Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Λογοκρισία στον Πύργο: Γονιός ζήτησε να βγει από τη γιορτή ρεμπέτικο που μιλούσε για αντάρτες και τον Βελουχιώτη

Ενα περιστατικό λογοκρισίας αναδεικνύει η ΕΛΜΕ Ηλείας η οποία καταγγέλλει ότι ένας γονιός ζήτησε να απαγορευθεί ένα τραγούδι του Μπαγιαντέρα από τη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου επειδή μιλούσε για αντάρτες και τον Αρη Βελουχιώτη.

Οπως αναφέρει το ilialive, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το τραγούδι του μεγάλου ρεμπέτη Μπαγιαντέρα (κατά κόσμον Δημήτρη Γκόγκου)«Να ' ναι γλυκό το βιολί», που συμπεριλαμβάνεται στα ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής, το οποίο και είχε συμπεριληφθεί στα κομμάτια που θα ερμήνευε η χορωδία σχολείου της περιοχής.

Ωστόσο, γονιός μαθητή έκανε παράπονα στο διευθυντή ζητώντας να κοπεί το τραγούδι επειδή το παιδί του δεν θέλει να λέει τραγούδια που μιλάνε για αντάρτες.

Ο διευθυντής μεταβίβασε το αίτημα στη δασκάλα μουσικής η οποία, όμως, αρνήθηκε και τόνισε πως είτε θα τραγουδηθούν όλα τα επιλεγμένα κομμάτια είτε κανένα.

Τελικά η γιορτή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα τραγούδι και μόνο ο εθνικός ύμνος ακούστηκε.

Το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο, πάντως, ερμηνεύτηκε στην αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα από την ΕΛΜΕ Ηλείας και τον Σύλλογος Δασκάλων Πύργου στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Οι επίμαχοι στίχοι του τραγουδιού

"Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα

ζώσε και το σπαθί σου

και σύρε για τον πόλεμο

κι η λευτεριά μαζί σου.

Πολέμησε αντάρτη μου

πως πολεμάνε όλοι

και με τον Άρη αρχηγό

γλυκό να 'ναι το βόλι".

Η ιστορία του «βιολιού»

Ο Μπαγιαντέρας είχε συνθέσει το κομμάτι από το 1942 και το τραγουδούσε στα στέκια του Πειραιά καλώντας τα παλικάρια της εποχής να ενταχθούν στις τάξεις του ΕΑΜ για να πολεμήσουν στην αντίσταση.

Ωστόσο, το «Να' ναι καλά το βιολί» δεν είχε ηχογραφηθεί ποτέ και κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε δίσκο το 1980, όπου το ερμήνευαν οι Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία και Δημήτρη Κοντογιάννη.



Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *