Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Νέα Πέλλα: Ο Ελπιδοφόρος ζήτησε την ευχή των συγχωριανών του πριν αναλάβει την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής

Νέα Πέλλα: O Ελπιδοφόρος ζήτησε την ευχή των συγχωριανών του πριν αναλάβει την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής  - του Γιώργου Ροδάκογλου.


«Πήρα δύναμη από τους συγχωριανούς μου και από τον τόπο των προγόνων μου και φεύγω για την Αμερική για να αναλάβω ένα σημαντικό και δύσκολο έργο». Αυτές ήταν οι κουβέντες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Πέλλα αποχαιρετώντας τους δικούς του ανθρώπους. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη όπου έζησαν οι συγγενείς του και ό ίδιος ήταν για αυτόν η δύναμη και η ευλογία που μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναζητούσε να πάρει. «Πιστεύω ότι η ευχή της πατρίδας και του Πατριάρχη είναι δυο μεγάλα εφόδια για κάποιον που καλείται να αναλάβει μια υψηλή αποστολή όπως αυτής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Nέα Πέλλα είναι μια ευλογημένη, ειρηνική και φιλόξενη γη της Μακεδονίας. Θεώρησα καθήκον μου λίγο πριν αναλάβω τα καθήκοντα μου και αφού πήρα την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη να πάρω και την ευλογία των παππούδων μας των συγγενών μας σ αυτή τη γη στην οποία έζησαν και βρίσκονται σήμερα εδώ σ αυτό το χωριό. 

Οι κάτοικοι αυτής της γης στήριξαν τον Μακεδονικό αγώνα και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και ως ιεράρχης όφειλα να προσκυνήσω και να αποτίσω φόρο τιμής». Ο Ελπιδοφόρος προσπαθούσε να χαρεί την κάθε στιγμή με τους κατοίκους του χωριού. Όσοι παραβρέθηκαν στην επίσημη υποδοχή που τους επιφύλαξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέλλης και Αλμωπία Ιωήλ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, ενώ εκείνος τους έσφιγγε το χέρι και τους ρωτούσε για το πως πορεύονται σε μια δύσκολη εποχή. Έκπληκτοι οι κάτοικοι αντίκριζαν έναν ιεράρχη που φώτιζε με την παρουσία του το μικρό χωριό, με την απλότητα και τη γαλήνη του, τόσο οικείος με όλους. «Η θέση αυτή στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής δεν είναι σημαντική μόνο για το Οικουμενικό πατριαρχείο και την ομογένεια αλλά και για την πατρίδα μας, τόνισε στην ομιλία του επισημαίνοντας. 

«Η Ομογένεια μας είναι δυναμική εργατική και είναι έτοιμη να στηρίξουν τον ελληνισμό. Ζητώ την ευχή σας και ζητώ την ευχή όλων σας καθώς πορεύομαι για την Αμερική και σας υπόσχομαι ότι εκεί θα έχετε μια πόρτα ανοιχτή και έναν άνθρωπο να συνομιλήσετε μαζί, μια ισχυρή ομογένεια και μια ισχυρή Αρχιεπισκοπή να σας στηρίξει σε όλες τις προσπάθειες» Ο Ελπιδοφόρος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που υπέστη ζημιές στο σημείο «μηδέν» όταν κατεδαφίστηκαν οι δίδυμοι πύργοι από τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Θα φτιάξουμε το σημείο «μηδέν» το ιερότερο σημείο του αμερικανικού έθνους, ξεκινούμε να ανοικοδομούμε την εκκλησία αλλά είναι η ημιτελής κάτι που δεν αποτελεί καλό δείγμα της Αρχιεπισκοπής για τον αμερικανικό λαό. Πρέπει να τον ολοκληρώσουμε ώστε να έχουμε καθαρό μέτωπο έναντι του αμερικανικού λαού και ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν χαμένα αλλά έπιασαν τόπο» Αναφερόμενος στην προσπάθεια και στη δυσκολία ενός αγώνα που πρέπει να καταβάλει με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του επεσήμανε: «Η κρίση στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής θα ξεπεραστεί, θα σταθούμε στα πόδια μας και θα έχουμε μια Αρχιεπισκοπή για την οποία όλοι θα είμαστε υπερήφανοι». 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια εξιστόρησε στους κατοίκους του χωριού την πορεία των γονιών του και των συγγενών του και αναφέρθηκε στις παιδικές μνήμες που είχε με τις αγροτικές εργασίες στη Νέα Πέλλα. «Εδώ έμαθα μικρός να μαζεύω ντομάτες από τα χωράφια και πιπεριές. Βαμβάκι οι θείοι μου δεν με άφηναν γιατί ήμουν πολύ μικρός. Από τότε όμως κατάλαβα πόση μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας για να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Εσάς λοιπόν ήρθα να δω και όχι τους επισήμους, εσάς τους συγχωριανούς μου». Οι τελευταίες φράσεις του Ελπιδοφόρου είχαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό που ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας Άξιος. Απευθυνόμενος στον κύριο, κύριο Ιωήλ δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει δημοσίως. «Είσαστε ένας υποδειγματικός ιεράρχης της εκκλησίας της Ελλάδος και αυτό δεν είναι κενός λόγος, αλλά μαρτυρείται από όλους γέροντα που όλοι μιλούν για σας. Σας ευχαριστώ που με τόση αγάπη περιβάλλεται του Νεοπελλιώτες και σας προσκαλώ όλους στη Νέα Υόρκη να γνωρίσετε την ομογένεια, να θαυμάσετε αυτά που κάνουν και να λάβετε παράδειγμα από την προκοπή τους». 

Η Νέα Πέλλα βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Είναι ένα προσφυγικό χωριό, με άριστη ρυμοτομία και απέχει δυο μόλις χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Άρχισε να οικοδομείται το 1925 από πρόσφυγες προερχόμενους από το Τσιφλίκοϊ της επαρχίας Τσατάλτζας στην Ανατολική Θράκη. Η επίσκεψη Ελπιδοφόρου όχι μόνο τόνωσε τον ηθικό των κατοίκων αλλά τους έκανε να νιώσουν υπερήφανοι μέσα από μια ιδιαίτερη αξία που τους έδωσε και που δεν ξεχάσουν ποτέ. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει από μόνο του και τον πραγματικό ρόλο της εκκλησίας. Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής του εβδόμου κατά σειρά, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 11 π. μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *