Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Μαριάνο Ραχόι - Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιβηρική χερσόνησο - Πανωλεθρία για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα μετά το «όχι» των Βάσκων Εθνικιστών να στηρίξουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό - Στο «τιμόνι» της χώρας ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ - Κίνδυνος «ανάφλεξης» στην Ευρωζώνη


Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, είναι απο σήμερα, Παρασκευή (01/06/2018) και τυπικά ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για τον «καθαιρέσει».

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

«Ηταν τιμή μου να είμαι πρωθυπουργός, να αφήσω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ότι την βρήκα», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι από το βήμα του Κοινοβουλίου.


Πώς έφτασε η Ισπανία στην παραίτηση Ραχόι

Η παραίτηση Ραχόι ήρθε ως απότοκο της άρνησης του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος να στήριξη τον απερχόμενο πρωθυπουργό την ψηφοφορία που θα ακολουθούσε της συζήτησης επί της πρότασης μομφής σε βάρος του

Η ηγεσία του PNV - του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος - συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο την Πέμπτη (31/05) ο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοίνωναν τις θέσεις τους.

Ραχόι και Σάντσεθ είχαν ανταλλάξει σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης «χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα», αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.

Ο Σαντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε».

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αποχώρηση του Ραχόι προκαλεί μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *