Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Συγχαρητήρια επιστολή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας προς το Δήμο Αλμωπίας

Πρόσφατες οι τραγικές είκονες που δύσκολα θα φύγουν απο το μυαλό, από το δημοτικό κυνοκομείο Σπάρτης, ένας τόπος μαρτυρίου όπου αργοπέθαιναν βασανιστικά επί χρόνια εκατοντάδες σκύλοι με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής.

Είναι γνωστό ότι η διαχείριση και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι νομική υποχρέωση και ευθύνη της Δημοτικής Aρχής αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Βλέπουμε να στήνονται δημοτικά προγράμματα στο όνομα δήθεν της ευζωίας και προστασίας των ζώων , αλλά που στην ουσία κυριαρχεί η συντεχνιακή λογική, κατασπατάληση κονδυλίων, αδιαφάνεια και διαφθορά, αποκλείοντας συγχρόνως την οποιαδήποτε συνεργασία και δράση από τους φιλοζωικούς φορείς που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν το βάρος της διάσωσης και στείρωσης αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τους σκοπούς των κατατστατικών τους.

Είναι βασική αρχή να κατανοηθεί ότι τα αδέσποτα ζώα είναι άστεγα ζώα συντροφιάς. Τα προγράμματα διαχείρισης τους οφείλουν να διέπονται από το ίδιο πνεύμα προσφοράς που μας διακρίνει όταν βοηθούμε ανθρώπους σε ανάγκη.

Σε εποχές δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, με οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολλαπλά ψυχολογικά προβλήματα, η συνύπαρξη ανθρώπων με τα ζώα, εξασφαλίζει ψυχική ισορροπία που όλοι έχουμε ανάγκη. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η φροντίδα για τα ζώα είναι ύψιστο δείγμα πολιτισμού αλλά και αγάπης προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Το καλό παράδειγμα της αποτελεσματικής διαχείρισης αδέσποτων ζώων έρχεται από την άλλη άκρη της Ελλάδος, την Αριδαία Πέλλας. Παραμεθόρια αγροτική περιοχή στα σύνορα μας με τα Σκόπια, ένας τόπος με έντονη οικονομική κρίση και πολλαπλά προβλήματα που όμως η άριστη συνεργασία του Δήμου Αλμωπίας και των Εθελοντών του φιλοζωικού συλλόγου “Ελπίδα” έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο για τα ίδια τα ζώα που φροντίζονται ,όσο και για την τοπική κοινωνία, που ενημερώνεται μέσω σχετικών ημερίδων αλλά και εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποιούνται στα σχολεία. Επιπλέον συνεργάζονται με έθελοντικές ομάδες κτηνιάτρων, με πιο πρόσφατη αυτήν της 28ης και 29ης Ιανουαρίου 2017 με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος και την κτηνίατρο του κ. Τόμα Άννα που προέβησαν σε σαράντα οκτώ (48) στειρώσεις θηλυκών και αρσενικών σκύλων και τους ανάλογους εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις αυτών.

Έχουν καταλάβει καλά εκεί στην Αριδαία, ότι πέρα από την σωστή διαχείριση, το κλειδί για την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η κατοχή ζώου συντροφιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα της στείρωσης και στην υιοθεσία.

Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον Φιλοζωικό Σύλλογο «Ελπίδα», όσο και στην Δημοτική Αρχή της Αλμωπίας τον Δήμαρχο Δημήτριο Μπίνο, τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Στέφανο Αβραμίκα για την παραδειγματική συνεργασία αλλά και για την μεγάλη επιμονή και υπομονή, το πείσμα και την μαχητικότητα που δείχνουν ώστε να πεισθούν όλοι στην τοπική κοινωνία ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπημένη και υγιής κοινωνία χωρίς την συνύπαρξη ανθρώπων με τα ζώα.

22 Νοεμβρίου 2018


ΣΟΦΙΑ ΤΖΟΝΙΚΗ
Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *