Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Σύνταγμα

Παραγγελία για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο Σύνταγμα του 2019 υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το νέο Σύνταγμα ενσωματώνει το Ψήφισμα της 25ης Νοεμβρίου 2019, το οποίο περιέχει την τελευταία αναθεώρηση, που είναι η τέταρτη κατά σειράν, μετά από εκείνες του 1986, του 2001 και του 2008.

Υπενθυμίζεται πως οι βουλευτές ενέκριναν τις ακόλουθες εννέα αναθεωρητικές προτάσεις:

  • Το άρθρο 32 παρ. 4 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και αναθεωρείται για πρώτη φορά.
  • Το άρθρο 54 παρ. 4 που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.
  • Το άρθρο 86 παρ. 3, που αφορά στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών.
  • Το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής.
  • Το άρθρο 68 παρ. 2, με το οποίο δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών.
  • Το άρθρο 101α, το οποίο προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.
  • Το άρθρο 73 για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή.
  • Το Άρθρο 21 παρ 1, που αφορά στην συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Το άρθρο 96 παρ. 5, που αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια.



Πηγή: naftemporiki

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *