Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Τι συμβαίνει με το Netflix;

Χάνει την κυριαρχία του πριν καν υπάρξει ο σκληρός ανταγωνισμός


Όταν πριν από μερικούς μήνες γράφαμε για τον χάρτη των streaming μέσων όπως θα διαμορφωθεί ως τα μισά του 2020 το αργότερο, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η απώλεια της κυριαρχίας για το Netflix θα ξεκινήσει τόσο γρήγορα.


Οι υπεύθυνοι του κολοσσού παραγωγής περιεχομένου στη βιομηχανία του θεάματος κλήθηκαν να πάρουν μερικές σοβαρές αποφάσεις με ορίζοντα τον μεγάλο ανταγωνισμό που θα αναδυθεί από το φθινόπωρο και μετά. Apple TV, Disney +, HBO, διευρυμένο Hulu, ενισχυμένο Amazon αναμένεται να κυκλώσουν επικίνδυνα το Netflix.

Μπροστά σε αυτή τη σκέψη, είχε έρθει η στιγμή να μιλήσει το χρήμα. Το Netflix έχει αποκλειστικά έσοδα από τις συνδρομές. 152 εκατομμύρια συνδρομές σε όλο τον κόσμο δημιουργούν ένα ταμείο περίπου 1.52 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το ποσό φαίνεται ιλιγγιώδες, αλλά δεν είναι και τόσο αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των παραγωγών που κάνει το Netflix.

Απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που έχει να διαχειριστεί ένα πολύ μεγαλύτερο ταμείο, το εν λόγω ποσό είναι μεγάλο, αλλά όχι το μεγαλύτερο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η Amazon διαθέτει το 15% αυτών των εσόδων μόνο για τη σειρά Lord of the Rings. Ή ότι η Apple διαθέτει ένα ταμείο ενός τρισεκατομμυρίου από τη δράση της στον τομέα των gadget.

Ήταν αναμενόμενο και σχεδόν επιτακτικό για το Netflix είτε να αυξήσει τις τιμές του είτε να προσφέρει ένα πακέτο στις ίδιες τιμές, αλλά με διαφημιστικό περιεχόμενο. Και τα δύο είναι επιλογές με κόστος. Προτιμήθηκε σε πρώτη φάση το πρώτο. Αυτή η αλλαγή όμως έφερε ήδη απώλειες. Οι εκτιμήσεις της πλατφόρμας για το πρώτο μισό του 2019 ήταν στις 5 εκατομμύρια νέες συνδρομές. Αντ΄αυτού οι συνδρομές ήταν μόλις 2.7 εκατομμύρια. Στο διάστημα δε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, κατά το οποίο ξεκίνησε η αλλαγή τιμών, υπήρξε απώλεια περίπου 130.000 συνδρομητών.

Κι αυτός ο αριθμός φαίνεται μικρός, αλλά δεν είναι. Ειδικά στον κόσμο των επενδύσεων όπου ποντάρει πολλά το Netflix κι εκεί είδε τη μετοχή του να πέφτει κατά 16 εκατομμύρια.

Το πρόβλημα φαντάζει ακόμα πιο βαθύ αν δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία. Το βασικότερο είναι ότι το Netflix έχει ξεμείνει από δυνατά χαρτιά. Έχασε όλες τις σειρές της Marvel, τελείωσε το House of Cards, έκλεισε ο κύκλος του καλού Narcos, θα χάσει όλο το περιεχόμενο της Disney και γενικώς αναμένεται να υποστεί κι άλλες απώλειες περιεχομένου, όπως τα Φιλαράκια.

Στην ουσία, τα δύο μεγάλα του χαρτιά σε σειρές αυτή τη στιγμή είναι το Stranger Things και το Casa de Papel. Κι αυτά θα επανέλθουν το νωρίτερο σε ένα χρόνο από τώρα. Είναι μια πραγματικότητα ότι μέσα στο 2019 η πλατφόρμα έχει επενδύσει κυρίως στη μετριότητα, είτε αυτή αφορά νέες σειρές είτε νέες σεζόν σειρών. Η στροφή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις ταινίες και η ανάγκη του να φέρει το πρώτο Όσκαρ στο streaming, είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσει το περιεχόμενο σειρών.

Με αυτά τα δεδομένα θα έμοιαζε απίθανο να σταθεί όρθιο στον σκληρό ανταγωνισμό που θα έρθει. Γι΄αυτό κιόλας έχει αυξηθεί το ποσοστό διακοπής σειρών σε σχέση με το 2017 για παράδειγμα. Η αύξηση της τιμής βοηθά το Netflix να συγκεντρώσει μεγαλύτερο μπάτζετ για να προσελκύσει μεγάλα ονόματα του σινεμά και της τηλεόρασης και να προσφέρει λιγότερες ποσοτικά, αλλά απείρως ποιοτικότερες παραγωγές.

Ο…πόλεμος που έρχεται θέλει θυσίες. Κι όπως είπε ο Θόριν στο πρώτο Hobbit «Προτιμώ 13 πιστούς και γενναίους νάνους από έναν στρατό νάνων από τους Σιδερένιους Λόφους που δεν απάντησαν στο κάλεσμα μου».



Γράφει ο Στέργιος Πουλερές / menshouse.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *