Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Ποιος κατέστρεψε τη ΔΕΗ;


Η ΔΕΗ που το 2009 έκλεισε με κέρδη ύψους €1 δις. Γιατί τέτοια κέρδη να πηγαίνουν στα Ταμεία του Ελληνικού Κράτους κι όχι σε offshore;


Πόσα όμως δισεκατομμύρια πρέπει να δώσει κάποιος για να αγοράσει μια τέτοια εταιρία; Αν πωλούσαμε έστω από 10cent το μέτρο, μόνον τα χιλιόμετρα του χαλκού καλωδίων που έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός για 70 χρόνια, μιλάμε για τρελά ποσά. Αλλά έλα όμως που ένας νεοφιλελεύθερος δεν πληρώνει ποτέ από την τσέπη του, αφού βρίσκει πολιτικούς να του τα δίνουν τσάμπα;

Η δεύτερη λύση είναι να βάλεις φωτιά σε όλη την εταιρία, να "σώσεις" με €1 ευρώ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, εκτός από την πλέμπα που γεμίζει τις offshore σου

Θα προσπαθήσουμε να είμαστε το δυνατόν πιο σύντομοι.

- Το 1991, η Κυβέρνηση του Helmut Kohl πέρασε ένα νόμο στην Γερμανία (Power Feed-in Act), που αργότερα τροποποιήθηκε από τον Σοσιαλιστικό-Πράσινο Συνασπισμό του Schroeder και έγινε ο Νόμος EEG (Energy Feed-in Act). Ο νόμος αυτός υποχρέωνε εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού, να αγοράζουν ρεύμα από ΑΠΕ σε εξωφρενικές τιμές, που όμως μπορούσαν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή. Ο νόμος αυτός έγινε το άγιο δισκοπότηρο κάθε διαπλοκής σε όλη την ήπειρο.

- H ελληνική μορφή του, ο "Νόμος Μπιρμπίλη" ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μαζί με την Νέα Δημοκρατία, τις ημέρες που ο Γιώργος Παπανδρέου, ταξίδευε στο Καστελλόριζο, και λίγους μήνες αφότου είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Climategate, λίγους μήνες αφού είχαν μηδενιστεί τα δικαιώματα CO2 στις ΗΠΑ.

- Τον Μάϊο του 2010, πέρα από στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτροπαραγωγής και οικονομικών, υπήρχε δημοσιευμένη βιβλιογραφία που έλεγε ότι ειδικά τα αιολικά, είναι ενεργειακά ατελέσφορα (με την παρούσα τεχνολογία, δεν είμαστε εναντίον τους) και οικονομικά καταστροφικά. Το 2010 η παραγωγή από λιγνίτη κόστιζε 0.035 €/kWhr, τα υδροηλεκρικά σχεδόν 0 και από αιολικά 0,1 έως 0,25 €/kWhr. 

- Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να αγοράζει χονδρική ακριβότερα από όσο πωλούσε στην λιανική. 

- Σε μόλις 24 μήνες (βλ.ΕΘΝΟΣ Κυριακής 30/7/2012 «Οικονομία» σελ.5 ) ανακάλυψαν έλλειμμα 300.000.000,00 € στην ΛΑΓΗΕ, με προοπτική να ανέλθει στο 1δις μέχρι το 2014! Αποφάσισαν να μειώσουν κατά 5% την ταρίφα αγοράς ρεύματος από ΑΠΕ και να παίρνουν ακόμη €75εκ (25%) από το Τέλος της ΕΡΤ, έβαλαν Έκτακτη Εισφορα και έκαναν αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ από τον Ιανουάριο 2013 για να κλείσουν την τρύπα. Αντί να σταματήσουν την αιμορραγία την επιδείνωσαν.

- Η έκθεση της ΛΑΓΗΕ που δεν θα δεις σε κανένα ΜΜΕ εδω https://tinyurl.com/yyykwxqp.

- Οι Τράπεζες συνέχιζαν για έναν (όχι και τόσο) περίεργο λόγο να δίνουν πράσινα δάνεια, σε μια εποχή που είχαν κλείσει οι στρόφιγγες, με «εγγύηση» της ΔΕΗ, για 15-20 χρόνια.

- Αφού ο λιγνίτης είναι φθηνός γιατί να μην τον καταστρέψουμε; Ετσι θέσπισαν ένα "πρόστιμο" με το όνομα Τέλος λιγνίτη, «εφεύρεση» της ΡΑΕ, που αντιστοιχούσε στο 0,4% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς. Η ΔΕΗ πλήρωνε δηλαδή από πρόστιμο από €150εκ έως €200εκ τον χρόνο γιατί έτσι! 

- Τελικά μέχρι το 2014 κατάφεραν για μόλις το 7% της παραγωγής, από ΑΠΕ να πληρώνει η ΔΕΗ όσο δεν πληρώνει για το υπόλοιπο 83% . Το Τέλος λιγνίτη καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ στην αρχή διαφωνούσε με την ενσωματώση του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι τον μετέπεισε και τελικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

Εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ να αδυνατώντας να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, να μην πληρώνουν ούτε το ρεύμα. Αυτό δεν αφορούσε μόνον τους οικιακούς πελάτες, αλλά και εταιρίες που είχαν χτυπηθεί από την κρίση (δεν είναι όλοι μπαταχτσήδες ) με αποτέλεσμα σήμερα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να κινούνται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς τους διακανονισμούς) 

"Ανοιξε" ο δρόμος για το σκάνδαλο της ENERGA και της HELLAS Power που στοίχισε στην ΔΕΗ ακόμη €300εκ. Όσα περίπου χρειάζεται για να κλείσει τον Ιούνιο του 2019

- Η μείωση προσωπικού, επιβάρυνε και την απόδοση των εργοστασίων και των ορυχείων και μειωσε το εξειδικευμένο προσωπικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα :

- κατολίσθηση που σημειώθηκε το περασμένο 14 Σεπτεμβρίου 2013 στο νότιο τμήμα του ορυχείου Χωρεμίου του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης

- κατολίσθηση στις 15 Ιανουαρίου 2014, στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα), η οποία προμηθεύει με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εντατικοποιηθεί η εξόρυξη στα υπόλοιπα ορυχεια όπως πχ ορυχείο Νότιου Πεδίου και του Αμύνταιου 

- μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τον Νοέμβριο του 2017 στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ

- ατολίσθηση που σημειώθηκε το περασμένο τον Ιούνιο του 2017 στο νότιο τμήμα του ορυχείου Χωρεμίου του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης

Ο αναπτυξιακός νόμος του Σαμαρα Βενιζέλου, που τόσο διαφημίζουν σαν #SuccessStory (και τελικά δεν εγκρίθηκε από την Κομισίον λόγω διαφθοράς) αντί να για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε σκοπό να επιδοτήσει κι άλλα Αιολικά Πάρκα. Δηλαδή θα τους δίναμε λεφτά να κάνουν αιολικά πάρκα, για να τους δίνουμε λεφτά να κερδίζουν από τα αιολικά πάρκα ( ο αναπτυξιακός νόμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδότησε 400 μικρομεσαίες)

Φυσικά όλα αυτά αντί να περικόψουν τις σπατάλες, έκοβαν το ρεύμα στην πλέμπα που δεν είχε να πληρώσει τις αυξήσεις 

Αυτή ήταν εν συντομία η ΔΕΗ που παρέδωσαν το 2014.

Μια τελευταία πληροφορία για τους θιασώτες των ιδιωτικοποίησεων. Η ΔΕΗ ακόμη και με τις αυξήσεις, έχει το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, κάτι που ο υπουργός ανάπτυξης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το έλεγαν ως κάτι αρνητικό. Για να ξέρετε τι σας περιμένει, από τις ιδιωτικοποιήσεις το ρεύμα αυξήθηκε ενδεικτικα στην Νορβηγία +89%, στην Σουηδία +71%, στην Ιρλανδία +84%, στην Δανία +63%, στην Φιλανδία +36%, στην Βουλγαρία +100%

* Ο Αυγερινός Χατζηχρυσός είναι blogger

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *