Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος άνοιγε το δικό του "παράθυρο" στη τεχνολογία

Η δίψα για γνώση, η παρέα της μικρής εταιρίας Microsoft και τα βήματα που έβαλαν τον Αμερικανό σε τροχιά ασύλληπτης επιτυχίας


“Να είστε καλοί με τα σπασικλάκια. Το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να δουλεύετε για έναν από αυτούς” τάδε έφη Μπιλ Γκέιτς. Ο άνθρωπος που πιθανότατα στα νιάτα του ένιωσε λίγο nerd, όμως κατάφερε από την ηλικία των 30 κιόλας να είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνολογίας. Ο κύριος που έφερε την επανάσταση στους υπολογιστές, ανοίγοντας παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο, στον οποίο θα μπορούσαν να εντρυφήσουν και πιο απλοί και καθημερινοί άνθρωποι.
AdTech Ad

Ένα από τα λίγα ονόματα που θα μπορούσε να εμπνεύσει κάθε νέο σήμερα, που τρελαίνεται για τις νέες τεχνολογίες και σκέφτεται να κάνει το αποφασιστικό βήμα σε σπουδές πληροφορικής. “Ο κόσμος δε θα σας λυπηθεί, ούτε νοιάζεται εάν έχετε ή όχι αρκετή αυτοεκτίμηση. Ο κόσμος περιμένει να πετύχετε κάτι πριν αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας” σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς και αυτή η φράση, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, μπορεί να είναι ο πρόδρομος για μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη ζωή. 

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Αμερικανός πρωτοπόρος, γεννήθηκε το 1955 στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Γιος δικηγόρου και καθηγήτριας πανεπιστημίου ήθελε να μάθει τα πάντα για τον κόσμο εκεί έξω και λέγεται πως (ναι, τότε δεν υπήρχαν μηχανές αναζήτησης) διάβαζε από την αρχή ως το τέλος τους, εγκυκλοπαίδειες ολόκληρες. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside, μαζί με τον μετέπειτα συνεργάτη του στη Microsoft, Paul Allen και φυσικά κατέληξε στο Χάρβαρντ.

Σε ηλικία 13 μόλις ετών θα έρθει σε επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μαζί με συμμαθητές του χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια ενός πειραματικού προγράμματος έναν υπολογιστή. Ο Μπιλ Γκέιτς, ο Πολ Άλεν (Paul Allen) και μερικοί ακόμη συμμαθητές τους (που αργότερα προσλήφθηκαν όλοι στην Microsoft), ζούσαν και ανέπνεαν για τη στιγμή που θα βρίσκονταν μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ενασχόληση τους με τον υπολογιστή, όμως, τους δημιούργησε διάφορα προβλήματα στο σχολείο, αφού είτε καθυστερούσαν στα μαθήματα είτε πήγαιναν αδιάβαστοι είτε «μαγείρευαν» τις ώρες, ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην αίθουσα των υπολογιστών, καταναλώνοντας μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες όλες το πακέτο διαθέσιμων ωρών του σχολείου. Έτσι, το φθινόπωρο του 1968 το σχολείο έρχεται σε συμφωνία με μια άλλη, νέα εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους μαθητές.



Αρχικά ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στη νομική. Στα τέλη του πρώτου χρόνου στο Χάρβαρντ ο Γκέιτς πείθει τον Άλεν να μετακομίσει, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Έτσι, το καλοκαίρι του 1974 οι δύο φίλοι βρίσκονται να δουλεύουν μαζί στην εταιρεία υπολογιστών Χόνεϊγουελ (Honeywell) και προς το τέλος του καλοκαιριού ο Άλεν επιμένει όλο και περισσότερο στην ιδέα ίδρυσης μιας εταιρείας λογισμικού. Ο Γκέιτς, όμως, είχε τους ενδοιασμούς του, αφού μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το επαγγελματικό ενδιαφέρον του για την Πληροφορική δεν ήταν μεγαλύτερο από εκείνο για την Νομική. 

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Το Δεκέμβριο του 1974 παρουσιάζεται και κυκλοφορεί ο πρώτος υπολογιστής Altair 8800 και οι δύο φίλοι και συμμαθητές συνειδητοποιούν ότι η αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι έτοιμη να εκτοξευθεί στα ύψη και επίσης πως η ανάγκη δημιουργίας λογισμικού για τα καινούργια μηχανήματα είναι πλέον επιτακτική.

Ο Μπιλ Γκέιτς επικοινωνεί με την MITS, την εταιρεία παραγωγής των ηλεκτρονικών υπολογιστών Altair και προτείνει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου λογισμικού για τους υπολογιστές της. Η εταιρεία δέχεται την πρόταση και ο Γκέιτς ρίχνεται με πάθος στη δημιουργία του. Μέσα σε οκτώ εβδομάδες το νέο λογισμικό είναι έτοιμο, ενώ την ίδια ώρα ο Άλεν κατασκευάζει έναν προσομοιωτή του Altair και πηγαίνει στην εν λόγω εταιρεία με το πρόγραμμα ανά χείρας για την πρώτη δοκιμή που στέφεται από απόλυτη επιτυχία.

Αμέσως μετά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η εταιρεία αγοράζει το λογισμικό, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα Altair Basic και τον Απρίλιο του 1975 ο Γκέιτς και ο Άλεν ιδρύουν την εταιρεία Microsoft. Συγχρόνως πωλούν τη BASIC που δημιούργησαν στην Intel και την NCR και προσλαμβάνουν στην εταιρεία τους τούς δύο συμμαθητές τους, τον Μαρκ Μακντόναλντ (Marc MacDonald) και Ρικ Ουέιλαντ (Ric Weiland). Τον Ιανουάριο του 1979 ο Μπιλ Γκέϊτς μεταφέρει τη Microsoft και τους 16 υπαλλήλους της στο Σιάτλ (Ουάσιγκτον) και προσλαμβάνει έξυπνους ανθρώπους, που δεν έχουν, όμως, καμία προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογη θέση.




Τα χρόνια που ακολουθούν οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι καταιγιστικές και ο Μπιλ Γκέιτς αποτελεί τον πυρήνα τους. Η Microsoft προμηθεύει την IBM με το λογισμικό για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο, ενώ από το 1983, η εταιρία υιοθετεί το ποντίκι. Τα περίφημα Windows εξελίσσονται παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια, ως το 1992 που εμφανίζονται σε μια καινοτόμα πρόταση με την έκδοση Windows 3.1. 

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Ναι, ο Γκέιτς δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, έχει όμως δηλώσει δεκαετίες αργότερα πως αν πήγαινε τώρα και πάλι στην αρχή δεν θα έκανε το ίδιο. Όπως ανέφερε σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο πρόσφατα, σήμερα δεν θα παρατούσε τις σπουδές του για να ασχοληθεί με τους υπολογιστές, αλλά θα συνέχιζε σε κάποιον κλάδο που να σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια ή τη βιοτεχνολογία.


Η φαντασμαγορική πορεία του Αμερικανού προς την επιτυχία δείχνει πως χρειάζεται επιμονή, υπομονή, όνειρο και φυσικά… γνώσεις. Σήμερα, ο χώρος του development είναι το επίκεντρο κάθε δραστηριότητας στον πλανήτη γη και όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, παρατηρείται έλλειψη επαγγελματιών με εξειδικευμένες γνώσεις στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. 

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙ

Το Athens Tech είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής & τεχνολογίας που συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς στην εποχή της καινοτομίας και του περιβάλλοντος των startups.


Η μεγάλη εμπειρία στο χώρο των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας συνθέτει τη φιλοσοφία του κολεγίου που παρέχει πρωτοποριακή διδασκαλία, άμεση δικτύωση των σπουδαστών στον επιχειρηματικό και ερευνητικό χώρο και συνεχή υποστήριξη των αποφοίτων μας με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεών τους και την ανάδειξή τους στον επαγγελματικό χώρο.

Η εφευρετικότητα στη σκέψη και η εμπειρία στην τεχνολογία δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και το Athens Tech College εκπαιδεύει επαγγελματίες, έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση παρέχοντας τις γνώσεις που θα τους μετατρέψουν σε πρωταγωνιστές της νέας τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Γιατί οι εντυπωσιακές και δημιουργικές προσωπικές ιστορίες, κρύβουν πίσω τους σωστή κατάρτιση και γνώση. Κρύβουν άλλωστε και μια σειρά από δυσκολίες. Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς βρέθηκε πολλάκις αντιμέτωπος με αυτές. Ποιος θα ξεχάσει την φαντασμαγορική αποτυχία κατά την παρουσίαση των Windows 98, όταν όλο το σύστημα κατέρρευσε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων ή αργότερα όταν ο επιχειρηματίας θα αποτύγχανε να παρουσιάσει το νέο λειτουργικό της Microsoft, κατά την παρουσίαση του Windows Media Center.


Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με συντρίμμια προσπαθειών που ναυάγησαν, ωστόσο, με τα κατάλληλα εφόδια και την καθοδήγηση εκείνων που γνωρίζουν καλά το περιβάλλον γύρω από την τεχνολογία, σίγουρα θα οδηγήσει εκεί που πάντα στόχευε. Στην επιτυχία!!



 
techstudies.news247.gr

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *