Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Δήλωση Σηφάκη για τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις

Γιάννης Σηφάκης για τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις: Δουλειά μας είναι οι ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές προς όφελος του αγρότη και η αλλαγή των κανονισμών 

Θεσμικές αλλαγές για γρήγορες εκτιμήσεις, προκαταβολές, νέους τρόπους χρηματοδότησης του αγρότη και η προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κλιματική αλλαγή που μόνο η κυβέρνηση μας μπορεί να εξασφαλίσει. 

Οι αγρότες δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή στο πελατειακό κράτος των αδικιών και των διακρίσεων που έζησαν πολλές δεκαετίες. 

Οι φωτογραφήσεις στα χωράφια και η υποκατάσταση του ΕΛΓΑ από το πολιτικό σύστημα είναι αναχρονιστικό απομεινάρι του πελατειακού καθεστώτος.

Με αφορμή τις σοβαρές ζημιές από χαλαζοπτώσεις , που συνεχίζονται, σε σειρά καλλιεργειών στην Πέλλα την φετινή σαιζόν ( με τελευταία κρούσματα σε Περαία, Κ. Γραμματικό, Αγ. Φωτεινή, Πλατάνη και Φλαμουριά και σε πολλές άλλες περιοχές της Πέλλας ) ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης έκανε την παρακάτω δήλωση: 

« Σε ζημιές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ δεν τίθεται θέμα εξασφάλισης αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ ξέρει καλά την δουλειά του και ανταποκρίνεται. Η δουλειά του πολιτικού συστήματος, αντί φωτογράφησης στα χωράφια που αποτελεί απομεινάρι του παλιού πελατειακού κράτους , είναι η εξασφάλιση γεωπόνων ( μόνιμων και συμβασιούχων) για γρήγορες εκτιμήσεις ( φέτος έχουν εξασφαλιστεί 40 συμβασιούχοι και πολλοί μόνιμοι και από άλλες περιοχές) , η ταχύτερη δυνατή πληρωμή του υπολειπόμενου 30% των περσινών αποζημιώσεων που προγραμματίζεται, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προβλέπεται η πληρωμή προκαταβολών ( μετά το 1987 τώρα ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του) , η επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης του αγρότη με εξειδικευμένο τρόπο και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ιδρύθηκε ( χρηματοδότηση που χάθηκε μετά την απαράδεκτη ενέργεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να κάνουν «δώρο» σε φίλους τους την Αγροτική Τράπεζα) καθώς και η γρήγορη έκδοση των πορισμάτων για να επιδιωχθεί η χρήση τους ως εγγύησης για διευκόλυνση του δικαιούχου από πιστωτικό ίδρυμα μέχρι την πληρωμή της αποζημίωσης του. 

Ακόμη η προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με την προσθήκη και νέων ζημιών και προαιρετικό ασφάλιστρο για αυτές. 

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ( και μέχρι την αλλαγή του κανονισμού του) το εργαλείο de minimis μπορεί να ανακουφίζει κάπως την κατάσταση.

Σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις κινείται η κυβέρνηση μας μετά από πολλά χρόνια υστέρησης του πολιτικού συστήματος και πελατειακής αντιμετώπισης των αγροτών, που δυστυχώς ακόμη την προσπαθούν κάποιοι.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής και μετά τις εκλογές είναι καθοριστικός παράγοντας για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης του αγρότη και πρέπει να αποτελέσει και ένα ακόμη κριτήριο της ψήφου του. Να μας δώσει την δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια αλλαγών προς όφελος του και να μην επιτρέψει την επιστροφή στο πελατειακό κράτος των αδικιών και των διακρίσεων που τον ταλάνισε τόσες δεκαετίες πριν από μας». 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *