Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021


Ο Δήμος Σκύδρας δηλώνει παρών και στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ.) 2021 – European Mobility Week (E.M.W.).

Πρόκειται για τον οικολογικό - περιβαλλοντικό θεσμό που ξεκίνησε από την Ευρώπη, πριν από είκοσι χρόνια, κι έχει πλέον παγκόσμια εμβέλεια κι απήχηση. Τελεί υπό την ευθύνη και το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μ΄εθνικό συντονιστή στη χώρα μας το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, υλοποιείται δε από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Σκοπός του θεσμού είναι η διαφύλαξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της προώθησης και της χρήσης, στην καθημερινότητά μας, όλων των εφικτών, βιώσιμων, οικολογικών τρόπων και μέσων μετακινήσεων και μεταφορών στο αστικό και υπεραστικό κυρίως, αλλά και στο μη δομημένο περιβάλλον.

Η φετινή Ε.Ε.Κ. επικεντρώνεται σ΄ένα ακόμη θέμα που σχετίζεται άμεσα με την επικαιρότητα κι έχει ως τίτλο: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» κι αυτό μπορούμε να το επιδιώξουμε και να το πετύχουμε όταν: «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον».

H E.E.K. είναι η αφορμή για ν΄ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το ενδιαφέρον, τις ενέργειες και τα έργα μας, τόσο σ΄ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας ποιοτικότερη κι ομορφότερη συμπεριφερόμενοι με σεβασμό κι ευαισθησία απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, θα χρειαστεί σε κάποιο βαθμό, μικρό ή μεγάλο, ν΄αλλάξουμε νοοτροπίες και συνήθειες, ν΄αποφεύγουμε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής μας και τη δημόσια υγεία, που πληγώνουν την αισθητική και την αγάπη μας για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Ας χαρούμε κι ας απολαύσουμε τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα είναι οι παιδικές χαρές και οι κοινόχρηστοι χώροι που κάποιοι δυστυχώς εξακολουθούν να καταστρέφουν ή ασχημονούν σ΄αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που δημιουργούνται κι ελλοχεύουν και για το κόστος και τον χρόνο αντικατάστασης ή αποκατάστασή τους.

Ο Δήμος Σκύδρας, με σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό και προτεραιότητα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υλοποιεί κι ενισχύει συνεχώς τις προσπάθειες, τις ενέργειες και τα έργα του ώστε να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του (παιδικές χαρές, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, διαμορφώσεις και καθαρισμοί κοινοχρήστων χώρων, ενδοδημοτική οδοποιία, οδοφωτισμοί, δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωση, προώθηση ηλεκτροκίνησης, χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ, δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης κ.ά).

Η Ε.Ε.Κ. είναι μια συμβολική, ενδεικτική περίοδος μ΄ένα ευρύ περιβαλλοντικό μήνυμα και νόημα. Σκοπός της να λειτουργήσει καταλυτικά γι΄όλους μας ώστε κάθε μέρα να αξιοποιείται βαθμιαία ώστε να διαμορφώνουμε και να ζούμε σ΄ένα ανθρώπινο, ποιοτικό περιβάλλον με προϋποθέσεις κι όρους αειφορίας, κυκλικής οικονομίας και δίκαιης ανάπτυξης. Κι αυτό συνεχίζουμε να πράττουμε!


Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *