Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» τίμησε τον δωρητή του Μάριο Λάζιο στην Έδεσσα

Ο Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» τίμησε τον δωρητή Μάριο Λάζιο, τον γιό του Πέτρου Λάζιου*, ενός εκ των ιδρυτών του Συλλόγου, που πριν από 100 χρόνια εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τον ιστορικότερο σύλλογο της πόλης. Ο Μάριος Λάζιος δώρισε στον Σύλλογο ένα ακίνητο που θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού για το τμήμα λαογραφίας αλλά και για άλλα τμήματα.

Η σεμνή αλλά ξεχωριστή εκδήλωση έγινε, μέσα σε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (Βαρόσι, Έδεσσα), παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Χρήστου Ι. Βαταντζή .

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Ε. Γιάννης Χατζηπέγιος.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος, Το "κόκκινο" σπίτι με τα κόκκινα τούβλα. Ιστορίες της πόλης. Ο Μάριος Λάζιος είναι ένα παιδί της Έδεσσας και απαιτεί με όλους εμάς την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε εαυτούς και αλλήλους, να αναγνωρίζουμε το πριν, να στοχεύουμε μπροστά. Αυτό γίνεται όταν οι συνθήκες που ζούμε είναι πλήρους ελεύθερης έκφρασης άρα και δημιουργίας, στο τόπο που ζούμε, για τον τόπο που ζούμε. Όπου γης πατρίς. Και επειδή η ζωή είναι μια μολυβιά ας κοιτάξουμε μπροστά όπως η ματιά του Μάριου Λάζιου πλημμυρισμένη από τα νερά της Έδεσσας. Και ας μιμηθούμε την πράξη του Μάριου Λάζιου, ας δώσουμε … Άλλωστε όταν δίνεις χαίρεσαι περισσότερο από όταν παίρνεις. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, τον τιμάμε στον τόπο που γεννήθηκε. Δύσκολο και ανατρεπτικό.

Ως σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος, ως συνδετικός κρίκος της Έδεσσας που προχωρά μπροστά τα τελευταία 100 χρόνια, επειδή ο Πέτρος Λάζιος και η παρέα του θέλησαν να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανακηρύσσουμε τον Μάριο Λάζιο του Πέτρου, ευεργέτη του συλλόγου και τον ευχαριστούμε θερμά!». (Μέρος της ομιλίας του Ευάγγελος Κυριακού, γραμματέα του ΦΣΕ Μ.Αλέξανδρος).

Γιατί τελικά «…την ιστορία γράφουν εσμοί από μυρμήγκια με πολύ αγάπη, διάθεση και μεράκι…» (από φράση της ομιλίας της Κατερίνας Αθανασίου, υπ.δημ.σχέσεων του Συλλόγου).


Η ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά του Χρ.Βαταντζή άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, δίνοντας ένα ραντεβού με τον φωτογραφικό του φακό για το μέλλον.

Την εκδήλωση έκλεισε χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο και σεβασμό στην παράδοση, χορούς της περιοχής.

*Ο Πέτρος Λάζιου γεννήθηκε το 1906 στην Έδεσσα και απεβίωσε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο πρώτος Εδεσσαίος που ενεγράφη στην σχολή πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *