Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ενημέρωση Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση για τρέχοντα - σοβαρά θέματα

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα μορφή επικοινωνίας με τα Μέσα Ενημέρωσης. Από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, θα μοιράζεται στα ΜΜΕ εγγράφως και με όποιο ηλεκτρονικό μέσο θεωρείται πρόσφορο, η ενημέρωση του Δημάρχου για τρέχοντα θέματα που αφορούν στο Δήμο μας.

Παραδεχόμαστε ότι η μέχρι σήμερα σχέση μας με τα ΜΜΕ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Όντως μας διέκρινε μια εσωστρέφεια, η οποία εν μέρει δικαιολογείται τόσο από το φόρτο εργασίας όσο και από την αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερης επιθετικότητας από μέρος του τοπικού τύπου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι χαιρετίζουμε οποιαδήποτε δημοσιογραφική αντιπολιτευτική ή απλά κριτική διάθεση, αρκεί να προέρχεται από υγιή πρόθεση αναβάθμισης του Δήμου μας και όχι από μικροπολιτικές ρεβανσιστικές δεσμεύσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο ρόλος μας ως δημοτική αρχή, και σημειώνω ότι στον όρο «δημοτική αρχή» συμπεριλαμβάνω το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων των κοινοτήτων, είναι κατά βάση και πάνω απ’ όλα ενωτικός. Η οποιαδήποτε ανθρωποφαγία, είτε εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, είτε σε ενυπόγραφα ή μη άρθρα, είτε ακόμη και σε «ανώνυμα» σχόλια, δε βοηθά ούτε το διάλογο, ούτε τις συνεργασίες.

Επειδή σήμερα δεν ήρθατε εδώ για να ακούσετε εμένα, αλλά να ακούσετε από εμένα τα σημαντικότερα τρέχοντα θέματα του Δήμου μας, αρχίζω από το σημαντικότερο:

Την κατάσταση του νερού που έρχεται στις βρύσες μας και δίνουμε στα παιδιά μας.

Φαντάζομαι ενημερωθήκατε όλοι για την τρέχουσα κατάσταση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ και το Διευθυντή της επιχείρησης, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΔΕΥΑ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ και πρόεδρο του συνδυασμού «Η Αλμωπία ψηλά» κ. Νίκο Παρούτογλου, για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στην επιχείρηση που διοικεί.

Από πλευράς μου θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία:


Η Αριδαία είναι η μοναδική πόλη που δεν έχει υδραγωγείο! Μια πόλη 7.000 κατοίκων, υδρεύεται απευθείας από γεωτρήσεις. Επί δημαρχίας Τάκη Μπίνου, 15 χρόνια πριν, άρχισε το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Αριδαίας, ενός μεγάλου υδραγωγείου που θα έδινε ελεγμένο και καθαρό νερό στην πόλη. Την ιστορία τη γνωρίζετε όλοι. Επί δημαρχίας Δημήτρη Μπίνου, αποφασίστηκε επιτέλους, να δοθεί μια λύση στη μη λειτουργία του έργου. Ανέλαβε η Περιφέρεια να υλοποιήσει ένα βοηθητικό δίκτυο, που θα παροχετεύει νερό από παρακείμενη πηγή. 75.000 ευρώ και η καλή διάθεση της Περιφέρειας, μας χωρίζουν από την οριστική λύση του προβλήματος. Πιστεύετε κύριε Αντιπεριφερειάρχη ότι η υγεία των κατοίκων της Αριδαίας, δεν τα αξίζει και τα δύο; Πόση υπομονή να κάνουμε και για ποιο λόγο που να είναι σημαντικότερος από το νερό που πίνουμε;


Το δεύτερο σημείο είναι σχετικό με το γενικό προγραμματισμό στον τομέα της διαχείρισης του νερού και της γεωθερμίας. Όπως είναι γνωστό, το αρσενικό έχει φυσική προέλευση και δεν είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς παρέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, μια ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη της Αλμωπίας, θα μας δείξει τα σημεία που μπορούμε να έχουμε γεωτρήσεις με επιτρεπόμενες ποσότητες όχι μόνο του αρσενικού, αλλά και άλλων βαρέων μετάλλων. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε στο μέλλον μόνο στοχευμένες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε χρήμα και πόρους. Η μελέτη αυτή πρέπει να γίνει άμεσα και είναι μονόδρομος η εξεύρεση χρηματοδότησης.
Σχετική με το θέμα του πόσιμου νερού στην πόλη της Αριδαίας, ήταν επερώτηση δύο βουλευτών του ΚΚΕ, στη Βουλή. Άμεση ήταν η απάντηση της ΔΕΥΑ, η οποία βρίσκεται στη διάθεσή σας, σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε γνώση.

Μια δεύτερη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας και προέδρου του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Βελόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «Αγανάκτηση των κατοίκων της Αριδαίας για τα σκουπίδια μέσα στην πόλη τους», κατατέθηκε στις 14/2/2020. Ο ερωτών βουλευτής επικαλείται δημοσίευμα της 12/2/2020 του aridaianews.blogspot.com και τονίζει «σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αριδαίας. Σε ορισμένες, μάλιστα, γειτονιές η κατάσταση όπως περιγράφουν, είναι αφόρητη. Τα απορριμματοφόρα του Δήμου δεν περνούν συχνά, με αποτέλεσμα, τα σκουπίδια να συσσωρεύονται, φέρνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση.»

Επί της ουσίας, η υπηρεσία καθαριότητας στελεχώνεται με εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους, πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης. Ο αριθμός δε των εργαζομένων είναι μη ικανός ώστε να παίρνουν κανονικά ρεπό. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν τα μέγιστα ώστε να κρατηθεί η πόλη της Αριδαίας και ο Δήμος ολόκληρος, που όπως θα ξέρετε, αποτελείται από 48 οικισμούς διασκορπισμένους σε μια έκταση που πλησιάζει τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθαρός. Και τα καταφέρνουν.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να λοιδορήσει το ρόλο τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και του τύπου, όποια μορφή κι αν έχει αυτός. Ταυτόχρονα όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την εργασία αυτών των ανθρώπων που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν. Όντως οι ελλείψεις είναι μεγάλες, τόσο σε ανθρώπινο όσο και υλικό δυναμικό, αυτό όμως δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αντιπολιτευτική ηθική να βάζει στο στόχαστρο την εργασία ανθρώπων που ίσως δεν έχουν ούτε τη μόρφωση αλλά ούτε και τα μέσα για να αντιδράσουν.

Αν τώρα απώτερος σκοπός τέτοιου είδους ενεργειών, είναι η απομείωση της δημόσιας υπηρεσίας καθαριότητας και η παρουσίαση, ως άλλου Σοφοκλή, του από μηχανής Θεού ιδιώτη, πιστεύουμε πως κάθε πρόταση προς τη βελτιστοποίηση της εικόνας του Δήμου μπορεί να συζητηθεί ευθέως και όχι με χτυπήματα, που ουσιαστικά χτυπούν τους εργαζόμενους.

Ας μη λησμονούμε επίσης ότι ο Δήμος μας είναι ένας τουριστικός Δήμος και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί ως προς την εικόνα που παρουσιάζουμε προς τα έξω, ιδίως όταν υπάρχει διάθεση διόγκωσης της πραγματικότητας. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να φανούμε χειριστικοί απέναντι στον οποιονδήποτε, ούτε βέβαια θέλουμε να κάνουμε μάθημα σε κανέναν. Πιστεύουμε ότι ο κ. Βουλευτής είναι πολύ έμπειρος ώστε να καταλαβαίνει τα δεδομένα και να χειρίζεται ανάλογα τις καταστάσεις προς όφελος φυσικά του λαού.

Ως Δήμος προσπαθούμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά μπροστά σε οποιεσδήποτε καταστάσεις, όσο αντίξοες κι αν είναι αυτές.

Ανάλογη απαντητική επιστολή στάλθηκε προς απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου και βρίσκεται στη διάθεσή σας, σε περίπτωση που θέλετε να ενημερωθείτε.

Υδροηλεκτρικό έργο Λουτρών

1.Το υδροηλεκτρικό των Λουτρών πήρε άδεια εγκατάστασης στις 19-9-2007 η οποία είχε ισχύ μέχρι 19-9-2009

2. Στις 2-4-2014, ευνοείται από σχετική νομοθεσία και αναβιώνει η άδεια εγκατάστασης μέχρι 1-11-2014

3. Στις 28-11-2014 παρατείνεται η άδεια εγκατάστασης μέχρι τις 1-11-2016

4. Σύμφωνα με σχετική νομοθεσία η οποία λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας: Ν.4342/2015 (άρθρο 67), Ν.4414/2016 (άρθρο 16) και Ν.4495/2017 (άρθρο 132), η άδεια εγκατάστασης παρατείνεται μέχρι 19-4-2018.

5. Λαμβάνοντας υπόψη και την συνολική εξαίρεση χρόνου που προκύπτει από νομικές ρυθμίσεις και το υδροηλεκτρικό των Λουτρών είναι συνολικά 33 μήνες και 21 ημέρες, η άδεια εγκατάστασης του έργου έληξε στις 22-8-2019.

Θυμίζω ότι εμείς ουσιαστικά αναλάβαμε στις 9-10-2019, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση για την απώλεια της άδειας του υδροηλεκτρικού. Άλλωστε το διάστημα αυτό τρέχαμε να γλυτώσουμε το λουκέτο των Λουτρών. Εκτός από αυτό, η τελευταία εργολαβία του έργου, ολοκληρώθηκε 10-9-2019, μετά από παράταση της συμβασιοποιημένης ημερομηνίας που ήταν 2-8-2019. Τυχαία ενημερωθήκαμε για τα σχετικά της άδειας από κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφτηκε την περιοχή για έλεγχο.

Στις 1-11-2019 είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει το φάκελο για άδεια λειτουργίας, τον οποίο και καταθέσαμε στην αδειοδοτούσα αρχή. Και λέω σχεδόν, γιατί ουδέποτε η προηγούμενη διοίκηση έκανε αίτηση για βεβαίωση περάτωσης της δοκιμαστικής λειτουργίας στο ΔΕΔΔΗΕ, ίσως και να μην μπορούσε (τεχνικά ήταν όλα εντάξει και στους χρόνους που έπρεπε;), με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να καταγγείλει στην αδειοδοτουσα αρχή την σύμβαση με την επιχείρηση των Λουτρών. Καταλαβαίνετε ότι μια επένδυση σχεδόν 300.000 ευρώ, μια δημοτική επένδυση, κινδύνεψε να χαθεί. Σας ενημερώνω επίσης ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, επενδύσεις που χάνονται βγαίνουν σε πλειστηριασμό, στον οποίο έχει δικαίωμα συμμετοχής οποιοσδήποτε ιδιώτης ή επιχείρηση.

Στις 3-2-2020 η αδειοδοτούσα αρχή καλεί την επιχείρηση σε ακρόαση λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης για άδεια λειτουργίας, διαδικασία που επιφέρει χρηματικές κυρώσεις. Ερωτώ κύριοι συνάδελφοι, ποιος θα πληρώσει τα χρήματα αυτά;

Στις 19-2-2020 καταθέτουμε εγγράφως τις εξηγήσεις της επιχείρησης και βρισκόμαστε εν αναμονή σχετικής απόφασης.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε να προχωρήσει το έργο και να δώσει έσοδα στην επιχείρηση, αφού φυσικά κάνει αποσβέσεις.

Ανακύκλωση

Όπως σας ενημέρωσε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Τάσος Θεοδωρίδης, οι μπλε κάδοι ξαναμπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας.

Παράλληλα ο Δήμος μας προχωράει και σε άλλους, πρωτοποριακούς τομείς της ανακύκλωσης:


Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νάιλον από τις φυτείες σπαραγγιών. Όλοι μας, κυρίως εμείς που ασχολούμαστε με τη γεωργία, γνωρίζουμε το πρόβλημα των σπαραγγοπαραγωγών που είναι σχετικό με τη διάθεση των χρησιμοποιημένων νάιλον. Η εύκολη αλλά οδυνηρή λύση είναι το ποτάμι ή ακόμη χειρότερα, η φωτιά. Μέχρι πότε όμως;

Πριν μερικές ημέρες, προκαλέσαμε μια σύσκεψη των οργανωμένων σπαραγγοπαραγωγών, μέσω των συλλογικών τους εκπροσωπήσεων, και προτείναμε μια ολοκληρωμένη λύση συγκέντρωσης, μεταφοράς και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων νάιλον. Θα ήθελα να αναφέρω τους συμμετέχοντες:


Αγροτικός Συνεταιρισμός Πιπεριάς που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κονάκογλου


ΑΣ ΓΕΚΟΣΑ που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο κ. Αντώνη Τσιρόπουλο.


Ομάδα Αγροτών Μεγαπλατάνου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο κ. Νίκο Παπαδόπουλο.


Ομάδα Αγροτών Όρμας ΑΣΣΠΑ που εκπροσωπείται από το πρόεδρο κ. Γιάννη Αντωνίου Γιάννη.

καθώς και τους κυρίους Χρήστο Τρύπκο και Δημήτρη Μηλοθρίδη, τους οποίους ευχαριστώ για τη διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης στους ελεύθερους καλλιεργητές και φυσικά για την ευαισθησία που έδειξαν για ένα τόσο λεπτό και σπουδαίο θέμα.

Συμφωνήσαμε αμοιβαία, να υπογράψουμε ένα υπόμνημα συνεργασίας που θα προσδιορίζει τους διακριτούς μας ρόλους και θα θέτει τους κοινούς στόχους.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, έλαβε μέρος και η κα Παναγιώτα Μαρίνου, εκπρόσωπος της εταιρείας Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων ECOTrans, η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση χρησιμοποιημένων νάιλον. Η κυρία Μαρίνου συναντήθηκε και με υπηρεσιακούς παράγοντες, εξειδικεύοντας τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και επισκέφτηκε, με συνοδεία παραγωγών, τους χώρους των συνεταιρισμών, κάποιες καλλιέργειες και είδε την κατάσταση σε κάποια σημεία, στην κοίτη του Ασπροπόταμου (Μπέλιτσα) με σκοπό να συνεξετάσουμε το ενδεχόμενου καθαρισμού και διαχείρισης των πολυκαιρισμένων νάιλον.


Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Από φέτος υιοθετούμε την περισυλλογή και ανακύκλωση των επικίνδυνων απορριμμάτων, των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Ο Δήμος μας και πιο συγκεκριμένα, το τμήμα καθαριότητας με τις εντολές του κ. Ιατρίδη, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την όλη οργάνωση της διαχείρισης, θα αναλάβει την περισυλλογή των άδειων συσκευασιών και τη συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένο δημοτικό χώρο. Στη συνέχεια η εταιρεία polyeco θα απομακρύνει και θα διαχειρίζεται τα επικίνδυνα απορρίμματα. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι μέσω του προγράμματος interreg (wa-mbrella), το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, θα προμηθευτούμε 50 κόκκινους κάδους, συνολικού προϋπολογισμού 30.000 ευρώ περίπου για την προσωρινή εναπόθεση των επικίνδυνων συσκευασιών.

Ελπίζω να συνεργαστούν όλοι οι αγρότες μας, ώστε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των σκουπιδιών στα γεμιστήρια.Ανταποδοτική Ανακύκλωση.

Τέλος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρνουμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ή απλά Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Εφαρμόζει τη συλλογή συσκευασιών σε 4 ρεύματα: χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο και προσφέρει 3λεπτά του ευρώ για κάθε συσκευασία. Επίσης «εθίζει» στο χώρο της ανακύκλωσης, με την προσφορά εκπτωτικών κουπονιών για επιχειρήσεις της περιοχής και διαγωνισμών με έπαθλα πλούσια δώρα.

Το κόστος για το Δήμο, όπως θα σας αναφέρω και στην εισήγησή μου είναι μηδενικό, ενώ το όφελος είναι τεράστιο.


Επισκέψεις και συναντήσεις


Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκα.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το Δημαρχείο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας. Ενόψει της αρδευτικές περιόδου, η επίσκεψη του υφυπουργού είχε ιδιαίτερη σημασία. Η σημερινή δημοτική αρχή, έχει ως πρωταρχικό της στόχο τη δημιουργία υποδομών άρδευσης και φυσικά μείωσης του κόστους της άρδευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κινήθηκα κατά τη συνάντηση. Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές ενώ δεν έλειψαν και οι εκκλήσεις μας για επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων.

Επίσης παραδόθηκαν στον Υφυπουργό τεχνικά δελτία με προτεινόμενες αγροτικές οδοποιίες οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη πρόσβαση των αγροτών και στη μεταφορά των προϊόντων.


Επισκέφτηκα, μετά από πρόσκληση, τη διοργάνωση της Eurobank στη Βέροια, για τη βράβευση των αριστούχων μαθητών των νομών….. Νοιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος και θα ήθελα να το μοιραστό μαζί σας, για τη βράβευση των δικών μας παιδιών που πέρασαν στο πανεπιστήμιο με βαθμούς κοντά στο 20.Αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Κλείνοντας την ενημέρωσή μου προς το σώμα, θα ήθελα να αναφερθώ στη στάση μας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Όλοι μας ανησυχούμε και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να πολεμήσουμε είναι ο πανικός. Μόνο με ηρεμία και ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δε θα σταματήσουμε να ζούμε και να λειτουργούμε ως πολίτες και οικονομικές μονάδες. Θα αλλάξουμε απλά κάποιες καθημερινές μας συνήθειες.

Ως Δήμος και ως εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση, κάνοντας όλες τις προληπτικές κινήσεις που μας επιβάλλει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.

Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι πολύ σύντομα, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *