Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Σε «καραντίνα» η Ναυτική Βάση στη Λέρο μετά την απώλεια οπλισμού

Χάθηκαν αντιαρματικά, χειροβομβίδες και νάρκες – Αναστάτωση στο υπουργείο Άμυνας που εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει… κεφάλια – Γιατί μπήκε στις έρευνες και η Αντιτρομοκρατική


Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την αποκάλυψη της απώλειας στρατιωτικού υλικού από τον Ναυτικό Σταθμό Λέρου.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κλοπή οπλισμού από στρατιωτική μονάδα από το 2002, όταν άγνωστοι είχαν μπει σε μονάδα της Κω και είχαν αρπάξει τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3.

Ήδη διενεργείται προανάκριση ενώ στο νησί έχει φτάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας (09/09) όταν κατά τη διάρκεια καταμέτρησης διαπιστώθηκε πως λείπουν δύο αντιαρματικά όσο και χειροβομβίδες. Μάλιστα, πληροφορίες του militaire.gr αναφέρουν ότι ανάμεσα στο «στρατιωτικό υλικό» που αναζητείται, εκτός από τα δύο αντιαρματικά και τις «αμυντικού τύπου» χειροβομβίδες, περιλαμβάνονται και νάρκες κατά προσωπικού, αλλά και μια σειρά άλλων υλικών που αφορούν τη χρήση τους.

Στο μεταξύ η συγκεκριμένη αποθήκη φυλάσσεται νυχθημερόν με σκοπιά ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας αλλά και συναγερμός. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν παρουσιαστεί ίχνη παραβίασης. Έτσι οι έρευνες στρέφονται προς το προσωπικό και συγκεκριμένα άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη αποθήκη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κανονισμό τον προηγούμενο Δεκέμβριο έγινε καταμέτρηση χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Οpen TV, η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις συνεχίζονται.

Επιπλέον το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλες οι αποθήκες οπλισμού για να φανεί εάν λείπει κάτι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Θα πάρουν… κεφάλια;

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πώς και πότε «χάθηκαν» όλα αυτά από τις αποθήκες της Λέρου, χωρίς αυτές να έχουν οποιοδήποτε σημάδι διάρρηξης. Οι αποθήκες στη Λέρο είναι σύγχρονες, λένε αξιωματικοί που τις έχουν ελέγξει, και διαθέτουν και κάμερες. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι όλο αυτό μπορεί να αποδειχτεί «λογιστικό λάθος», αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν αυτή η εκδοχή να έχει πείσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Μετά την σοβαρότατη αποκάλυψη οι φήμες οργιάζουν. Στο υπουργείο Άμυνας επικρατεί τεράστια αναστάτωση, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να προσπαθούν να βρουν μια λογική εξήγηση για την κλοπή.

Ήδη κυκλοφόρησαν φήμες για παραιτήσεις που έχουν ζητηθεί σε υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής ιεραρχίας και ταυτόχρονα διακινούνται πληροφορίες για κρίσεις αρχηγών και μάλιστα σύντομα. Οι πληροφορίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εξετάζει το θέμα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς να παίρνει – προς το παρόν τουλάχιστον – κανένα… κεφάλι.

Σημαντικό ρόλο στις έρευνες θα παίξει η εξακρίβωση της ημερομηνίας που έγινε η κλοπή του στρατιωτικού υλικού.

Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική

Στη Λέρο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ερευνούν για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν και να συνδέσουν πράγματα και γεγονότα που έγιναν με πρόσωπα και σε αυτό θα παίξουν ρόλο εξετάσεις DNA, καθώς συλλέγονται στοιχεία μέσα από την αποθήκη.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στο κοινό έγκλημα ή στο χώρο της τρομοκρατίας, να μπουν και να πάρουν πυρομαχικά χωρίς να έχουν συνέργεια ή βοήθεια από το εσωτερικό της μονάδας», λέει στο Open TV ο Λάμπρος Τσούμης, αντιστράτηγος ε.α. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ο χρόνος που έγινε το συμβάν διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό των δραστών και των απωλεσθέντων πυρομαχικών».

Είναι προφανές πως στην Αντιτρομοκρατική ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κλοπή του στρατιωτικού υλικού να έγινε από κάποια οργάνωση.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στο παρελθόν έχει γίνει ξανά κλοπή στρατιωτικού υλικού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει... άρωμα τρομοκρατίας. Η γνωστότερη από αυτές ήταν η αρπαγή δεκάδων αντιαρματικών ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Οι ρουκέτες αυτές αποτέλεσαν όχι μόνο τον βασικό εξοπλισμό της «17 Νοέμβρη» (μία από αυτές σκότωσε και τον Θάνο Αξαρλιάν στο Σύνταγμα) αλλά και το αντικείμενο της γνωστής σε όλους, εμβληματικής φωτογραφίας της οργάνωσης.

Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Παρόμοια περιστατικά κλοπών στρατιωτικού υλικού έχουν γίνει:

το 1977 στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) όταν είχαν αρπάξει 36 αχρησιμοποίητα 45άρια,

τον Μάρτιο του 1992 από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο όταν είχαν προσπαθήσει να αποσπάσουν πλήθος ρουκετών οι οποίες όμως στη συνέχεια βρέθηκαν,

το 1998 από το στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο που επιχείρησαν να πάρουν αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες ωστόσο βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο

στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά εξαφανίστηκαν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Πάρα ταύτα η κλοπή δεν αποδόθηκε σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος αλλά στη δράση ανθρώπων που σχετίζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *