Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Θεατρική παράσταση του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας

Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασαν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου στην εκπαίδευση, ανεβαίνοντας οι ίδιοι στη σκηνή,για να παρουσιάσουν δύο θεατρικά μονόπρακτα του Κ. Μουρσελά την «Μπουχάρα» και «Το δίκαννο» στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. 
 
Με δύο παραστάσεις, μία για τους συμμαθητές τους το πρωί και μια για το κοινό της πόλης το απόγευμα οι μαθητές παρόλο που ανέβαιναν για πρώτη φορά στη σκηνή με πολύ κέφι και ζωντάνια προσπάθησαν να αποδώσουν θεατρικά την ταξική εικόνα της Ελλάδας μέσα από 

τη ζωή δύο μεσοαστικών παντρεμένων ζευγαριών. Οι ήρωες που ενσάρκωναν βρίσκονταν μεταξύ συμβιβασμού και συνείδησης ενώ το βασικό σχήμα της δράσης προερχόταν από τη σύγκρουση ανάμεσα στον ανθρώπινο πόνο και την υποκριτική κοινωνική ηθική.

Όπως ανέφερε και η Διευθύντρια του σχολείου, η φιλόλογος κ. Πελαγία Γρ. Λιάνδη που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, με τη θεατρική μελέτη των συγκεκριμένων μονόπρακτων δόθηκε η δυνατότητα στη θεατρική ομάδα κατά την προετοιμασία της να παρακολουθήσει ιστορικά και να εμβαθύνει στις διαδρομή που ακολούθησε η ελληνική κοινωνία στην εξέλιξη της μέχρι σήμερα. 

Έτσι κι αλλιώς το θέατρο και η εκπαίδευση συνδέονται με μια σχέση αγάπης που κρατά αιώνες. Στην αρχαιότητα το θέατρο και η εκπαίδευση ήταν αυτονόητα ενωμένοι σύντροφοι. Στην πορεία των αιώνων οι διαμορφούμενες πολιτικοθρησκευτικές συνθήκες και κοινωνικές συμβάσεις τους χώρισαν, ώστε τώρα να είναι αναγκαίο να αφιερώνουμε μια παγκόσμια ημέρα για να γιορτάσουμε την αυτονόητη διασύνδεση θεάτρου και εκπαίδευσης. Για να συναντήσει όμως η εκπαίδευση τον παλιό της αγαπημένο –το θέατρο- θα πρέπει να αντιπαλέψει με πολλές αντιξοότητες. Τα σχολεία δεν έχουν ούτε τους χώρους, ούτε τα υλικά μέσα αλλά κυρίως λείπει ο απαραίτητος διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος από τους μαθητές. Όταν όμως αυτός βρεθεί σκοντάφτει στην αδυναμία κοινής χρονικής σύμπτωσης για όλα τα μέλη της ομάδας. Στηνπερίπτωση του 2ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας, «από μηχανής θεός» για να λύσει τα παραπάνω προβλήματα ήρθε το Εδεσσαϊκό Θέατρο μέσω του προέδρου του κ. Παναγιώτη Γαρτσιώνη για την παραχώρηση του χρόνου χρήσης της αίθουσας, των σκηνικών για τις ανάγκες της παράστασης καθώς και για τη συνεχή και έμπρακτη συμπαράσταση του στο σχολικό θέατρο.

Έπαιξαν η Αγάπη Κανδηλάρη (Β΄Λυκείου), και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (Γ΄Λυκείου) στο μονόπρακτο « η Μπουχάρα» και η Ιωάννα Πιπερά (Β΄Λυκείου), ο Αριστείδης Παράσχος ( Γ΄ Λυκείου),ο Άγγελος Δίος (Γ΄Λυκείου) στο μονόπρακτο « Το δίκαννο».Φρόντισαν για τον ήχο ο Τάκης Μπέλμπας και την αφίσα ο Αναστάσιος Αναστασιάδης μαθητής Γ΄ Λυκείου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *