Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Αλήθειες σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 από την ΝΜ Γιαννιτσών


Εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια των Συστημάτων Υγείας και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε ολόκληρο τον κόσμο όπως βέβαια και στη χώρα μας, θλιβερή εντύπωση και εύλογες απορίες προκαλούν κάποιες ¨φωνές¨ στο Νομό μας, που θέλουν να εμφανίσουν μια ανακριβή και απαξιωτική εικόνα για την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της ΝΜ Γιαννιτσών στη διαχείριση των περιστατικών του Covid-19.

Είναι οι ¨φωνές¨ εκείνων που, στην περιοχή με το αναλογικά υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με κατασκευασμένα ¨στοιχεία¨ και κατευθυνόμενη παραπλανητική ¨ενημέρωση¨ είναι προφανές ότι επιδιώκουν να υπηρετήσουν συμφέροντα και στόχους.


Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα πραγματικά στοιχεία τους διαψεύδουν:


H NM Γιαννιτσών, αμέσως μετά τον ορισμό της ως COVID Νοσοκομείο και ανταποκρινόμενη στην κρισιμότητα των περιστάσεων, επεξεργάστηκε συγκεκριμένο πλάνο και προετοιμάστηκε εγκαίρως για την υποδοχή και νοσηλεία θετικών περιστατικών.

Κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προέβη στη διαμόρφωση χώρου νοσηλείας ύποπτων περιστατικών, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid-19 για την καλύτερη κάλυψη σε θεραπευτικό επίπεδο, διατηρώντας διακριτό χώρο υποδοχής και διαλογής περιστατικών, αναλόγως της σοβαρότητάς τους.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του, βασίστηκε στα προβλεπόμενα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Ασφάλειας και μέτρων προστασίας από την μεταδοτικότητα του ιού, ώστε σε καμία περίπτωση να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας κατά ενδεχόμενης διασποράς. Το πιστοποιούν δε αυτό, πρόσφατοι έλεγχοι από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (15-07-2020), από την Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων της 3ης Υ.ΠΕ. (29-09-2020) και από την αναφορά του Επόπτη Δημόσιας Υγείας με την έναρξη υποδοχής και διαχείρισης περιστατικών, κατά τους οποίους δεν εντοπίστηκε κανένας κίνδυνος αναφορικά με την χρήση των συγκεκριμένων χώρων όπως και με τον τρόπο διαχείρισης και μεταφοράς των ασθενών.

Ακόμη, η NM Γιαννιτσών ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 προνόησε και διοργάνωσε σχετικές εκπαιδεύσεις προσωπικού σχετικά με χρήση μέτρων προστασίας και διαχείρισης περιστατικών θετικών στον ιό ενώ, επιπλέον, και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση της 3ης Υ.ΠΕ. εξασφάλισε και παρέλαβε σε ταχύτατο χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αναπνευστικής βοήθειας ασθενών από την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών (1993), για την πλήρη ιατρική υποστήριξη ασθενών που χρήζουν νοσηλείας από Cοvid 19.

Επίσης, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Διοίκησης της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών και της Διοίκησης της 3ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν προσληφθεί:

· Πέντε μόνιμοι ιατροί Ε.Σ.Υ. με τις παρακάτω ειδικότητες:

Δύο (2) ιατροί ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Αναισθησιολογίας

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Ορθοπαιδικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής

(Έχουν προκηρυχθεί ακόμη δύο θέσεις μόνιμου Ιατρικού προσωπικού)

Ενός (1) ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής

Ενός (1) ιατρού ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας)

· Ένας (1) επικουρικός ιατρός ειδικότητας Καρδιολογίας

· Εβδομήντα ένα (71) άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό με τις παρακάτω ειδικότητες:

Δεκαοκτώ (18) άτομα ειδικότητας ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής

Είκοσι δύο (22) άτομα ειδικότητας ΤΕ Νοσηλευτικής

Δεκατέσσερα(14) άτομα ειδικότητας ΥΕ Βοηθών Υγειονομικού προσωπικού

(10 Βοηθών θαλάμου και 4 Μεταφοράς ασθενών)

Τρία (3) άτομα ειδικότητας ΔΕ Εμφανιστών χειριστών

Τέσσερα(4) άτομα ειδικότητας ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

Ένα (1) άτομο ειδικότητας ΤΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Ένα (1) άτομο ειδικότητας ΤΕ Πληροφορικής

Τέσσερα (4) άτομα ειδικότητας ΥΕ Τραπεζοκόμων

Ένα (1) άτομο ειδικότητας ΤΕ Ραδιολογίας –Ακτινολογίας

Ένα (1) άτομο ειδικότητας ΥΕ Φύλακας

Δύο (2) άτομα ειδικότητας ΥΕ Γενικών καθηκόντων

Το Νοσοκομείο, για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του έχει ακόμη εξασφαλίσει τη μετακίνηση από Πρωτοβάθμιες Δομές Φροντίδας Υγείας των εξής:

Οκτώ (8) ειδικευμένων Ιατρών

Τεσσάρων (4) ΤΕ Νοσηλευτών

Μίας (1) επισκέπτριας Υγείας

Το προσωπικό της ΝΜ Γιαννιτσών έχει επιδοθεί – και συνεχίζει – σε έναν τιτάνιο αγώνα ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής δίχως την απαραίτητη ιατρική φροντίδα τηρώντας αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που, άλλωστε, ουδέποτε έλειψαν. Οι οποιεσδήποτε υποβολιμαίες ¨φωνές¨ ανήκουν σε αυτούς που, για ¨περίεργους¨ λόγους και από την πρώτη στιγμή δεν ήθελαν να διαμορφωθεί κλινική Covid 19 και ΜΕΘ Covid 19 στα Γιαννιτσά, χωρίς να αναλογιστούν τις δραματικές συνέπειες από το προβλεπόμενο εδώ και καιρό δεύτερο και πιο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας. Επικαλούνται ¨ιδιότητες¨ κατά το δοκούν και αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, όταν όλοι οφείλουμε να είμαστε στρατιώτες στην μάχη κατά του ιού και κανένας δεν δικαιούται να διαχωρίζει την θέση του.

Όταν από τις 26 Οκτωβρίου σε 1817 ελέγχους βρέθηκαν 620 θετικοί ασθενείς επιβεβαιώνοντας το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Πέλλας, εύκολα μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η προετοιμασία αλλά και η ανθεκτικότητα που επέδειξε η ΝΜ Γιαννιτσών. Την στιγμή που η ΠΕ Πέλλας εμφανίζεται ως περιοχή με τα υψηλότερα επιδημιολογικά στατιστικά στην χώρα, η ΝΜ Γιαννιτσών έχει επιδείξει την αναγκαία ετοιμότητα χάρη στην οποία καλύπτει υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της πανδημίας και παρότι η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα αναχαίτισης και αντιμετώπισης της, η κακόβουλη διασπορά αυταπόδεικτα ψευδών ¨ειδήσεων¨ για δημιουργία εντυπώσεων και εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτη και ύποπτη. Είναι πρωτίστως επικίνδυνη!

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με συνέπεια στην μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να ¨παίζει¨ με την υγεία των συνανθρώπων μας ή, για προσωπικά συμφέροντα να υπονομεύει την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται νυχθημερόν στην ΝΜ Γιαννιτσών.

Οι καθημερινοί αριθμοί είναι αμείλικτοι και αδιάψευστοι μάρτυρες της εφιαλτικής πραγματικότητας, και στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Καθένας ενώπιον των ευθυνών του. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της ΝΜ Γιαννιτσών, ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση στη μάχη για την υγεία των συμπολιτών μας. Αυτοί, που για δικές τους ¨επιδιώξεις¨ υπονομεύουν αυτόν τον αγώνα διακινώντας μια κατευθυνόμενη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση, θα βρεθούν απέναντι στην δεδομένη αναζήτηση των δικών τους ευθυνών!


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

του Γ.Ν. ΠΕΛΛΑΣ - Ν.Μ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΓΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *