Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

«Βόμβα» Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Παζαρεύει ρωσικά SU-25 – Νέες απειλές κατά ΗΠΑ

Στην επόμενη μέρα βρίσκεται ήδη η Άγκυρα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που κόστισαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα F-35. O Τούρκος πρόεδρος στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ενώ συζητά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια ρωσικών αεροσκαφών.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν απομακρύνεται περαιτέρω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κάτι που αναδεικνύει με άρθρο του και το Bloomberg. Με τίτλο «Turkey has abandoned the West. Good Riddance» (η Τουρκία εγκατέλειψε τη Δύση. Στα τσακίδια) επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική εξωτερική πολιτική να επιδεικνύει ανοχή.

Την ίδια η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec εμφανίζεται έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρεία Σεργκέι Τσεμέζοφ.

«Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοι μας εκδηλώσουν επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε την πώληση Su-35», φέρεται να δήλωσε ο Τσεμέζοφ σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Rostec.

Την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου σε γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 καθιστά αδύνατη την περαιτέρω συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναστείλει την απόφαση της αυτή που αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το CNN Turk.

Η δήλωση αυτή έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *