Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Αν μάθετε γιατί αναστενάζουμε, θα αρχίσετε να το κάνετε συχνότερα

Στο γραφείο, προτού μπούμε σε μια σημαντική σύσκεψη… Έπειτα από ένα από τα πρώτα ραντεβού… Κολλημένοι ανάμεσα σε άλλους επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς… Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, όμως σίγουρα αναστενάζετε αρκετές φορές, καθημερινά.


Και υπάρχει (καλός) λόγος γι’ αυτό, μιας και ο συγκεκριμένος «υπεραερισμός, ακολουθούμενος από μακρά εκπνοή, είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό φαινόμενο, όπως το χασμουρητό», επιβεβαιώνει ο κλινικός ψυχολόγος Marc Guiose. Αναστενάζουμε χωρίς καν να το σκεφτούμε, σαν να ήταν ζωτικής σημασίας για εμάς.

Και, πράγματι, ο αναστεναγμός είναι απαραίτητος. Σύμφωνα με τον Christian Gestreau, νευροφυσιολόγο στο Institut des neurosciences des systèmes της Μασσαλίας, ο αναστεναγμός μάς επιτρέπει να αναπνέουμε σωστά και κρατά τους πνεύμονες υγιείς: «Χαλαρώνει εντελώς τον θωρακικό κλωβό και γεμίζει τις πνευμονικές κυψελίδες μας όσο περισσότερο γίνεται. Με απλά λόγια, αν δεν αναστενάξουμε για να κάνουμε τους πνεύμονές μας να δουλέψουν πλήρως, οι πνευμονικές κυψελίδες ‘ισοπεδώνονται’ και η αναπνευστική μας λειτουργία αρχίζει να εξασθενεί».

Στο πλαίσιο αυτό, όταν δεν αθλούμαστε επαρκώς ή περνάμε αρκετές ώρες καθισμένοι, «ο στεναγμός μάς επιτρέπει να αντισταθμίσουμε προς στιγμήν τις επιβλαβείς συνέπειες της καθιστικής ζωής, που περιορίζουν την καλή οξυγόνωση του σώματος», συμπληρώνει ο Marc Guiose.

Συναισθηματική αποφόρτιση και εσωτερικό (!) μασάζ

Συχνά τα συναισθήματά μας εκφράζονται μέσω της γλώσσας του σώματος (π.χ. όταν κοκκινίζουμε από ντροπή), αλλά και μέσω της αναπνοής, η οποία είναι πιο ήπια όταν γελάμε, ή πιο γρήγορη όταν παθαίνουμε υπεραερισμό σε περίπτωση πανικού.

Η μακρά εκπνοή μάς επιτρέπει να αποφορτίσουμε τα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. «Ξεφυσώντας, φορτίζουμε και γεμίζουμε τα ερυθρά αιμοσφαίριά μας με οξυγόνο. Όταν αυτό το πλημμυρισμένο με οξυγόνο αίμα φτάσει στον εγκέφαλο, προκαλείται μια χαλάρωση των σωματικών εντάσεων, καθώς και του επιπέδου εγρήγορσης», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος, και έτσι προκύπτει το ξαλάφρωμα που νιώθουμε αφότου αναστενάξουμε. Ο ειδικός κάνει, μάλιστα, λόγο για μια «αυθόρμητη φυσική χαλάρωση», ένα «εσωτερικό μασάζ που υποχρεώνει το διάφραγμά μας να χαλαρώσει».

Επομένως, ίσως τελικά να μην είναι τόσο άξιο απορίας το αποτέλεσμα των σχετικών μετρήσεων, σύμφωνα με τις οποίες, παρότι δεν το αντιλαμβανόμαστε, αναστενάζουμε μία φορά κάθε τρία με πέντε λεπτά!

 
Πηγή: Le Figaro

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *