιώτης μιας πολυεθνικής δύναμης που βοήθησε τη χώρα αλλά και την Έδεσσα στα πρώτα τους βήματα μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912. Η ιστορία του Χο Τσι Μινχ έγινε γνωστή από τον Εδεσσαίο δημοσιογράφο, Σόλωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος βρέθηκε ως πολεμικός ανταποκριτής το 1965 στο Βιετνάμ. Ο Γρηγοριάδης πήρε συνέντευξη από την ηγεσία του τότε επαναστατικού μετώπου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και την εφημερίδα «Ακρόπολη». 

Στην διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έγινε για λόγους ασφαλείας με πλήρη μυστικότητα, ο Χο Τσι Μινχ (που σημαίνει φωτισμένος) αποκάλυψε ότι γνώριζε την περιοχή προέλευσης του δημοσιογράφου, τα Βοδενά (σήμερα Έδεσσα) την οποία αποκάλεσε πόλη των νερών και των κερασιών. Οι λεπτομέρειες της συνέντευξης παρέμειναν για χρόνια στην αφάνεια έως την ίδρυση της πρώτης πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα. Ο Δήμος Έδεσσας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδημιουργία ενός πάρκου φιλίας των λαών στην μνήμη του Χο Τσι Μινχ και των άλλων στρατιωτών και στη δημιουργία γέφυρας φιλίας και συνεργασίας με τη γενέτειρα πόλη του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ.... 
 
Η πρέσβης του Βιετνάμ βρέθηκε στην Έδεσσα ακολουθώντας την πολιτιστική ξενάγηση στα βήματα του Χο Τσι Μινχ, απολαμβάνοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Χο Τσι Μινχ»
 
 
απο το mixanitouxronou.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *