Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Παράθυρο για σύνταξη έως το τέλος του 2013 - Ποιοι είναι οι "τυχεροί"

Ευκαιρία εξόδου για πενηντάρηδες και μητέρες ανηλίκων. Ποιοι ευνοούνται από τις παλαιότερες ρυθμίσεις και μπορούν να φύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα


Σε σύνταξη προλαβαίνουν να βγουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982. Κλειδί για τη σύνταξη τα 25 χρόνια για τους 50αρηδες και τα 4.500 ένσημα στο ΙΚΑ.

Μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Ωστόσο όσοι δεν "κλείδωσαν" το δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς ακολουθούν πλέον τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το "Έθνος", από 1ης Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62 (εναλλακτικά πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Αντιθέτως, όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που επιτρέπουν ακόμα και σε 50άρηδες την έξοδο στη σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι θετικές διατάξεις έχουν επανειλημμένα μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας.

Για όσους συμπληρώνουν 25ετια το έτος συνταξιοδότησης εξαρτάται άμεσα από το πότε κλείνει η 25ετια ενώ για τις γυναίκες το όριο ηλικίας εξαρτάται άμεσα από το εάν κατοχύρωσαν δικαίωμα ως το 2010. Εάν ναι, τότε βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 και με μειωμένη στα 55.

Όσες γυναίκες πάλι έχουν ασφαλιστεί στο δημόσιο πριν το 1983 μπορούν να βγουν σε σύνταξη με 24 έτη και 6 μήνες χωρίς όριο ηλικίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982. Οι "παλαιοί" ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ενώ οι έγγαμες γυναίκες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρήσουν ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.




Κερδισμένες είναι και οι μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου "κλειδώνουν" το δικαίωμα και μπορούν να φύγουν με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ο έως το 60ο έτος).

Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν ως το τέλος του 2010 τα 35 έτη, τότε η σύνταξη μπορεί να καταβληθεί από τα 58 τους.

Το 2011 απαιτούνται 36 έτη και σύνταξη στα 58 και το 2012, 37 έτη και σύνταξη στα 59.

Για τους άνδρες που θέλουν να βγουν σε σύνταξη με 4.500 ένσημα παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60.

Αντίθετα οι γυναίκες με 4.500 ένσημα βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 και με μειωμένη στα 55 εάν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα το 2010, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος ανά χρονιά.

Στους μεγάλους τυχερούς του ασφαλιστικού είναι και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης και αξίζει να σημειωθεί πως ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους πατέρες ανηλίκων .

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης (που ισχύει για όσους ασφαλισμένους είδαν από το 2011 και μετά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να αλλάζουν). Για θεμελίωση το 2011 αναγνωρίζονται τέσσερα έτη, το 2012 πέντε, φέτος έξι και από το 2014 και μετά, επτά (ενώ στο Δημόσιο αναγνωρίζονται και έως πέντε έτη επιπλέον για τα παιδιά).

Σε ό,τι αφορά ΔΕΚΟ και Τράπεζες όλοι οι ασφαλισμένοι προ του '83 με 35ετία βγαίνουν σε σύνταξη όποτε επιθυμούν χωρίς όριο ηλικίας.

Αντίστοιχα χωρίς όριο ηλικίας βγαίνουν σε σύνταξη και οι μητέρες ανηλίκων με 24 χρόνια και έξι μήνες.

Οι ασφαλισμένοι ως το '92 μπορούν να βγουν σε σύνταξη με 35ετια στα 58 έτη εφόσον όμως έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα το 2010.
 
πηγη:εθνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *