Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Η Τουρκία ετοιμάζεται να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Τα σχέδια που θέλουν ελληνικό λάθος

Σε όλες τις περιπτώσεις οι προκλήσεις πήραν μια θερμή απάντηση που δεν άφηνε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ή για μια άλλη κίνηση που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της γείτονος.

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ κινούνται πάνω σε δύο άξονες. Στην στρατιωτική διπλωματία και στην απαράμιλλη στρατιωτική εγρήγορση. Από τη μια πλευρά οι προετοιμασίες με την ατζέντα της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός θα έχει τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του κι από την άλλη οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ προετοιμάζονται για την υποδοχή της τουρκικής στρατιωτικής επιτροπής στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και τα δυο έχουν ξεχωριστή αξία όπως αναφέρει το hellasjournal.com καθώς η Άγκυρα θεωρείται βέβαιο πως θα θελήσει να εμφανιστεί ως ο «μεγάλος παίκτης» της περιοχής που στέκεται ικανή μέσω της στρατιωτικής ισχύς της, να πράξει όλα εκείνα που επιθυμεί για το δικό της συμφέρον. «Δεν είναι η πρώτη φορά που θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα τύπου «ανατολίτικο παζάρι», λένε με νόημα αξιωματικοί που έχουν βρεθεί κι άλλες φορές απέναντι στην τουρκική αντιπροσωπεία, στο ίδιο τραπέζι.

Οι ίδιοι αξιωματικοί γνωρίζουν επίσης πως ό,τι θέτει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου και βρίσκει κάθε φορά αντίθετη την Ελλάδα, αυτό επανέρχεται στον αέρα ή την θάλασσα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, κυρίως διότι η γείτονα θα επιδιώξει αυτή τη φορά να προχωρήσει σ’ ότι έχει εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος και πολλά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Φυσικά ουδείς περιμένει πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες ή κατά τη διάρκεια των ΜΟΕ.

Οι αναλύσεις δείχνουν την προετοιμασία... Το φλέγον ζήτημα για την Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι οι θαλάσσιες ζώνες που έχουν προκύψει μέσα από το παράνομο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Δεν είναι λίγες οι στρατιωτικές πηγές που τονίζουν ότι η Τουρκία σε αυτό το πεδίο θα λειτουργήσει καθαρά με νομικούς όρους, ακόμη κι αν η ίδια δεν βρίσκεται στις χώρες που ασπάζονται το Δίκαιο της Θάλασσας και που πάντοτε το καταπατά με τις πράξεις της. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κομμάτι εκείνο της εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων που αντικατοπτρίζεται κυρίως στα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Άγκυρα ποντάρει για μεγάλο διάστημα σε μια σιωπηρή προετοιμασία των επόμενων κινήσεών της μέσα από ασκήσεις και σενάρια, σε περιοχές, ανατολικά της Ρόδου και Νότια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στο ελληνικό επιτελείο φανερώνουν τις προθέσεις του στρατιωτικού επιτελείου της Άγκυρας, που έχει σπεύσει ως Δούρειος Ίππος να δηλώσει την πίστη του στις προσταγές του προέδρου Ερντογάν.

Σε πολλές ασκήσεις η παρουσία μαχητικών της γείτονος και ο τρόπος δράσης τους, πάνω από τα δικά τους πλοία, αλλά και οι κινήσεις εμπλοκής με τα ελληνικά «γεράκια» έδειχνε ότι είχαν εντολή να προστατεύσουν τις μονάδες επιφανείας και ιδιαίτερα εκείνες που είχαν πάρει ρόλο ενός ερευνητικού ή ενός γεωτρύπανου. Σε άλλη περίπτωση η Άγκυρα εκδίδοντας μια από τις παράτυπες ναυτικές οδηγίες, είχε δώσει εντολή σε πλοία του τουρκικού στόλου να λύσουν κάβους από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να σχηματίσουν μια συνοδεία, μ’ ένα εκ των πολεμικών πλοίων να έχει ξανά έναν διαφορετικό ρόλο από τον συνηθισμένο.

Φρεγάτες, κορβέτες κι άλλα πολεμικά πλοία είχαν πάρει θέση γύρω από αυτό που είχε τον ρόλο ενός, π.χ. «Oruc Reis» ή του «Barbaros» ή των επόμενων κινήσεων που είναι τα γεωτρύπανα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι προκλήσεις πήραν μια θερμή απάντηση που δεν άφηνε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ή για μια άλλη κίνηση που θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της γείτονος. Από το ελληνικό επιτελείο οι εντολές ήταν και παραμένουν σαφείς προς τα πληρώματα των πλοίων του στόλου, το ίδιο ισχύει για τους πιλότους και μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όμως αυτή η αποφασιστικότητα, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί, γεννά και νέα σχέδια κι αυτά είναι που θέλουν ν’ αναχαιτίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με την ψυχραιμία που έχουν επιδείξει αλλά και με την ταχύτητα που απαιτείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και χωρίς να παρασυρθούν στο λάθος που θέλει η Τουρκία...

απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *