Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Άρθρο - Τα όνειρα είναι για όλους!

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!  Nέο άρθρο αναγνώστη στο ialmopia.gr

Τα όνειρα είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ορισθεί με ακρίβεια. Είναι μια «ιστορία», μια μικρού μήκους ταινία με άναρχη, όμως, δομή. Πολλές φορές ζούμε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις στα όνειρά μας, με άτομα που μπορεί και να μην έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας! Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή έχουμε αναρωτηθεί τι είναι τα όνειρα…


Στη ψυχολογία, θεμελιωτές της έρευνας των ονείρων είναι ο Σίγκμουντ Φρόυντ και ο Καρλ Γιουνγκ. Ο μεν Φρόυντ υποστήριζε πως τα όνειρα είναι ένας τρόπος εισχώρησης στο υποσυνείδητο, εκεί που είναι κρυμμένες όλες οι καταπιεσμένες επιθυμίες μας και οι ανεξέλεγκτοι πόθοι μας. Για τον δε Γιουνγκ τα όνειρα ήταν πιο περίπλοκα, καθώς θεωρούσε πως αποτελούσαν μορφές συλλογικού ασυνειδήτου, που αποτελούνται από τα αρχέτυπα, δηλαδή σύμβολα είτε κοινά για όλους, είτε διαφοροποιημένα ανάλογα με τη ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου.

Το άγνωστο αυτό μονοπάτι των ονείρων οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση ερμηνειών των ονείρων μέσω των ονειροκριτών. Χιλιάδες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να επιτευχθεί μια, κατά προσέγγιση, ερμηνεία των ονείρων. Μια μερίδα ανθρώπων πιστεύουν στις ερμηνείες αυτές και μια άλλη αντιπαρατίθεται αυτής.

Όμως, υπάρχει και μια άλλη έννοια των ονείρων, η μεταφορική. <<Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;>>, είναι μια ερώτηση που ο καθένας διατυπώνει σε κάποιον γνωστό του. Εδώ, η λέξη «όνειρο» αποκτά μια καθαρά θετική σημασία και εκφράζει τις επιθυμίες, τους στόχους του κάθε ανθρώπου για το μέλλον. Δεν αποτελεί, παρ’όλα αυτά, μέρος της συνειδητής πραγματικότητας, καθώς πολλές φορές, τα όνειρα για το μέλλον δεν βασίζονται σε πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα παιδί στην Αφρική μπορεί να έχει ως όνειρο να μάθει γράμματα μόλις μεγαλώσει. Οι δυσκολίες, όμως, που βιώνει μαζί με την οικογένειά του και η φτώχεια, είναι παράγοντες που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες πραγματοποίησης του ονείρου αυτού του παιδιού. Θα ήταν λάθος βέβαια να ειπωθεί πως δε θα πραγματοποιηθεί. Τα όνειρα γεννιούνται, ενισχύονται και σταθεροποιούνται από το έντονο συναίσθημα επιθυμίας του κάθε ατόμου, που παλεύοντας κάθε εμπόδιο, θα προσπαθήσει να φτάσει στην πραγματοποίησή του.

Αν, λοιπόν, συγκρίνουμε τη λέξη «όνειρο» με την κυριολεκτική της σημασία και τη λέξη με τη μεταφορική της σημασία, εύκολα προκύπτει ως συνώνυμο η λέξη «διαφορετικό». Από τη μία πλευρά στον ύπνο μας, ονειρευόμαστε μια διαφορετική πραγματικότητα και ένα διαφορετικό επιθυμητό εγώ πολλές φορές και από την άλλη, τα όνειρα του καθενός αποτελούν ένα διαφορετικό στοιχείο που όλοι θέλουν να υιοθετήσουν στη μελλοντική τους ζωή. Γι’ αυτό και τα όνειρα είναι για όλους αρκεί να υπάρχει πίστη σε αυτά!
 
 
ψευδώνυμο: άγνωστη 


ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *