Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

H Δήμητρα Καραμάνη απαντά στο Δήμαρχο Έδεσσας για την υπηρεσία καθαριότητας

Με έκπληξη διάβασα και εγώ από μεριάς μου την απάντηση του Δημάρχου στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορούσε την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, αφού ουσιαστικά επαναδιατύπωσα όσα λέχθηκαν στη 13η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η έκπληξη….

Παρόλα αυτά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι το κείμενο ήταν έντεχνα γραμμένο και με ιδιαίτερο στόμφο ώστε να διαστρεβλώσει το νόημα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στους προβληματισμούς που επανέλαβα, προσπαθεί να δικαιολογήσει την κοστοβόρο σύμβαση αποδεικνύοντας τη μηδενική αντίληψη της αξίας των χρημάτων των Δημοτών.
Παρά το γεγονός ότι στο άρθρο μου δεν υπήρχε κανένας υπαινιγμός για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, γίνεται αντιληπτό το άγχος να δικαιολογηθούν οι περιοριστικοί όροι δημοπράτησης (EURO 6). Αφού, παρά τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας, ο Δήμος προχώρησε σε έναν σχεδόν φωτογραφικό διαγωνισμό αποκλείοντας έτσι δεκάδες εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν ρίχνοντας το κόστος της σύμβασης 

Και για να έχει και κάποια ουσία τουλάχιστον αυτό το κείμενο και να μην είναι απλά για εντυπωσιασμό, εγώ θα απαντήσω ουσιαστικά και ξεκάθαρα στην ερώτηση του κ. Γιάννου για το τι καθαριότητα θέλω να έχουμε! 

Κ. Δήμαρχε, ο Δήμος έχει συνέχεια και σαφώς η απαξίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν ήρθε εν μία νυκτί. Από το 2010 μεθοδευμένα φροντίσατε για τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας ώστε η σύμβαση με τον εργολάβο να φαίνεται ως φυσικό επακόλουθο και μονόδρομος. Επίσης, ισχυρίζεστε ότι η Έδεσσα είναι μια καθαρή πόλη και δεν θα διαφωνήσω όσο αφορά τουλάχιστον την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη σάρωση του κέντρου. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι πιο λαϊκές γειτονιές όπως είναι το Ντερέ, η Καλλιθέα, τα Εργατικά κτλ. Περιοχές οι οποίες δεν σαρώνονται σχεδόν ποτέ ούτε μηχανικά ούτε χειρωνακτικά. Και για να σας προλάβω, αυτό δεν είναι ανυπόστατη κατηγορία αλλά συμπέρασμα που βγάζει κάποιος βλέποντας τα εβδομαδιαία προγράμματα που υποβάλει ο ιδιώτης στην Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας που επικαλείστε, προβλέπονται 16 μόνιμοι υπάλληλοι για όλη την επικράτεια του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των χωριών και τη Βεγορίτιδα.

Αν ο εργολάβος λοιπόν πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η Υπηρεσία στο έπακρο, γιατί ο Δήμος Έδεσσας παραχωρεί μόνιμους υπαλλήλους στον ιδιώτη; Γιατί τώρα θα διαθέσει επικουρικά τους εργάτες που θα προσλάβει μέσω των οκτάμηνων προγραμμάτων; Αφού όπως ισχυρίζεστε δεν είμαι ικανή να καταλάβω τις μελέτες πείτε μου εσείς. Έχει προβλεφθεί μέσα στη μελέτη η διάθεση προσωπικού του Δήμου στον εργολάβο; Δεν υπάρχουν αλλού ανάγκες για να απασχοληθούν αυτά τα άτομα; Μήπως τελικά η μελέτη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας;

Αν στο κείμενό σας μου είχατε δώσει μια ουσιαστική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, θα είχατε καταλάβει ότι το μόνο που θέλω είναι ένας Δήμος καθαρός σε όλη του την έκταση, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης που είναι η βιτρίνα αλλά σε όλες τις γειτονιές και τα χωριά. Θέλω οι παροχές της υπηρεσίας να ανταποκρίνονται στο κόστος και όχι να ανέρχονται σε ένα υπέρογκο ποσό που με τις υπερτιμολογήσεις γονατίζει το Δήμο και υποβαθμίζει άλλες υπηρεσίες. Θα ήθελα η Υπηρεσία Καθαριότητας να αρχίσει να στελεχώνεται ξανά τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μηχανικό εξοπλισμό. Να σας θυμίσω πάλι ότι υπήρξαν πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα που προμηθεύτηκαν έως και τρία απορριμματοφόρα μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ώστε να απαλλαγούμε από μία σύμβαση που κοστίζει στο Δήμο ετήσια περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και πληρώνεται με συνέπεια, μιας και το γεγονός ότι χρειάζονται επιπλέον πόροι όπως είναι η διάθεση ανθρώπινου δυναμικού, αυτομάτως την καθιστά ασύμφορη.

Όσο αφορά την ανακύκλωση, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι μέχρι τις αρχές του 2019 η Υπηρεσία Ανακύκλωσης είχε 4 οδηγούς ( οι 2 ήταν δανεικοί από την Τεχνική Υπηρεσία). Όπως βλέπετε κ. Δήμαρχε, η Υπηρεσία θεώρησε ότι για την ομαλή λειτουργεία χρειάζονται 4 οδηγοί. Γιατί λοιπόν καταργήσατε αυτή τη μία θέση όταν συνταξιοδοτήθηκε ο υπάλληλος αντί να καλύψετε το κενό μέσω του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων; 

Επίσης στο κείμενο σας επικαλείστε ότι η ανακύκλωση αποφέρει καρπούς χωρίς όμως να εξηγείτε. Μήπως αναφέρεστε στη μεταφόρτωση της ανακύκλωσης στα ΧΥΤΑ η οποία παρά την απόφαση 49/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγκριση του ΦΟΣΔΑ δεν εκτελείται με αποτέλεσμα την καθημερινή μετακίνηση των μισογεμάτων οχημάτων στο κέντρο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη;
Έχοντας λοιπόν την ανακύκλωση σαν προτεραιότητα, περίμενα ότι θα έχετε δώσει σαφή απάντηση και σε αυτά τα ερωτήματα αλλά κυρίως θα είχατε σχολιάσει εκτενώς τη συλλογή της ανακύκλωσης από τον εργολάβο όπως παραδεχτήκατε τόσο εσείς όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το να αναφέρεστε σε τρύπιους κάδους εκμεταλλευόμενοι το θυμικό των Δημοτών για ακόμα μια φορά, ούτε βοηθάει ούτε και οδηγεί στη βελτίωση, την πρόοδο και την ανάπτυξη. 

Κ. Δήμαρχε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε για το κείμενο αυτό και επιτρέψτε μου να περιμένω σαφή απάντηση αυτή τη φορά στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έθεσα.

Δήμητρα Καραμάνη

Δημοτική Σύμβουλος
«Κοινωνία σε Κίνηση»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *