Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Έξι οι πτυχιούχοι προπονητές φυσικής αγωγής του Ικάρου Αλμωπίας

Συνεχίζουμε με συνέπεια να ασκούμε την επιστήμη της φυσικής αγωγής στους μικρούς αθλητές του συλλόγου μας σε όλα τα τμήματα και αθλήματα , όπως την διδαχθήκαμε στα ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ όπου και φοιτήσαμε.

Πτυχιούχοι ΟΛΟΙ μας ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ φοίτησης με μεταπτυχιακά και μεγάλη εμπειρία στον αθλητισμό ως αθλητές οι ίδιοι μας , πρωταθλητές Ελλάδος - Βαλκανικών πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων .

Ποιοι τελικά δικαιούνται να ασκούν το επάγγελμα του γυμναστή - προπονητή ;

Οι ελλείψεις σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου δημιουργούν ανωμαλίες στην αγορά εργασίας Προστριβές μεταξύ των τετραετών σπουδών πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ, των διετούς φοίτησης διπλωματούχων ΙΕΚ και εκείνων που παρακολουθούν τις «σχολές» της ΓΓΑ η διάρκεια των οποίων είναι συνήθως τέσσερις εβδομάδες «ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ», «τεχνικός», «κόουτς».

Στη χώρα μας, η ιδιοτήτα του προπονητή αναγνωρίζεται κατ’αρχάς στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ (Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δηλαδή, που έχουν ως αποστολή την προαγωγή και καλλιέργεια της επιστήμης του αθλητισμού, καθώς και την κατάρτιση των αποφοίτων για επαγγελματική σταδιοδρομία. Σημειώνεται ότι ο νόμος επιτρέπει στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή.

Οι διαφορετικοί αυτοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να αποκτήσει το δίπλωμα του προπονητή έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αντικείμενο όχι μόνο προβληματισμού, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, και προστριβών. Ο λόγος; Η μη αποσαφήνιση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των ακριβών επαγγελματικών δυνατοτήτων για την κάθε κατηγορία των πτυχιούχων.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε , για το θέμα , οι ίδιοι οι καθηγητές των τεφαα και όχι μόνο .

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, επίκουρους καθηγητής Αθλητικού Δικαίου στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

«Ο αθλητικός νόμος, σε αντίθεση με το Σύνταγμα, εξισώνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πτυχιούχων της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με αυτά εκείνων για τους οποίους ο ίδιος προβλέπει ελάχιστη εκπαίδευση ενός μήνα (σσ.: βλ. σχολές ΓΓΑ), προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ανήκουστο καθεστώς που στερείται οποιασδήποτε λογικής βάσης.
Ο αθλητικός επιστήμων, αδύναμος μπροστά στην ανασφάλεια που του δημιουργεί η υπάρχουσα θεσμική ανεπάρκεια, ωθείται επαγγελματικά σε κατάσταση σκλάβου, αφού ο εκάστοτε εργοδότης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όποιον κρίνει ότι του ικανοποιεί το έργο, είτε αυτός είναι φοιτητής είτε κάποιος τρίτος άσχετος με την αθλητική επιστήμη, την επιστήμη της φυσικής αγωγής και το έργο της διάπλασης του σώματος».

Γιώργος Βαγενάς, αναπληρωτής καθηγητής της Στατιστικής της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει εκπαίδευση ενός μηνός να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή. Κι αυτό, διότι με τον όρο προπονητής δεν νοείται μόνο ο ειδικός σε θέματα αγωνιστικής τεχνικής, αλλά και ο άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει να διαπλάσει χαρακτήρες και σώματα. Επομένως, στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρούνται κάποια προσόντα, η προπονητική όχι μόνο είναι ατελέσφορη, αλλά και επικίνδυνη. Είναι σαν να αναθέτουμε σε μια νοσοκόμα να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για αδιανόητη κατάσταση, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το επάγγελμα του προπονητή θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο», και για τον λόγο αυτό προσδιορίζεται πολύ αυστηρά από τον νόμο τόσο ως προς την επιστημονική κατάρτιση των ατόμων που θα το ασκήσουν όσο και ως προς την επαγγελματική πρακτική.

Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Κανείς δεν εμποδίζει τους διπλωματούχους των ΙΕΚ να εργασθούν σε αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά και δημοτικά γυμναστήρια, κατασκηνώσεις ή ινστιτούτα αδυνατίσματος.
Επομένως, ο νομοθέτης εξισώνει ουσιαστικά τα τέσσερα έτη σπουδών στο ελληνικό πανεπιστήμιο με τα δύο έτη φοίτησης στα ΙΕΚ.

Η έλλειψη κάθε είδους θεσμικής κατοχύρωσης οδήγησε πρόσφατα τους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ στη σύσταση ομοσπονδίας, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των αθλητικών επιστημόνων. «Δημιουργήσαμε την Ομοσπονδία των Ελλήνων Αθλητικών Επιστημόνων (ΟΜΕΑΘΕ) με σκοπό να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την προάσπιση του επαγγέλματός μας» αναφέρει η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, κυρία Αγγελική Βογιατζή. «Και αυτό, διότι όπως έχουν τα πράγματα στην ελλάδα σήμερα, ως προπονητής ή γυμναστής μπορεί να εργασθεί οποιοσδήποτε».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *