Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Δημόσιο: Τι ισχύει για το μειωμένο ωράριο, την ειδική άδεια και τις αποδοχές - 15 σημεία

Απαντήσεις στα 15 πιο σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τις διευκολύνσεις που θα ισχύσουν για το Δημόσιο, κατά την έξαρση του κορωνοϊού, δίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, «κλείδωσε» και τυπικά η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για το Δημόσιο. Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος και η συνεργάτιδά του Μαριάνα Κατσιάδα απαντούν, μέσω του iefimerida.gr, σε ερωτήματα όπως το ποιοι εξαιρούνται από την άδεια ειδικού σκοπού, ποιοι δικαιούνται μειωμένο ωράριο καθώς και το τί θα ισχύσει για τις αποδοχές.
Κορωνοϊός: Οι 15 κρίσιμες ερωτήσεις για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Ακολουθούν οι 15 πιο σημαντικές οδηγίες για τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, από τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο και τη δημοσιολόγο Μαριάνα Κατσιάδα:

1) ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α και β βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ Γυμνασίου.

2) ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι γονείς παιδιών που φοιτούν στο λύκειο, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.Προσοχή! Δεν τίθεται ηλικιακό όριο των τέκνων. Η μοναδική προϋπόθεση είναι τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων να φοιτούν έως και την τάξη Γ Γυμνασίου, δηλαδή την τελευταία τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

3) Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ;

Η άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται στους δημοσίου υπαλλήλους με αποδοχές.

4) ΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ;

Στην ΠΝΠ προβλέπεται το ελάχιστο όριο ημερών που ο υπάλληλος μπορεί να λάβει ως άδεια ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος μπορεί να κάνει χρήση κατ’ ελάχιστο τέσσερις ημέρες ως ειδική άδεια. Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρεις θα καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας που φοιτά το τέκνο του υπαλλήλου. Η εναπομένουσα μία ημέρα απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια του υπαλλήλου. Επομένως, και ο υπάλληλος θα έχει μια «συμμετοχή» στην εν λόγω ειδική άδεια, λόγω της έκτακτης και επείγουσας κατάσταση. Η συμμετοχή του θα εξαντλείται στη χρήση ημερών κανονικής άδειας με το ποσόστωση, 1 ημέρα κανονικής προς 4 ημέρες ειδικής άδειας.

5) ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ;

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, δηλαδή λιγότερο από τέσσερις ημέρες, αυτές θα αποτελέσουν και θα χαρακτηριστούν ως κανονική άδεια και όχι σαν άδεια ειδικού σκοπού.

6) ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στο Δημόσιο, δεν μπορούν παράλληλα να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας. Αντίθετα, θα καταθέσουν κοινή υπεύθυνη δήλωση που θα ορίζει ποιος από τους δύο θα λάβει την ειδική άδεια, ή στην περίπτωση που έχουν αποφασίσει να τη μοιράζονται, θα καθορίζουν στην δήλωση τους χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής.

7) ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;


Μοναδική προϋπόθεση είναι να λάβουν κατ’ ελάχιστον τέσσερις ημέρες έκαστος άδεια ειδικού σκοπού, καθώς και να ορίσουν συγκεκριμένα διαστήματα που θα κάνει χρήση ο καθένας τους στην κοινή υπεύθυνη δήλωσή τους.

8) ΑΝ Ο/Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;

Όταν ο/η σύζυγος και γονέας του υπαλλήλου απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ο γονέας υπάλληλος μπορεί να λάβει την ειδική άδεια προσκομίζοντας βεβαίωση –υπεύθυνη δήλωση ότι ο έτερος γονέας δεν είχε λάβει ειδική άδεια από τον εργοδότη του ή δεν εργάζεται εξ αποστάσεως (τηλεργασία).

9) ΑΝ Ο/Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;

Αν ο/η σύζυγος του υπαλλήλου, βρίσκεται σε άδεια (πλην της αναρρωτικής), ο υπάλληλος δεν δικαιούται να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού.

10) ΑΝ Ο/Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ;

Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται τότε ο υπάλληλος δεν δικαιούται να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού, εκτός κι αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο, ή νοσεί από κορωνο’ι’ό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από το ΟΠΕΚΑ.

11) ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ;

Ο υπάλληλος που δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, μπορεί να αιτηθεί αντί αυτής, να του επιτραπεί να εργάζεται με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών τους.

12) ΑΝ ΛΑΒΩ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΡΕΣ;

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος αιτηθεί αντί την ειδική άδεια, μείωση ωραρίου χωρίς μείωση των αποδοχών τότε, υποχρεούται μετά την άρση αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων , να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. Σ’ αυτή την περίπτωση η εργασία δύναται να παρέχεται και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

13) ΕΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΛΑΒΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΙΤΗΘΩ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ;

Αν ο ένας σύζυγος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο έτερος σύζυγος, που απασχολείται στο Δημόσιο, μπορεί να αιτηθεί χρήση μειωμένου ωραρίου, παρέχοντας εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

14) ΘΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;

Από την επίμαχη ΠΝΠ, δεν εξαγγέλλεται η αναστολή λειτουργίας κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Στην περίπτωση όμως που αποφασισθεί η αναστολή ή ο περιορισμός λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ο οικείος αρμόδιος Υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης του φορέα, μπορεί ενόψει της έκτακτης και επείγουσας περίπτωσης, να προσδιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που οφείλουν να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή με τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας.

15) ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ Ή ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ;

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, καθώς και για το ένστολο προσωπικό, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας, για να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού ή μείωση ωραρίου με πλήρεις αποδοχές. Επομένως, οι υπάλληλοι αυτών των κατηγοριών δεν αποκλείονται από τις άνω διευκολύνσεις, αλλά τίθεται για αυτούς μια πιο αυστηρή διαδικασία.
 
 
 
Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *