Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αφιέρωμα: "Χρυσή Αυγή - Προσωπική υπόθεση" (VIDEO)


Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, το Σαββατιάτικο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών μας θύμισε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis σχετικά με την οργάνωση και τη δράση της Χρυσής Αυγής από τη στιγμή που έπαψε να αποτελεί απλά μια γραφική ομάδα νοσταλγών του ναζισμού, αλλά άρχισε να αποκτά σημαντική εκλογική αλλά και κοινωνική επιρροή. 




Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο, καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει "τι έχουν στο κεφάλι τους οι χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα" του συστήματος. 

Η Χρυσή Αυγή "ποτέ δεν κρύφτηκε" όσον αφορά την ιδεολογία της. Η απήχηση της στις κάπλες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα, που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα, αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση. 


Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής δραστηριότητας.  (Από την εισαγωγή του ντοκιμαντέρ)









Ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *