Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ας γίνουμε πηγή καλού - της Μαρίνας Μπαχου

Ας γίνουμε πηγή καλού - της Μαρίνας Μπαχου για το ialmopia.gr

 
Δυστυχώς στη σημερινή εποχή πρώτη θέση έχουν η ανηθικότητα και η ομοιότητα των ανθρώπων.

Όπου και να γυρίσεις το πρόσωπό σου,θα δεις άτομα έτοιμα να σε κατασπαράξουν,να σε εκμεταλλευτούν,να σε εξαπατήσουν και να σε πληγώσουν χωρίς κανένα ίχνος ενοχής. Και δε μιλώ για τα λάθη που διαπράττουμε άθελά μας,αλλά όταν,προκειμένου να ικανοποιήσουμε το εγώ μας,προσβάλλουμε την προσωπικότητα και τη ζωή του άλλου με αρνητικό ή και χυδαίο τρόπο.

Με απογοητεύει το γεγονός πως ''αναγκάζομαι'' να δέχομαι συνεχώς τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης.

Κουράζομαι και πλήττω από την επιφανειακότητα και την ομοιομορφία τόσων ανθρώπων. Και ακόμη περισσότερη απογοήτευση και αγανάκτηση μου προκαλεί το γεγονός πως το κακό,που θεριεύει, υπάρχει,επειδή κάποιοι θέλουν με το ''έτσι θέλω'' να επιβάλλουν το δικό τους ή να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν πατώντας πάνω στην ψυχή του άλλου. Υπάρχουν και εκείνοι οι άνθρωποι που δεν διστάζουν να ξεστομίζουν λόγια ταπεινωτικά,λόγια ρατσιστικά,λόγια πόνου που χτυπάνε τον άλλον στην ευαίσθητη χορδή του και έχουν την απαίτηση να μην πληγωθούν λέγοντάς τους ότι δεν πρέπει να είναι ευαίσθητοι. Έχουμε σκεφτεί ποτέ άραγε πως με μία πράξη ή ένα λόγο μας μπορεί να τσακίσουμε κάποιον ή να του προκαλέσουμε ένα τραύμα; Δεν προσπαθώ να περάσω τύψεις ούτε να κατηγορήσω κανέναν. Όλοι κάνουμε επιπόλαιες κινήσεις,αλλά εκνευρίζομαι κυρίως όταν κάποιος ασύστολα θίγει,υποβαθμίζει και κυρίως εκμεταλλεύεται έναν άνθρωπο. Μάθαμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τη συμπεριφορά των υπολοίπων χωρίς να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δικό μας έργο αυτό παρά μονάχα να κοιτάμε βαθιά τον εαυτό μας και να τον κρίνουμε.

Σαφώς όλοι μπορούμε να έχουμε άποψη αλλά δεν θεωρώ πως είναι αναγκαίο πάντα να την εκφράζουμε παραβλέποντας το ενδεχόμενο να γεμίσουμε με αρνητική ενέργεια κάποιον και να τον αποθαρρύνουμε,γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός και διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την κάθε κατάσταση. Στο κάτω κάτω είναι ''χρέος'' μας να γεμίζουμε με αισιοδοξία το συνάνθρωπό μας.

Ξεχάσαμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ένα χαμόγελο,ένα χέρι να τους κρατά,μία λέξη που πιθανόν να τους βοηθήσει να αναθεωρήσουν κάτι στη ζωή τους. Κλειστήκαμε περισσότερο σε μας με την έννοια ότι δεν σταματάμε να κοιτάμε μόνο τη δική μας ικανοποίηση.

Από την άλλη πλευρά,όμως,προσπαθώ να δικαιολογήσω κάπως τη συμπεριφορά αυτή με την ύπαρξη τραυμάτων και πληγών στην κάθε καρδιά. Παρόλο το κακό που υπάρχει,ξέρω ότι υπάρχει και το καλό. Και νομίζω πως όλοι μας στο βάθος κρύβουμε καλοσύνη αλλά διάφορες συνθήκες,καταστάσεις και άνθρωποι μας βγάζουν στην επιφάνεια την χειρότερη εκδοχή μας. Μέσα στην ασχήμια του κόσμου βρες το όμορφο. Εξέλιξέ το και μετάπλασέ το σε κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι ο καθένας μας να έχει τα μάτια του ανοιχτά,για να είναι ικανός να διορθώνεται.

Δεν χρειάζεται να έχουμε σκοπό να αλλάξουμε τον κόσμο,δεν σκοπεύω καν αυτό. Σίγουρα όμως έχουμε την ικανότητα να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας και μέσα από την προσωπική μας αλήθεια να βοηθήσουμε έναν έστω άνθρωπο,ο οποίος και αυτός με τη σειρά του θα κάνει το ίδιο και έτσι θα έχουμε αφήσει σε αυτόν τον κόσμο κάτι ελπιδοφόρο.


ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΧΟΥ 
 
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *