Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Αναδρομές: Η πολιορκία της Βιέννης 1529

Ημερομηνία: 27 Σεπτεμβρίου -14 Οκτωβρίου 1529
Τοποθεσία: Βιέννη
Αντίπαλοι: Αυστρία – Οθωμανική Αυτοκρατορία
Έκβαση: Υποχώρηση των δυνάμεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ηγέτες: Βίλχεμ Φον Ρόγκεντορφ – Σουλειμάν Α’
Στρατιωτική δύναμη: 23,000 - 120,000
Απώλειες: Άγνωστος αριθμός - 14,000

Από το 1520 που ανέβηκε στο θρόνο ως το 1528, ο Σουλεϊμάν Α’ είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Μεσογείου και ετοιμαζόταν να διευρύνει τις χερσαίες κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κεντρική ευρώπη. Επιδεικνύοντας εξαίρετες διπλωματικές ικανότητες κατάφερε να συμμαχήσει με τον Φραγκίσκο Α' της Γαλλίας και να σταματήσει την υποστήριξη που παρείχε το Βατικανό στην Αυστρία. Έτσι "άνοιξε" ο δρόμος ώστε, την άνοιξη του 1529, να προελάσει με 120 χιλιάδες στρατιώτες και 300 χιλιάδες προσωπικό συνοδείας προς τη Βιέννη.

Από την άλλη πλευρά, με 20 χιλιάδες στρατιώτες και 72 κανόνια, ο Κόμης Νίκλας Φον Σαλμ και ο Βίλχεμ Φον Ρόγκεντορφ που είχε τη στρατιωτική διοίκηση της Βιέννης, ανέλαβαν μια αποστολή καταδικασμένη σε αποτυχία. Τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης είχαν σχεδιαστεί για να απωθούν πολιορκητικούς κριούς αλλά όχι σύγχρονα κανόνια. Οι 700 Ισπανοί τυφεκιοφόροι που έσπευσαν σε βοήθεια των Αυστριακών ήταν πολλοί λίγοι για να κάνουν τη διαφορά. Αν και απομακρύνθηκαν τα γυναικόπαιδα, ενισχύθηκαν οι οχυρώσεις με ορύγματα και η πόλη εφοδιάστηκε για πολύμηνη πολιορκία, τίποτα δε φαινόταν ικανό να γλυτώσει τη Βιέννη από την ισοπεδωτική καταστροφή.

Όταν ο Σουλεϊμάν Α’ έφτασε προ των πυλών απαίτησε την παράδοση της πόλης υποσχόμενος να μην πειράξει τον άμαχο πληθυσμό. Οι αυστριακοί αρνήθηκαν και έτσι ξεκίνησε ο πρώτος γύρος της πολιορκίας με κανονιοβολισμούς που κράτησαν τρεις εβδομάδες. Η σθεναρή αντίσταση των αμυνομένων υποχρέωσε το σουλτάνο να ρίξει στη μάχη το πιο επίλεκτο σώμα του στρατού του: τους Γενίτσαρους. Αν και οι αήτητοι μέχρι τότε Γενίτσαροι κατάφεραν να διεισδύσουν στο νότιο τμήμα της πόλης, οι αυστριακοί έκλεισαν γρήγορα τα κενά στην άμυνα τους και τους αποδεκάτισαν.

Η μικρή αυτή νίκη των ευρωπαίων είχε τεράστιο αντίκτυπο στο ηθικό των Οθωμανών. Και εκτός από το ηθικό, ο Σουλεϊμάν Α' είχε αρχίσει να ξεμένει από χρόνο. Το καλοκαίρι του 1529 ήταν ένα από τα πιο βροχερά στην ιστορία καθυστερώντας σημαντικά την προέλαση των Οθωμανών. Όταν έφτασαν στην Βιέννη φυσούσαν ήδη δυνατοί ψυχροί άνεμοι, ο χειμώνας είχε κάνει την εμφάνιση του και οι κάτοικοι ήταν πιο προετοιμασμένοι από ό,τι περίμεναν. Ο Σουλειμάν δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει καίγοντας το στρατόπεδο του και σφάζοντας τους σκλάβους που είχε υποτάξει καθ’ οδόν προς τη Βιέννη.

Η αποτυχία στη Βιέννη σήμανε την αρχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διήρκεσε τέσσερις περίπου αιώνες και εξασφάλισε τη διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Ήταν η τελευταία εισβολή των Οθωμανών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
 
 
απο το oneman.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *