Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον Δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη

Διαβάστε την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη που παραχώρησε στον Δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.



Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον επικεφαλή του Κόμματος ΠΟΤΑΜΙ Σταύρο Θεοδωράκη οοποίος δέχθηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη, είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ». Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο δυναμικό μας μέσο. Αυτό σηματοδοτεί ότι ο ίδιος πιστεύει στην δημοκρατία και στην δυνατότητα που δίνει για προβολή και διάλογο ο περιφερειακός τύπος. Οι ερωτήσεις που του θέσαμε ήταν σκληρές και ο ίδιος τις απάντησε χωρίς περιστροφές. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απόψεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το Σκοπιανό και φυσικά για το αγροτικό και για την τουριστική πολιτική. Η συνέντευξη ακολουθεί παρακάτω:

Ερ: Προβλέπετε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο για το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απ: Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές. Κάποιοι θα ψηφίσουν με βάση την συνείδηση τους και κάποιοι για την επιβίωση τους. Θα δούμε... Αναγκαία προϋπόθεση πάντως, για να συνέλθει ο τόπος, είναι να ορισθεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική. Όποια κυβέρνηση κι αν αναδείξουν οι κάλπες, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα, αν δεσμεύεται από ξεπερασμένα άρθρα του Συντάγματος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην ασυλία των πολιτικών. Να αλλάξει επιτέλους το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών». Αν διαλυθεί η Βουλή το Μάρτιο, τότε η αναθεώρηση μετατίθεται για τη μεθεπόμενη Βουλή. Εμείς προτείναμε, ισχυρός πρόεδρος από αυτή την Βουλή και όχι από την επόμενη με 120 ψήφους. ΝΑ ξεκινήσει η αναθεώρηση και εκλογές τον Νοέμβριο του 2015.

Ερ: Με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την ονομασία των Σκοπίων ποια είναι η θέση του Ποταμιού στο κρίσιμο αυτό ζήτημα;

Απ: Το Ποτάμι υποστηρίζει την εθνική γραμμή, που είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις. Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός (Βόρεια Μακεδονία) ή ένας εθνοτικός Προσδιορισμός (Σλαβική Μακεδονία) θα ήταν μια λύση. Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα τους τα κυκλοφορούν με ονομασία Macedonia. Αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί. Τα Σκόπια πρέπει να κληθούν να επιλέξουν: θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ή θέλουν να παραμείνουν στην απομόνωση; Αν επιλέξουν το πρώτο, ας γνωρίζουν ότι η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα. Και η ονομασία τους δεν μπορεί να είναι Μακεδονία γιατί Μακεδονία υπάρχει και είναι ελληνική.

Ερ: Θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει πρώτο Κόμμα, ώστε να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα;

Απ: Έχουμε καιρό γι’ αυτή την κουβέντα. Το Ποτάμι πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί αλλά δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς που θα παίξουν κορώνα γράμματα το μέλλον της χώρας. Με παραληρήματα του τύπου «έξω από το ΝΑΤΟ» και «να σκίσουμε τα μνημόνια», δεν μπορούμε να συνεργαστούμε.Είδατε ότι οι αγορές καραδοκούν. ΤΑ επιτόκια με δύο επιπόλαιες κουβέντες από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο του εκτοξεύθηκαν στο 9%. Για να σωθούμε χρειάζεται μια «συνομωσία του καλού». Με λύσεις και πρόσωπα που θα εκπροσωπούν την αληθινή Ελλάδα της δουλειάς και όχι τους κομματικούς μηχανισμούς.

Ερ: Ποιες είναι οι θέσεις του Κόμματος σας επιγραμματικά για την αγροτική πολιτική;

Απ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες της σε λαχανικά, λάδι, κράσι, αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα που αποτελούν τον παραδοσιακό της πλούτο και πλεονέκτημα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να πουλάμε το λάδι μας – το καλύτερο λάδι της Ευρώπης - χύμα. Το κράτος πρέπει να προσφέρει υποστήριξη, καθοδήγηση και τεχνολογία στους αγρότες που επιχειρούν με νέους, επιχειρηματικούς όρους. Οι αγρότες θα χρειαστούν πληροφόρηση για τις νέες καλλιέργειες και για το πως και που θα απορροφηθούν τα νέα τους προϊόντα. Χρειάζονται την κατοχύρωση ονομάτων προέλευσης για τα προϊόντα τους και βοήθεια στις εξαγωγές και την εύρεση αγορών.
 
Ερ: Ποιες είναι οι θέσεις του Ποταμιού επιγραμματικά για τον τουρισμό;

Απ: Το ΠΟΤΑΜΙ προτείνει την κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που θα έχει βάθος υλοποίησης δέκα ετών (2015-2025), με δύο κεντρικούς στρατηγικούς στόχους: την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων. Η Ελλάδα ως φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κιβωτός είναι ένας μοναδικός ή καλύτερα, ένα μεγάλο σύνολο μοναδικών προορισμών. Μόνο που αυτό δεν αρκεί για να έχεις τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως χώρα και ως οικονομία. Είναι αναγκαία η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός συνόλου πολιτικών που να υποστηρίζουν και να αναδεικνύουν αυτά που μας χάρισε η φύση και η ιστορία μας, αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Ο επανασχεδιασμός της πολιτικής στον τουρισμό θα πρέπει να εστιάζει στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη ποικιλομορφία των προϊόντων και των προορισμών σε ετήσια βάση. Από την πλευρά της οικονομίας θα πρέπει πάντοτε να έχουμε στο νου ότι ο τουρισμός είναι η κατεξοχήν εξαγωγική βιομηχανία μας.

Ερ: Το Ποτάμι μπορεί να στηρίξει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών δώσει τις προϋποθέσεις;


Απ: Ας μην κάνουμε τέτοια άλματα σκέψης. Ας περιμένουμε πρώτα να μπούμε στην προεκλογική περίοδο. Να δούμε τι κόμματα θα υπάρχουν και τι λύσεις θα έχει η χώρα. Τις κυβερνητικές λύσεις τις αποφασίζει ο λαός με την ψήφο του. Έχουμε λοιπόν ακόμη καιρό γι’ αυτή τη συζήτηση. Πάντως το Ποτάμι δεν είναι φιλολογικός όμιλος. Έχει σχέδιο για τη χώρα, έχει ανθρώπους, έχει λύσεις και η πρότασή του είναι κυβερνητική. Εμείς δε δημιουργηθήκαμε για να υψώσουμε τείχη προς τη μια πλευρά του πολιτικού συστήματος.Μπορούμε να συνεννοηθούμε όπως δεν είναι και υποχρεωτικό να συνεννοηθούμε.Δηλαδή τι εννοώ: Ότι σε πολλά πράγματα θα φανεί αν και η δική τους διάθεση είναι η διάθεση της συνεννόησης. Ο κόσμος το έχει πάρει απόφαση νομίζω και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις: θέλει κυβερνήσεις πλέον συνεργασίας.

Ερ: Ιδεολογικά το Ποτάμι σε ποιόν χώρο ανήκει;

Απ: Aπο την αρχή είπαμε ότι οι λέξεις δεξιά και αριστερά δεν μας λένε τίποτα πια. Λαϊκιστές, κρατιστές και αντιευρωπαϊστές υπάρχουν και στην αριστερά και την δεξιά. Εμείς δεν θέλουμε αυτή την διαίρεση. Είμαστε με την Ελλάδα που δουλεύει, την Ελλάδα που παράγει, την Ελλάδα που κοιτάζει σταθερά μπροστά. Είμαστε το κέντρο των αλλαγών. Ένα νέο μεγάλο πατριωτικό κίνημα. Θα πρέπει πια να απαλλαγούμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις μας και να βάλουμε την κοινή λογική στο προσκήνιο να δουλέψει για το καλό της χώρας.Εμείς έχουμε ανθρώπους στο Ποτάμι που προέρχονται από το φιλελεύθερο χώρο, από την Αριστερά, από το ΚΚΕ, από το ΠΑΣΟΚ και συνεννοούμαι πάρα πολύ άνετα μαζί τους γιατί έχουμε μια κοινή υπόθεση αυτή τη στιγμή: Το συμφέρον των πολλών. Και αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι στο σημείο ν’ αποφασίσει εάν οι πινακίδες στους δρόμους θα είναι κόκκινες ή πράσινες. Είναι πολύ βασικότερα τα προβλήματά μας.Πρέπει να πούμε πια καθαρά ότι το δίλλημα είναι ένα: με το παρελθόν που χρεοκόπησε ή με μια καινούργια Ελλάδα;

Ερ: Κάποιοι σας κατηγορούν υποστηρίζοντας ότι υπηρετείτε τα συμφέροντα και τα μεγάλα ΜΜΕ. Ποια είναι η θέση σας για τον περιφερειακό τύπο;


Απ: To λένε αυτό εκείνοι που ξεκοκάλισαν τα ταμεία του κράτους; Aυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες. Aυτοί που φτιάχτηκαν πουλώντας εκδουλεύσεις στους ισχυρούς των ΜΜΕ και του πλούτου; Ας απαντήσουν πρώτα που βρίσκουν τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν; Αν εμείς υπηρετούμε συμφέροντα, γιατί τα στελέχη μας δεν βγαίνουν στην τηλεόραση; Όλο τον Οκτώβριο βγήκαν μόνο 5, μόνο 5 στελέχη μας στα πέντε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια της χώρας, ξέρετε στο Μέγκα στον Αnt1 στο Star, στο Skai, στον ΑLPHA. Το ίδιο διάστημα στα ίδια κανάλια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκαν 175 φορές, του ΣΥΡΙΖΑ 110, του ΠΑΣΟΚ 64, της ΔΗΜΑΡ 31, των ΑΝΕΛ 22 φορές, ΚΚΕ 14 και οι ανεξάρτητοι βουλευτές 9 φορές. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας λοιπόν. Δεν μας καλούν παρόλο που όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Ποτάμι να είναι τρίτη δύναμη. Ο περιφερειακός τύπος πρέπει να στηριχτεί. Να σταθεί στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και να φωτίσει πτυχές της πραγματικότητας που μένουν αθέατες από τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα της πρωτεύουσας.
 


πηγη: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *