Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Απόφαση «βόμβα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων!

Οι έγκυες εργαζόμενες, μπορούν να απολυθούν στο πλαίσιο γενικών περικοπών του προσωπικού.

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έγκυες εργαζόμενες μπορούν να απολυθούν στο πλαίσιο γενικών περικοπών του προσωπικού παρά τις νομικές προστασίες που υπάρχουν για αυτές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπερασπίστηκε τη θέση της ισπανικής τράπεζας Bankia, που είχε κατηγορηθεί για την απόλυση μιας εγκύου γυναίκας το 2013. Η τράπεζα είχε υποστηρίξει ότι η απόλυση της γυναίκας, δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη της, επομένως δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC η Jessica Porras, είχε προειδοποιηθεί για τις περικοπές προσωπικού στην Bankia.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η απόφαση περί απολύσεως η οποία λαμβάνεται για λόγους που συνδέονται κατ’ ουσίαν με την κατάσταση εγκυμοσύνης της οικείας εργαζομένης δεν συνάδει με την απαγόρευση απόλυσης που προβλέπει η οδηγία αυτή. Αντιθέτως, απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζομένης δεν αντιβαίνει στην οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζομένης γίνεται δεκτή από την νομοθεσία και/ή πρακτική του συγκεκριμένου κράτους μέλους.

Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων και των οποίων μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της οδηγίας 98/59 εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών κατά την έννοια της οδηγίας 92/85.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο, απαιτεί από τον εργοδότη να δηλώσει γραπτώς τους λόγους για τη συλλογική απόλυση και να ενημερώσει την έγκυο εργαζόμενη σχετικά με τα κριτήρια που έχουν επιλεγεί γι’ αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους.

 
Πηγή: newpost

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *