Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Κάρολος Παπούλιας: «Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού» - Η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι κάπως σαν τύφλωση, ανέφερε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη

Τη σημασία της ιστορικής μνήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη, συνδέοντάς τη με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού». 

Στην αντιφώνησή του προς τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού σε γεύμα που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά», συμπληρώνοντας πως για τη νέα γενιά η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι «κάπως σαν τύφλωση».

«Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρατηρώντας ότι «σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας». 

«Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας».

«Εδώ» πρόσθεσε «έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας».

Τέλος, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τον σεβασμό του στο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου «τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη».

«Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον. Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια» κατέληξε.



Πηγή: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *