Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Αύξηση της τάξης του 13,7% στην ποικιλία των κακόβουλων λογισμικών το 2019

Λόγω των web skimmers

Το 2019, ο αριθμός των μοναδικών κακόβουλων αντικειμένων που εντοπίστηκαν από τις διαδικτυακές antivirus λύσεις της Kaspersky αυξήθηκε κατά ένα όγδοο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - φθάνοντας τις 24.610.126. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 187% των web skimmer αρχείων. Άλλες απειλές, όπως τα backdoors και τα τραπεζικά Trojans που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο, αυξήθηκαν επίσης, ενώ η παρουσία miners μειώθηκε κατά το ήμισυ. Αυτές οι τάσεις καταδεικνύουν μια μετατόπιση του τύπου των απειλών που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους στο διαδίκτυο που αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να στοχεύουν τους χρήστες, σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky με τα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς.

Το 2018, τα μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένων σεναρίων, exploits και εκτελέσιμων αρχείων) που εντοπίστηκαν από τη web antivirus λύση της Kaspersky άγγιξαν τις 21.643.946, ενώ φέτος έφτασαν τις 24.610.126. Η ανάπτυξη αυτή αντιπροσωπεύει την αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των σελίδων HTML και των scripts με κρυφά δεδομένα – συνήθως χρησιμοποιούνται από αδίστακτους διαφημιζόμενους. Ωστόσο, πιο συγκεκριμένα, η αύξηση προκλήθηκε επίσης μερικώς από τα online skimmers (μερικές φορές αναφέρονται ως «sniffers») – όπου τα σενάρια ενσωματώνονται από τους επιτιθέμενους σε ηλεκτρονικά καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την κλοπή των δεδομένων πιστωτικών καρτών των χρηστών από ιστότοπους.

Η αύξηση των μοναδικών αρχείων online skimmers (σενάρια και HTML) που εντοπίστηκαν από τις λύσεις της Kaspersky φτάνει το 187%, αγγίζοντας τις 510.000. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απειλών που εντοπίστηκαν πενταπλασιάστηκαν (αύξηση της τάξης του 523%) φτάνοντας τις 2.660.000 το 2019. Τα web skimmers εισήλθαν επίσης στα κορυφαία 20 κακόβουλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο διαδίκτυο, παίρνοντας τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη. Το μερίδιο των νέων αρχείων backdoors και τραπεζικών Trojan, μεταξύ όλων των τύπων απειλών που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο, αυξήθηκε επίσης κατά 134% και 61% για να φθάσει τα 7.644.402 και 739.551 αντίστοιχα.

Η παρουσία προγραμμάτων που δημιουργούν κρυφά κρυπτονομίσματα στους υπολογιστές των χρηστών (που ονομάζονται «τοπικοί» miners) έχει επίσης μειωθεί σταθερά κατά τη διάρκεια του έτους: ο αριθμός των υπολογιστών των χρηστών που επηρεάζονται από απόπειρες εγκατάστασης προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 59%, από 5.638.828 σε 2.259.038.

Για να παραμείνετε προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε ύποπτα αρχεία ή συνημμένα που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές.
• Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
• Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνονται από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
• Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε τακτικά.
• Να εγκαθίστανται πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.
• Αγνοήστε τα μηνύματα που ζητούν να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ασφαλείας για το λογισμικό office ή για το λογισμικό προστασίας από ιούς.
• Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματός σας και τις συσκευές σας, όπως το Kaspersky Internet Security ή το Kaspersky Security Cloud.
 
 
 
απο το sdna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *