Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Νέα ρύθμιση οφειλών: Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας σε περισσότερες δόσεις

Ευκαιρία σε όσους χρωστούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις - Εντός των επόμενων ημερών εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει τις λεπτομέρειες της νέας ευνοϊκότερης ρύθμιση.

Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τις αρρύθμιστες οφειλές τους σε 24 ή 48 δόσεις.

Συγκεκριμένα, οι 24 δόσεις αφορούν σε τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ενώ οι 48 δόσεις προσφέρονται ως δυνατότητα για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Με βάση τη νομοθεσία, οι βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, εφόσον δεν έχουν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.
Τι προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Σε 48 δόσεις μπορούν να ενταχθούν οι οφειλέτες έκτακτων οφειλών, όπως ο φόρος κληρονομιάς ή τα πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις τακτικές οφειλές των 24 δόσεων δεν απαιτούνται εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, για τις έκτακτες οφειλές, οι δόσεις ρυθμίζονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αναλυτικά, θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:

Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.
Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.
Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.
Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.
Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.

Πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν πληρώσει κάποια δόση, η επανένταξή του στη ρύθμιση θα είναι εφικτή μόνο αν πληρώσει διπλή προκαταβολή. Από το ποσό θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής και το επιτόκιο θα λάβει προσαύξηση 1,5 μονάδων.

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η Εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν. Στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *