Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης: "Ευκαιρία για υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής με περισσότερους χώρους για πεζούς στην Αριδαία"

Αγαπητοί συνδημότες, στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας ως συνδυασμός και σήμερα ως δημοτική αρχή και με καταλύτη τον εθνικό μας έκτακτο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της πανδημίας του covid19, αποφασίσαμε να δώσουμε το εμπορικό τμήμα της Λ. Κύπρου,τμήμα της οδού Χ. Σμύρνης όπως και την βόρεια παράπλευρη οδό της κεντρικής πλατείας της Αριδαίας, στους πεζούς κατοίκους του Δήμου μας όπως και στους επισκέπτες αυτού.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οδεύοντας από την ιδιαίτερη αυτή «καραντίνα» προς την κανονικότητα, η οποία χρονικά συμπίπτει με την ομορφότερη εποχή του χρόνου, έχουμε ανάγκη από περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για περίπατο, αγορές και εστίαση.Ελπίζουμε ότι αυτή η συγκυρία θα αποτελέσει ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής με περισσότερους χώρους για πεζούς στην πόλη της Αριδαίας.

Όσο αφορά στο τεχνικό μέρος της υλοποίησης, σας ενημερώνουμε ότι:

1) το επίμαχο τμήμα της Λεωφόρου Κύπρου, τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και η βόρεια παράπλευρη οδός της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη της Αριδαίας (1990) όπως ισχύει, είναι χαρακτηρισμένες πεζόδρομοι,
2) το υφιστάμενο έργο του πεζόδρομου της Λεωφόρου Κύπρου είναι κατασκευασμένο περί το έτος 2000 (θητεία Δημάρχου Χατζηδημητρίου) με προδιαγραφές ενός πεζόδρομου –καθώς διαφορετικά δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί – ενώ έκτοτε είχε την μικτή χρήση πεζόδρομου και μονοδρομημένης οδού διέλευσης οχημάτων.
3) θα κατασκευαστούν σημειακά και στοχευμένα ράμπες για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσονχρειασθεί, μετά την διεύρυνση των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Για όλα τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε δεν απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις μελετών ή αδειοδοτήσεις.Επιπλέον των ανωτέρω έχει προγραμματιστεί και υλοποιείται άμεσα, μικρή αισθητική αναβάθμιση της Κύπρου και της κεντρικής πλατείας με φωτισμό σε χαμηλό επίπεδο,αισθητικό φωτισμό, φυτεύσεις σε έδαφος και ανθοκατασκευές.

Επίσης έχει ήδη δρομολογηθεί μελέτη διεύρυνσης του χώρου στάθμευσης με παράλληλο ηλεκτροφωτισμό και σκίαση, στον ακάλυπτο χώρο του Δημαρχείου και του παλαιού Διοικητηρίου.

Oι θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνται υπερκαλύπτουν τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται από τις παραπάνω πεζοδρομήσεις. Επίσης όπως ήδη γνωρίζετε εκπονείται μελέτη κινητικότητας με ενσωματωμένη συγκοινωνιακή προμελέτη της πόλης της Αριδαίας ώστε να διερευνηθείτο ενδεχόμενο επιπλέον πεζοδρομήσεων των κάθετων στους πεζοδρόμους ή/και άλλων οδών. Τέλος η αρμόδια αντιδημαρχία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης θα καθορίσουν τους διευρυμένους πλέον χώρους ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Ενώ οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης εντός των καθορισμένων χώρων ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, θα τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις των καθήμενων πελατών τους σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για αυτό που εμείς θέλουμε να αποκτήσει το κέντρο της Αριδαίας και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Εάν η πεζοδρόμηση αποδειχθεί τους επόμενους μήνες ότι είναι καλοδεχούμενη από τους πολίτες, τότε θα προχωρήσουμε στην μελέτη και υλοποίηση του έργου ανάπλαση, πεζοδρόμηση του κέντρου της Αριδαίας, που υποσχεθήκαμε προεκλογικά.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 22/5/2020, κληθήκαμε να αποφασίσουμε για το αν επιθυμούμε την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης της Αριδαίας όπως ισχύει και αποτελεί Νόμο του κράτους ή σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε την εφαρμογή της να προχωρήσουμε σε τροποποίηση αυτής, εκκινώντας τις διαδικασίεςγια την κατάργηση της πεζοδρόμησης Κύπρου κ τυχόν άλλων οδών. Προφανώς και δεν αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής υπηρεσίας η επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε η εισήγηση να γίνει από την αρμόδια αντιδημαρχία. Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι η παράταξη του κ. Μπίνου δεν κατάλαβε το θέμα για το οποίο κληθήκαμε να αποφασίσουμε. 


Ο δήμαρχος Αριδαίας 

Χρήστος Μπάτσης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *