Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Αναδρομές: Το ασυνήθιστο «Καφέ Αεροπλάνο» που στήθηκε στην ταράτσα μιας οικοδομής στο Αιγίνιο Πιερίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το ασυνήθιστο «Καφέ Αεροπλάνο» που στήθηκε στην ταράτσα μιας οικοδομής στην εθνική οδό..
 
Ο ιδιοκτήτης χρειάστηκε 8 χρόνια να το συναρμολογήσει και αμέσως έγινε διάσημο... Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το «Καφέ Αεροπλάνο» στο Αιγίνιο Πιερίας έγινε το πιο διάσημο καφέ της εθνικής οδού. Το «Καφέ Αεροπλάνο» στήθηκε πάνω σε μια ταράτσα στο 43ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Κατερίνης. 
 
Η θέα από την εθνική οδό βοήθησε το πρωτότυπο καφέ να αποκτήσει αμέσως μεγάλη φήμη και συνεπώς, αρκετούς επισκέπτες. Την πρωτότυπη ιδέα για την κατασκευή του είχε ένας μηχανικός αεροπλάνων, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό περίεργο εγχείρημα. 
 


"Το «Καφέ Αεροπλάνο» υπήρξε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες."
 
Το 1980 ο Ι. Ιωαννίδης αγόρασε σε δημοπρασία μία κατεστραμμένη ντακότα DC-3 με σκοπό να τη συναρμολογήσει. Η ντακότα είχε γίνει κομμάτια, που ζύγιζαν εννέα τόνους. Χρειάστηκαν 8 ολόκληρα χρόνια επίμονης δουλειάς, πολλά χρήματα, αλλά και μεγάλη υπομονή για να επανασυναρμολογηθεί και να μετατραπεί σε καφέ. Στο τέλος χρειάστηκαν δύο γερανοφόρα για να τοποθετηθεί η ντακότα στην οροφή του διώροφου κτιρίου, καθώς τα φτερά είχαν άνοιγμα 25 μέτρων. 
 
«Όταν άνοιξε το μαγαζί είχε πάρα πολλή κίνηση λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Τότε δουλεύαμε όλη η οικογένεια για να το συντηρήσουμε. Και εγώ και η αδερφή μου. Είχαμε τουλάχιστον 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Πέρασε πολύς κόσμος από εδώ. Τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς του να δουν από κοντά το περίφημο αεροπλάνο!» Στο ξεχωριστό καφέ υπήρχαν καθίσματα ανά τετράδες και στη μέση ένα τραπεζάκι. Η κάθε τετράδα είχε το δικό της παράθυρο προσφέροντας στην κάθε παρέα ανεμπόδιστη θέα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο γιος του Ι. Ιωαννίδη, θα έπρεπε κάποιος να ήταν πολύ τυχερός για να βρει ελεύθερη θέση στο «Καφέ Αεροπλάνο». Η πιο προνομιακή θέση ήταν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ενώ τα βράδια τα φώτα της πόλης έκαναν την ατμόσφαιρα μοναδική. Η οικογένεια ετοίμαζε τα ροφήματα στο μικρό κουζινάκι και οι θαμώνες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν απολάμβαναν τη θέα από το πιλοτήριο. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του αεροσκάφους στην ταράτσα. Χρειάστηκαν δύο γερανοφόρα για την ανύψωσή του καθώς ζύγιζε 8 τόνους. 


 
Με τα χρόνια η περιέργεια του κοινού μειώθηκε και η μόδα του ιπτάμενου καφέ πέρασε. Το 2010 οι ιδιοκτήτες διέθεσαν προς πώληση την Ντακότα, όπως και το αγροτεμάχιο στο οποίο βρισκόταν η διώροφη οικοδομή. Νωρίτερα είχε νοικιαστεί για να συνεχίσει να λειτουργεί ως καφέ, χωρίς επιτυχία ωστόσο. 
 
 
 
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube / mixanitouxronou.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *